Toysdaily 玩具日報

[其他] 請……離開吧……

關閉 [複製鏈接]
完全同意,在留言同時,尖沙咀銅鑼灣旺角仍然不同階層的香港市民,抓緊十多年前政府及中央政府所創造的機會,即使在西洋菜街當售賣電話殻的大叔大嬸,也正在好好把握,真的有必要縮減甚至取消「自由行」?
人生是否公平問題,令我想起藤子F不二雄老師的「征地球論」。當中提到人的本質是有比其他人優位的願望,這個 ...
shiufon 發表於 25-3-2014 10:11 PM

唔講自由行...
淨係講每日放行既單程證,請問呢D算唔算得德政???
政府連土生土長既香港人都未搞好住居問題,就不停咁放人落黎...
咁對香港一個咁細既地方你覺得有冇問題???
淨係呢個問題已經引申出好多個問題出黎,住居、醫療、學位等等...
本子是假!一男子因素才真!追巳是人所共知事實!
首先重申,大家只是在發表意見,並非辯論,不需要因為要口頭贏對方,於是就一面倒地幫支持的一方講話。特區政府有很多令人不滿的地方,這是我自己亦認同的事實,只是覺得並未如一些反對派所說的全部問題都是政府做成。

單程證的問題,我想大家都知道這其實在回歸前已經有,而把名額由75增至150個亦是97年前的事。轉句話說,這根本不是近年特區政府佈罝的所謂侵略政策。一家團聚在過往是人道,到今天被形容為入侵。法例有訂明必須符合條件,即父母或配偶是香港人才可申請,嫁當地人可以入籍的政策在很多國家都有實行,而港男回大陸娶妻亦並非政府要求,那按著過往得到大家認同的法例而行,卻在今天會被定性為暴政?試問今天政府若宣布改例,大家可以想像又會有多少人抗議,說689扼殺他們與妻兒團聚的人權,那豈不是更沒人性?(至於講「冇本事就唔好返大陸娶老婆」,又或者「想一家團聚就自己搬返大陸住」等說話,這跟「窮鬼就唔好諗買樓」是同一道理,只怕又會掀起另一輪的話題了。)

相較於單程證,雙非其實才是更嚴重的問題。事實上當時政府是反對的,但敗訴後尋求人大釋法又惹來爭議,被說香港法治已死,黑衣遊街,這樣難道可以把所有責任都歸咎政府嗎?那689的「零雙非」政策總算是暫時解決了問題,算是德政了吧?為什麼反對派又好像看不見?

說實話,反對政府是沒問題的,小市民有怨氣亦很正常。最可怕是部份別有居心者利用市民不滿來大肆渲染。現時社會凡有問題,矛頭必然是指向政府,很多甚至是毫無理據,可以用「屈得就屈」來形容,偏偏又有很多人盲目相信,這才是令人擔心的地方。

個人認為,如果真如傳媒所言,689可以強勢到一句「睇佢唔順,做佢」就政府上下同心把龍門搬來搬去;如果中央真是事無大小都在背後操縱,那根本不需搞這麼多,反正已經被認定為萬惡之首,說句「一國兩制是前朝所定,已不合時宜,宣布取消」,我們這些蟻民又奈什麼何?難道聯合國又會替香港出頭嗎?

寫到這裡,想起幪面超人black的名句,劇中只要有事發生,不論大小,南光太郎第一句必定是:「一定是黑妖幫幹的好事!」

對,一切一切,的確都是黑妖幫的陰謀...
如果連發牌事件也沒問題,那麼香港應該什麼問題也沒有,市民有怨氣便是市民有問題,不應有任何埋怨(其實我沒說過你有怨氣).所以你是對的,社會亦應十分和諧,政策既野,平民百姓識條春咩!請立刻收聲。
甲之蜜糖,乙之砒霜,你咁支持自由行,當然不會認為它是鴉片,它會否成為中央控制香港的手段,十年八年後便會見到。
首先重申,大家只是在發表意見,並非辯論,不需要因為要口頭贏對方,於是就一面倒地幫支持的一方講話。特區 ...
shiufon 發表於 26-3-2014 06:53 PM

