Toysdaily 玩具日報

查看: 45035|回復: 149

[其他] 請……離開吧……

關閉 [複製鏈接]

今日,大家都講:香港無自由、香港已死、香港充滿白色恐怖、香港受中共操控、香港一國兩制已死、我要普選、政治打壓。

既然,外國月光那麼圓,那麼白,空氣那麼自由,人民那麼自由,而香港最終都係落入共產黨手中,那……點解我哋仲留喺香港受壓迫?點解要喺香港製造混亂,令於香港中共黨員成員生活不穩?那同英國佬離開佢嘅殖民地之前所做嘅手法有乜唔同呢?

走吧……走吧………
錯!錯!錯!思想錯誤,美狗思想,香港無獨立,歷史本身已講得好清楚,英人係交還香港回中國,唔係轉讓,香港本來就係中國一部份,何來回國之說,本身就在中國境內。

走啦……走啦……留喺度賴死咩:42:

同樣道理,對強國充滿理想同憧憬,都應該返回強國吧?何苦留在香港?有獨立思考,應該分清楚不滿同慨歎!關埋門打仔大事化小就和諧穩定
公平公正公開的社會,唔可以用以前果套啦。
我係鍾意升降機食煙,你唔鍾意可以行樓梯。
我係要被藪放屁,你唔鍾意可以訓地下。
我唔理交通規則,你怕死米出街。
即係共產黨既地位係神聖不可侵犯,
基本法比聖經仲要根深柢固,
有問題就係奴才該死,
皇上萬歲萬歲萬萬歲 !
其實......仲有無人記得「五十年不變」?

個人感受,反對派及網上激進網民,現比中共更可怕....... 比「1997」更擔憂......:69:
一國兩制`五十年不變到底係咩來?

個人感受,保守離地派,五毛,網上激進網民,三者合一先係最可怕,矛盾、分烈卻又和理非非

不平衡既權力既結果
:69::69::69:
被迫食屎
唔想食反抗
俾一班食緊既人鬧 : 唔想食你咪走囉我係鍾意食喎
假若咁諗
咁其實大家真係無咩好傾既
一國兩制`五十年不變到底係咩來?

個人感受,保守離地派,五毛,網上激進網民,三者合一先係最可怕,矛盾、分 ...
Code 發表於 16-3-2014 02:52 PM

官逼民反,你明唔明,反既唔只憤青,好多之前寧願息事寧人既市民都開始頂唔順,
你覺得可怕因為你唔明,唔面對,隔岸觀火既風涼話。
人多,大家既立場故然多。
無可能所有人同當權者既得利益者同一口徑
將心比己,要我地包容無數的內地遊客
又点解唔可以包你唔順眼的人??
官逼民反,你明唔明,反既唔只憤青,好多之前寧願息事寧人既市民都開始頂唔順,
你覺得可怕因為你唔明 ...
transfarmer 發表於 16-3-2014 04:39 PM

你似乎唔明我講咩,我係串緊果班一方面話人激進但又企到遠遠既保守離地派,
同時我亦唔係100%認同網上激進派/所謂反對派
至於點解你睇翻你自己點回應我就會明
民主大倒退,經濟大倒退,法治大倒退,道德大倒退;
這就是有中國特色的香港{:1_240:}
被迫食屎
唔想食反抗
俾一班食緊既人鬧 : 唔想食你咪走囉我係鍾意食喎
假若咁諗
咁其實大家真係無咩好傾 ...
玩具 發表於 16-3-2014 15:23

鍾意你嘅說話~!!{:2_304:}
有人留戀殖民地時代~!
有人鍾意香港終於係中國嘅一部份~!
有人討厭自由行冇出聲~!
有人討厭自由行出街鬧大陸人~!
當中一定有對~!有錯~!!
但係最重要嘅係香港依傢的確真係好問題存在緊~!!:42:

樓上既朋友,咁有尐人面對唔到現實嘛
而家係要少點噪音,就和諧,穩定
反對就是錯嘛。

"和諧", "理性討論", 呢 D 根本就係當權者愚弄平民的技倆,當平民一直"和諧", "理性討論",當權者咪一直當班平民 on X!! 一個正常社會,有什麼可能會百份百和諧?會百份百和諧的社會,即是要每個人放棄獨立思考?這會是正常的嗎?