Toysdaily 玩具日報

[其他] 請……離開吧……

關閉 [複製鏈接]
我都唔用話俾人強姦然後唔接受就走吧啦呢 D 黎型容樓主的講法, 呢度係玩具網, 我就想問問當樓主睇完 Lego movie 之後都冇覺得同香港情況極似的話, 就真係枉對 ACG 熱血咁多年, 或是完完全全的既得利益者
你哋班人講乜都係想一啲同你哋唔同嘅聲音滅聲之嘛,你幾位一直以嚟喺 ...
七國咁亂 發表於 19-3-2014 11:39 PM

答唔到便高高在尚的轉話題,轉移視線,這就是咁"有料”的你唯一技倆?
其實不如調轉諗

點解咁多人指出 '香港有問題'
有晒分析有晒理據
你就覺得人地係發癲 , 係整屎比自己食 ...
玩具 發表於 18-3-2014 01:52 PM

其實不如調轉諗

有晒分析有晒理據
你就覺得人地係發癲 , 係整屎比自己食

咁不如你又講下點解 '香港無問題' ?

------

好啦...
我講左問左第二次喇...
如果我咁樣問都叫 '想一味滅聲'
咁我真係唔知點先合你心意喇...
你哋班人講乜都係想一啲同你哋唔同嘅聲音滅聲之嘛,你幾位一直以嚟喺 ...
七國咁亂 發表於 19-3-2014 11:39 PM

你話人減聲既同時...
你有冇覺得自己做緊同一樣既野???
你開得POST自然有唔同既聲音...
你又想人認同你,但係又唔可以有唔同既聲音...
咁你不如玩單機寫日記啦,一定唔會有人睇到同反對你...

P.S. 引用你既意思,你唔鍾意睇未走,個POST我既,你離開吧,冇人叫你回帖...
<完>

又話有商有量,一齊講一齊聽,
除左我,見到其他幾位師兄都係理性又平心同你傾,問你問題,你就淨係轉移視線,你吾正面討論就&#27972;係話人搞到你所謂ge七國甘亂?

不過都岩,你ge表現正正同依架的政府一樣
師兄們,人家無貨了,又何苦咄咄相迫。
其實不如調轉諗

有晒分析有晒理據
你就覺得人地係發癲 , 係整屎比自己 ...
玩具 發表於 20-3-2014 08:58 AM

識反思就世界和平啦!網絡世界,要否定人地來肯定自己嘛!
樓主係第二個POST呢句我當時笑左唔回覆,點知佢又拋個身出黎俾人話......

"超低能,好心就正正經經搵份工做啦,我唔係支持大財團,但無佢&#21707;,同初期無東江水一樣,你要求&#22021;資助,一大堆綜援金,車資補貼,&#21946;邊度變出&#22175;?"

紅字果度重笑到好大笑聲添
請……買我吧……

今日,大家都講:"笨大"無新意、"笨大"已死、"笨大"充滿QA恐怖、合金受"笨大"操控、合金一模多用到死、我要魂限、價格打壓。

即使,千&#20516;三一那麼圓,那麼黑,魂限那麼自由,網購那麼自由,而玩具最終都係落入炒家黨手中,那……點解我&#21707;買玩具仲要受壓迫? 點解要&#21946;玩具網製造討論,令於香港玩具網友成員生活不穩?那同傻佬離開青山之前所做&#22021;手法有乜唔同呢?

買吧……買吧………

(純粹攪&#21523;笑....Take it easy!)
亂入... 花生...

喱位樓主呢... 正正經經忌玩具Post就唔覺喇... 但就幾乎日日都&#25886;尐政治話題出&#22175;... 去表現自己有幾理性...

其實... 咁樣話晒俾全世界人知佢有幾「理性」... 又有咩用呢?...

呵呵呵...

小櫻上
雖然在這帖子裡樓主好像"孤掌難鳴",但其實在香港也有很多人是有同一種態度的.
今日看到的一篇臺灣文,或多或少也是我們的情況 :

