Toysdaily 玩具日報

查看: 25612|回復: 101

[分享討論] 食 水 太 深 ! !

EX薛安訂價6XX ! 簡直進取到冇朋友!!

作為消費者, 玩玩具都成10年光景, 以前玩具一向5至6算左右售價,所以一直玩得開心樂意。早年嘅玩具星一直都售價合理,貨源充足,唔似宜家笨大品牌幾乎被進取店壟斷,情何以堪!

前幾年因為日圓匯價高企,喺10算刺激下,售/訂單飆升係合理反映;可惜近半年日圓下降,有關店舖依然故我,不但冇相對下調售價,繼續進取開價,而且見聖衣神話EX同合金魂等一啲特別角色好賣就開天殺價,超過8算開訂實在同明搶錢冇分別。

對比番其他玩具都只係5至6算價錢,如果真係要賺到咁盡,賣唔去又係降價求售(大幅降價後依然有錢賺),合理價已一去不復再。

對於連鎖玩具店帶頭抬價,小店不得不跟從,久而久之,造成惡性循環,售價愈來愈高。

不過,進取店以後開訂我都唔會幫襯,寧願光顧良心小店(碩果僅存幾間),買方愉快,賣方稱心,雙贏!

Douglas: No exact price can be shown in TD.  Please pay attention!
你會買嗎?{:1_218:}
其實太貴唔玩咪得,玩具又唔係必需品,何必庸人自綁?
而家D鋪根本唔憂你唔買,因為個個驚佢無貨個個驚佢炒,
再何況,你唔要,北望神洲,大把路去貨。
其實我覺得樓主都幾奇怪...
成日講以前係點以前係點...
點解唔講下衰記依家批價都七算呢...
一隻7500YEN既玩具,批價七算或以上既...
你覺得開幾多錢先叫合理...
最後覺得貴可以唔買,唔好搞到好似畀人渣支搶去迫你去訂一樣...
再唔係可以去日網訂亦可...
玩具姐,玩少件唔會死,何必要咁煩惱...
回復 1# 遊俠

我不是玩具業,但公道D講,成本不止是貨,你又諗下十年前的租金和無最低工資的人工升左幾多?

7,500日元一隻薛安,批價大約65至68算,即大約最多$510港元。
現在開訂$658,即差不多88算,已貴過魂shop限定了。
咁,不如笨大把佢限定吧。

食水深係一個問題,另一個問題係,可能睡記要人食死貨。

如不急玩,可等現貨,或再版,或者可買多隻EX山羊,用返以前D薛安頭亦可。
還有是地產商、地主租金食水太深。
7,500日元一隻薛安,批價大約65至68算,即大約最多$510港元。
現在開訂$658,即差不多88算,已貴過魂shop限 ...
步京暈 發表於 31-1-2014 09:24 AM

最近新出的EX黃金, 10周年神聖衣, 雅典娜都是75算, 直逼匯率價, 得再販EX黃金才做7算, 仲未計D硬食死貨. 除非代理肯減價, 65至68算直接同行返貨都唔夠找數.

最可惡是, 垃圾獵戶7算都要逼人硬吃, 邊個食水深一眼見.
最近新出的EX黃金, 10周年神聖衣, 雅典娜都是75算, 直逼匯率價, 得再販EX黃金才做7算, 仲未計D硬食死 ...
redfish 發表於 31-1-2014 09:41 AM

咁,即是進取店,賺一隻一舊,都幾和未。
咁,即是進取店,賺一隻一舊,都幾和未。
步京暈 發表於 31-1-2014 09:47 AM

未知要食乜死貨, 而且只是MARK UP20%左右, 有幾和味?
五舊幾本錢賺百零蚊
唔夠一倍都有人話和味
真係大開眼界
其實我好想知,樓主所講既「寧願光顧良心小店(碩果僅存幾間)」...
係邊幾間...

回復 4# 小堅

冇人苦惱. :36:

貴咪唔玩囉, 你講得啱架.
不過眼前現象, 拎出嚟大家討論吓啫!
唔係邊有咁多"烽煙"節目, 嘿嘿~

小店. 信和仲有間, 唔開名囉.{:1_203:}

一團和氣, 開心玩玩具~
賺你十蚊八蚊好唔好.... 近年好多鋪頭已經執粒... 要知道租金上漲. 人工, 成本已經同以前冇得比

要知道. 笨大建議零售價是十算... 日本ex 大都13,14以上

你可以考慮唔買.. 唔好話人地食水深囉

人地開十算都可以... 你覺得值得買就去買

鋪頭都要賺錢.. 唔係賺多你一百幾十就要比你媽媽叉叉
我個人都覺得孤注一扭訂價太過份,但是此post一出,好多玩具店老闆已經上來平反,不攻自破