Toysdaily 玩具日報

[其他] 請……離開吧……

關閉 [複製鏈接]
回復 105# 小堅

1. 其實走水貨都算係逃稅既一種,唔理你係金莎又好、紙尿片又好、定係益力多都好...
同頭先講一樣,香港係自由貿易港,上述物品無論入口同出口都唔駛比稅,所以唔存在逃稅問題,但唔駛俾稅唔代表唔駛報關(指入口,出口係唔駛報)。如果你走限制品例如私煙或者汽車,咁就算係逃稅。

2. 咁係日本運過黎,日本個邊駛唔駛仲收稅???
唔駛,日本入口要打稅,出口唔駛收稅。有部份國家為咗保護產業,阻止原材料大量輸出,係會收出口稅,而由日本出口香港係唔駛打稅。

3. 其實係香港做生意一定要拎商業登記,係YAHOO既賣家,除非佢本身有鋪,如果唔係佢點知佢有冇拎到商業登記...
所以話呢個係灰色地帶,細細地做生意冇人查你,的確可以過骨,但如果真係查,其實都算犯法。

都係果句,我唔係覺得冇問題。強積金呢啲逼人買基金,犯重大案件都可以攞到居港權我都好氣憤,政府官員官官相衛,有事當冇事發生,對住個鏡頭講大話亦令人咬牙切齒。但即使咁,我都唔覺得要將一個政府定性為絕對邪惡,做大部份嘅事都係為咗加害市民。政府嘅政策當然唔會全部利民,當中亦有其他我地睇唔到嘅利害關係,咁市民係咪應該分清楚邊啲係德政,邊啲係劣政,邊啲係無可奈何。

但而家嘅情況係,乜都唔駛講,佢係狼,佢係中央黨員,總之乜都係佢搞鬼。大量引入蝗蟲係佢,干預言論自由係佢,阻礙電視開台都係佢。當中嘅指控好多係當事人估嘅,即係冇證據,又或者我就係證據,咁同小堅兄你提到嘅唔公平又唔公正有乜分別?

香港人有怨氣好正常,但部份人嘅怨氣已經到咗非理性地步。冇工開係政府資源分配有問題;買唔到樓係政府保護地產商;行街逼人係大量引入蝗蟲。周邊經濟環境,市場變化完全唔考慮。十年前你開間貿易行,帶個客上廠已經搵到食,而家個客直接白雲機場落機,理都唔駛理你。咁嘅情況下,重點可以保持過去嘅競爭力,作為一個政府,又幫得你幾多?

我真心唔覺得俾一個又唔公平、又唔公正、又唔公開嘅政府管治係好事,但環顧世界,又有幾多個又公平、又公正、又公開嘅政府?

關於自由行帶來相關問題,自2003年起到近年所謂負面表面化,當中兩地經濟變化相信才是主因,2007年內地股市反彈,年中更「直通車」令兩地很多人致富,世界更因次按危機令金價升幅高處未算高,同時人民幣大幅升值,其間內地奶粉岀事,益力多傳聞,iphone、ipad等等太多因素,正正吸引手握「非常好用」人民幣的內地人到港消費,其間2008年頭因美國減至0息,加息像是遙遙無期令香港樓市急速返彈,甲級寫字樓一樣供不應求,同時有大集團金行揭開「商舖競爭」序幕,更銜生到非專業投資者購買住宅大厦改為商業用途,多間藥房老闆亦忽然「計掂數」,四處都是藥房(別誤會奶粉是主要收入來源,不只奶粉,日用品從來只是微利甚至"無利",藥房主要收入真的是賣藥),相信香港經濟逆轉,金價大幅調整,人民幣貶值,自由行自然就會大幅下降,雖然前述三點短期還不大可能發生,但尖沙咀旺角銅鑼灣金行電器行名牌店結業,會對經濟影響相信任誰也知道,「自然流失」還說得過去,但因改變政策令經濟改變,「七一遊行」變百萬行相信不會是妄想。

這樣說不是讚美自由行、推卸負面因素,更不認為「必須保住富商,否則窮人沒飯開」,社會經濟從來千絲萬縷,買金只因中國人一向喜歡買金保值,買名牌因為抵買,買奶粉只因有保證,即使討厭內地人也不應胡亂埋怨,說到底他們立場也是被動,取消自由行阻止內地人來港,真的馬上解決今天所謂怨氣所有負面問題?不會有副作用仍然經濟安穩低失業率人人有工做?

要是希望港府改變政策解決中港茅盾,也應提岀實際有用意見,「頭痛醫頭腳痛醫腳」永不會是上策,更何况今日反對聲音只有「唔理!總之醫好為止!」,至於認為中央放寬自由行是有目的,世上有國家政府不岀政策安撫人民?有人先請你吃飯,希望能說服你借錢,你還可以享受豐富晚餐同時說不會借錢吧?何須理會中央有什麼陰謀?

我亦完全同意今日經濟已有點偏離至高消費零售,其實一個城市經濟向好這現象很正常,但至少整個市場還有足夠承接力未見泡沫。
回復  小堅

1. 其實走水貨都算係逃稅既一種,唔理你係金莎又好、紙尿片又好、定係益力多都好...
同頭 ...
shiufon 發表於 27-3-2014 03:46 PM

其實唔講水貨客,我眼見都有好多中港兩邊走既港人,帶奶粉、月餅、益力多過關,再係關口賺返個車錢...
以我所知不嬲有個數係到,就算港人帶幾部IPHONE上去,畀人查到都要扣起,回程先拎返...