照你咁講,姐係依家有問題都唔駛改???
姐係回歸前已經有既野,到依家出現問題啦就繼續落去???
唔係屈得就屈,香港人申請公屋,排餐死都未到自己...
好啦,單程證既落到黎,馬上上樓,呢D又係德政???
連本土既屋住問題都未搞好,繼續批人落黎,咁係好事???
回復 81# 小堅

即係咁,我都講明係發表己見,唔係幫邊一方面,縱火案件事我亦曾喺其他討論區留言天理何在,希望各位師兄唔好誤會,政府好多扑街嘢我都好憎,中央政府果種「人治」手法我亦好清楚。我又唔係打政府工,更加唔係政府官員,講咁多只係想表達政府係有問題,但唔係被傳媒渲染為全部錯晒,內地人依正手續黎購物,亦唔應該被冠以「蝗蟲亂港」來形容唧。
回復  小堅
即係咁,我都講明係發表己見,唔係幫邊一方面,縱火案件事我亦曾喺其他討論區留言天理 ...
shiufon 發表於 26-3-2014 09:01 PM

我由始至終都係講緊單程證問題...
自由行係一個統稱...
你黎買名牌我覺得冇問題...
但係落黎走水貨、搶奶粉你覺得冇問題???
咁呢D係唔係蝗蟲呀???
定係你覺得每個落黎既自由行都唔會做呢樣野...
其實明明不喜歡中央那種「人治」,為什麼又推動香港美其民主,但實際是「人治」呢?發牌事件,從來就是行會決定,真的應該為了區區閒時多一個電視台選擇,就破壞多年訂下政制?代價太大了吧,政策過時其實可以檢討以後用其他途徑處理,但不能先酌情一人後檢討政策,否則這樣對多年守規則的投資者又何來公平?

自由行的的確確全港大部份正在受惠,這是客觀事實,真的應為小數可能仍間接受惠的人取消自由行?減少甚至取消單程証,香港所有問題真的就此雨過天晴?

自由民主本是對民生是好事,假若被濫用、不懂運用一樣變成壞事,所有政策都是經過深思熟慮,以公平為原則,認為需要修改也應以「公平」作基礎,公平不應該偏重任何一方即使是基層,希望明白;香港憂慮中央,中央又何妨沒有憂慮?不會認為中央正毫無顧慮動用大量人力物力玩弄港人,不給我們看一間電視台?這想法真的不「小學雞」?
回復 83# 小堅

走水貨,講真如果走果樣唔係犯法或違禁品,我真係覺得冇問題(唔好打頭)。水貨全世界都有人走,日版玩具,明治奶粉,日本電器,CD呀game呀咪一樣大把水貨,唔通佢地又係蝗蟲?平行進出口一向喺市場存在,走水貨都有成本,只要冇觸犯法例,佢地都係做生意,有乜問題?大財團有大財團生財之道,小戶有小戶嘅生存方法,如果認為借市民日常必須品黎賺錢係有問題,咁超級市場同士多便利店全部都有問題,上網拍賣更加係無牌經營。

當然好似之前奶粉係過份咗,咁政府都有限奶令啦,算有做嘢喎。而其他紙尿片,金莎,益力多一樣大把人走,但市場冇因為咁而缺貨令本地人買唔到,即係供應充足啦,咁政府有乜理據要限制人買?有乜理由要壓止商戶做生意?(指賣果啲)

香港係自由貿易港,簡單稅制正係我地優勢之一,係咪因為多人黎買野,就要破壞我地擁有嘅優勢?如果你話只有攞正行貨先可以轉口,咁咪更加係幫助大財團做獨市生意,唔通你認為小戶可以攞到金莎朱古力嘅中國代理權?
回復 80# hk小文