為什麼都是年輕人出來?
(作者陳嘉銘,台灣國立大學兼任教師、中研院人社中心助理研究員。全文見:http://bit.ly/1nFtH7M )
今天搭計程車去立院的途中,司機一番冷嘲熱諷的話語,竟然讓我忽然理解為什麼現場都是學生和年輕人。
我一上車就說立法院。
司機先生:你要去立法院參加抗爭喔,我和你說,去也沒有用啦,你們能改變什麼。沒用啦。台灣遲早一定和香港一樣。
我:就算什麼都不能改變,我可以選擇尊嚴。我寧願有尊嚴地抵抗過而失敗,而不要沒尊嚴沒抵抗地就投降。
司機先生:背後都是財團啦。民進黨背後也是財團。政黨背後都是財團。什麼政黨上台都一樣。
我:這個活動,民進黨表現也不及格。英國的工黨背後都是財團嗎?歐洲的社會黨背後都是財團嗎?
司機先生:我們是台灣,又不是外國。
我說:對,我說的是政黨背後都有他的客觀選票基礎,有些偏財團,有些必須顧慮中低收入階級,財團對每個政黨的影響力不完全一樣。
司機先生:你們都是被政治人物操弄啦。
我:我是台大政治系的老師,我不認為我是被操控的,我是靠自己的知識判斷的,謝謝。
令我心驚的不是他說出了任何支持服貿的主張。而是他失敗主義、犬儒主義(懷疑任何人性真誠)、虛無主義的批評。他完全沒有立場,就是自我放棄,對所有努力冷嘲熱諷。
台灣這些成年人,這幾年,因為阿扁的潰敗,已經徹底被中國共產黨和中國國民黨擊潰全部的人格了。
這是為什麼都是年輕人出來。
&#22053;氣啦,你&#21707;幾位有理性討論過咩,為反而反,道不同永遠你覺你&#21873;,我覺我&#21873;。又邊個成日post政治post?我講乜你呢班粉都唔同意,因為你&#21707;想達到你&#21707;&#22021;目的,我亦想達到我&#22021;目的

我媽已經70多歲了
她剛打電話問我:什麼是服貿啊?
我:你走在馬路上看到的都開放就對了。
媽:不懂。
我:人流物流金流文化資訊全開放啦!
媽:妳講清楚一點啦!
我:就是衣服脫光等中國來摸就對了啦!
媽:妳&#8943;&#8943;&#8943;妳快去立院好了!

我媽好讚!

可憐!可憐!……比此人更可憐…
可恥!可恥!……比此人更可恥…
回復 44# 七國咁亂

反而想問,其實香港人而家不滿什麼?

自由行?有人正當途徑黎旅遊購物都反對?全世界係咪應該不歡迎旅客?芒果乾唔出口,我相信菲律賓人可以更平買到,咁佢地又怪外地人炒高&#21874;佢地&#22021;糧食?日版同絕版玩具唔俾帶離本國,我相信日本粉絲都可以更容易買到,咁佢地又仇視外國玩具迷?水貨佬賤格,全世界都有水貨佬,包括賣日版果&#21874;都係水貨佬,全部都係幫兇,炒貴晒日本市場&#21874;玩具,咁係咪應該禁止佢地進入?

大陸旅客素質低,香港人去外地一樣低,自以為高人一等,我黎玩係消費,有錢大晒。去外地聽到大聲講大聲笑,多數係香港人;去過大陸茶餐廳你就會知道,香港人睇唔起內地人果種臉孔有幾醜惡。

單程證問題,香港而家係中國一部份,比人黎有乜問題?你&#25886;回鄉證返內地定居,星期日返深圳腳底按摩,有冇人阻你?早年大把廠佬&#21946;大陸發展,財大氣粗,炒貴曬&#21874;物價(同二奶),而家不過係風水輪流轉。點解你去得人地唔黎得?因為香港人高尚&#21874;?唔好話我唔返大陸所以無所謂,大把要上去搵食&#22021;人有所謂,自己利益為大前提,其他人死唔關我事,呢&#21874;絕對唔係民主囉。

至於官商勾結,日本安倍上台,一句安倍經濟學,日圓三個月跌20%,幾多日本細廠找唔到數要收皮。日圓高企係問題,唔係唔俾你跌,但唔好好似賴屎咁得唔得?人民幣要升都慢慢黎,比&#21874;時間人適應。一年過去,肥了出口大廠,苦了靠輸入&#22021;小戶,重話加消費稅,相比起來,香港真係小兒科。你話交稅養蝗蟲,香港10幾個%稅,日本50%,賺幾多天一半地一半,入&#21655;貨賣唔去都要收你資產稅,你話邊個辛苦&#21874;?

當然香港政府都好多&#22050;乞人憎,但我覺得全世界冇乜國家&#22021;政策係可以滿足到所有人。成日講反對果&#21874;,我想請教大家有乜高見?時移世易,唔係幾十年前,大陸廠要靠香港中間人角色先接到訂單,一個阿里巴巴大家直接搵到廠,人地而家英文日文叻過你,香港工業農業乜差都冇,連自給自足都唔得,試問有乜條件牙眨眨?

冇話幫邊個,只係想知道,其實大家不滿什麼?比你做政府,又有乜好諗頭?