再講政府,茂波事件唔係已經證據確鑿,絕非砌佢生豬似掛...
選特首時,唐唐唔係因為僣建而被人話,咁依家689又點,唔係又證據確鑿???
以上兩單野已經公開晒,結果係點...

再講前排電視發牌事件,點解唔可以公開呢,點解要一次又一次改政策而唔畀佢開台???
你可唔可以話畀我聽亞視點解可以續牌???佢D咁既不停重播既節目都可以續到牌點解???

你講得無錯,每個國家既政府都唔100%公平、公正、公開...
但係有問題時,我地唔出聲,係到啞忍扮睇唔到,我諗你都唔想有一個咁既政府...
咁你叫我點同下一代講,唔通同佢講呢個世界就係咁唔公平,繼續啞忍扮盲唔出聲最好...
回復  小堅

同頭 ...
shiufon 發表於 27-3-2014 03:46 PM

雖然出入口唔駛比稅,但佢地走水貨係為變賣賺錢,嚴格上都要報利得稅
本人唔信魔童真係咁有影響力,全民撐佢,本人又真係唔相信若佢攞到牌,全城一窩蜂去睇佢嘅電視,但佢真係好叻,比到一班人又有一個話題接住落。員工話佢好人就梗架喇,自身利益同實際利益佢哋都要咁做。黑箱作業?係……當真係氹你申請然後佈局踢你出局係黑箱,但如果暗中叫你申請一定會發牌比你,事後你真係攞到牌,咁又叫乜嘢?你話無利益輸送我就唔係好信囉。

至於國內人來港定居,攞香港福利,係啲乜嘢人上街、瞓街、大嗌無良政府、要一家團聚、最終好高興好偉大咁成功爭取番嚟呢?當年好多人都話啱嘅嘢,點解今日會變架?

走水貨賺錢影響民生,係要取締,但……問吓自己以前有無去過日本、歐洲等地掃貨一喼一喼咁拎返嚟香港賣呢?

唉~~~算喇,依家願做殖民都唔認祖認宗嘅人多的是,自己講嘅嘢覺得啱晒就得啦……
其實唔講水貨客,我眼見都有好多中港兩邊走既港人,帶奶粉、月餅、益力多過關,再係關口賺返個車錢...
...
小堅 發表於 27-3-2014 04:08 PM

唔知小堅兄有無睇"推理要在晚餐後"
有些人是影山、有些人是麗子,但總會有風間sir一樣的人
用佢地一種"獨特"的理解方式去理解事件,唔係點得會咁爆笑
唔知小堅兄有無睇"推理要在晚餐後"
有些人是影山、有些人是麗子,但總會有風間sir一樣的人
用佢地一種"獨特"的理解方式去理解事件,唔係點得會咁爆笑 chlycab 發表於 28-3-2014 01:31 AM

有睇...
不能同意更多...
:71:

全世界除香港那兒有一簽多行!正常一日來回兩二巳次很足夠!
香港不是最差!不夠北韓差!不夠菲律賓差!你願意見到?
又如你家火燭,我見到、我應否報警叫消防?因火堯不是我家!
但無人報警!總有一天會火堯到自身上!
有火警當然要「報警」,但報警也應該手握電話撥打999而不是沒相干號碼,甚致不可能飛鴿傳書到消防局吧?縱觀今日反對聲音,大多只是「事後孔明」,這種讓自己立於不敗之地,任誰當特首也只會是「689二世」、「貪曾翻版」,電視牌照事件,怎樣不願意接受事實,事實政府通訊辦真的按本子辦事,想不再發生,可以提出意見,找議員幫手動議,檢討通訊條例及廣播條例,而不是不理政策,先給予王維基開台,若不,那麼跟反對聲音經常說官商勾結、利益輸送,跟中央一向的「人治」有什麼分別?民主,也應是人治不法治嗎?

至於「689」,正正認受性問題,落實普選公民提名更刻不容緩,即使今日他下台,有誰可立即補上?追究以往始終於事無補,為什麼不向前看?在網上說些無凌兩可諷刺話、改圖諷刺、陰謀論「鬧爆」政府,又可以改變現狀?改變到自己夢想香港?這樣才是民主?沒睡醒夢始終還是夢

我同你講,只要你著跑鞋,運動衫褲,便可以落場比賽,但到開跑時先唔俾你跑,理由係“一籃子“,咁究竟係對鞋定件衫有問題,唔講,自己用一百幾十萬,再用三五年去上訴啦!我地個機制好緊要,不容破壞,除了梁先生本人。
當電視發牌事件都可以說沒問題,這個社會根本就不應該有問題,請所有賤民立刻收聲,不收聲便走吧!至於無邊個便唔得的論調,由董生年代已經講緊,事實係點,咪又係突然腳痛0羅。
每人行一步!當可把事情解决!但689掩耳偷竊鈴!永不能解決問題!香港電視、政府只是玩文字遊戲!明眼人一定看到!今天是一個電視台、下次好有可能把你、我家園也可收歸国家!因這是人治、不是法诒!
回復  MR_OOO

謝謝!我是土生土長的香港人啦︿︿

我的想法其實很簡單,大陸人跟香港人理應平等(即使 ...
shiufon 發表於 27-3-2014 12:06 PM

香港人可以但不是一日來回六七次或10次
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????###############################################################################################################################################################################################################################################################################################################################################***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????////////////////////?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1