信唔信都好,我真係冇預設立場,只係純粹個人見解,情況就好似你覺得呢套高達好垃圾,但我認為十分精彩一樣。何況政治嘅嘢五時花六時變,今日我覺得政策ok,難保聽日佢又做啲令人巴不得佢死嘅衰嘢出黎。官與民冇話永遠觀點一致,前年你投小馬哥一票,上星期有份去立院都唔出奇。

所以小文兄話自由行係手段,講真我都唔敢否定。我連689真人都未見過,一切資訊只係由傳媒得知,話唔定佢地真係晚晚閉門商量點樣赤化香港,點樣整死香港人,可能幾日後會痛哭流涕大叫:「我錯喇,原來佢地真係好扑街。」

世事邊話得埋。
回復  小堅

走水貨,講真如果走果樣唔係犯法或違禁品,我真係覺得冇問題(唔好打頭)。水貨全世界都有人 ...
shiufon 發表於 26-3-2014 10:56 PM

根據香港《入境條例》,訪客未得入境事務處處長許可,不得接受有薪及無薪的僱傭工作,亦不可以開辦或者參與任何業務,一經定罪,最高刑罰為罰款50,000港元及入獄兩年;僱用不可合法受僱的人,最高刑罰為罰款350,000港元及監禁3年。

咁你話犯唔犯法???
就好似你亂過馬路都犯法,睇下有冇人捉你...
唔係話冇人被人捉就唔等於犯法...
如果唔係犯法既話,政府點解阻止,唔係應該好歡迎先岩咩???
再唔係你試下帶幾部IPHONE上大陸,睇下你點過大陸個關...

同埋你所講既日本玩具,我相信香港既玩具鋪入既日本玩具,包括會場限定個D...
都係透過速遞或者運輸公司由正常途徑經飛機或者船運黎...
咁你覺得佢算唔算走水貨先???

仲有一樣野你搞清楚,就係就算大財團例如:萬X、屈XX,佢都賣緊好多大陸代理既產品...
唔信你自己有時間落一落尖沙咀龍城望下,佢就真係行貨...
唔駛睇乜,淨係睇D乜油物油或者洗頭水呢D就一清二楚...
我们大陆人在上面受够共产党了, 以为香港是好一点, 怎知又有这地下党员的特首, 而且五毛也很多, 连这个玩具讨论区也有......
回復  hk小文

信唔信都好,我真係冇預設立場,只係純粹個人見解,情況就好似你覺得呢套高達好垃圾,但我 ...
shiufon 發表於 26-3-2014 11:19 PM

無預設立場唔係問題,某D政策我都覺得OK

但樓上咁多位所指出(或者你話佢地針對)既係某幾位人兄
將依家香港既情況"無問題化"

例如自由行所帶動租金颷升就已經係好有問題
零售業單一化、從而俾大財團壟斷
旺角最多是金舖、藥房,講得難聽少少,以我地呢班成日去旺角入坑既人
竟然可以無視個問題,我覺得非常奇怪,唔通選擇性咁"盲"左

正如我早兩日係日本睇一齣描述豐田汽車既戲
描述當時50-60年代日本經濟,個日本財政總裁路過東京八重洲口
見到個9歲既細路幫佢擦完鞋收到10YEN果種開心樣
佢都覺得要做番D野

一齣戲唔代表咩,但所帶出既係,我地可能好X富足,但當睇到唔止一次、兩次
好多弱勢既人被無視,唔該俾番少少"人性"出黎
唔好話咩政府無可能附合所有人,又或者個現境無問題

村上春樹都講,高牆同雞蛋,佢點都會企係雞蛋果邊
我唔係咩弱勢社群,有層供斷左既樓,有份收唔錯又穩定既工
一年去2-3次日本都唔會有問題,黎緊買埋車
但我都覺得香港依家係極有問題!!!
重覆左,請刪POST