Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 食 水 太 深 ! !

回復 89# good886

講得仲好...:71::71:
以前港仔對人仔, 仲可以100對125, 果時工人一般7xx一個月, 加班後一千鬆d, 大家港燦北上做大爺   而家 ...
good886 發表於 11-2-2014 11:40 AM

我是夕陽廠佬一名, 万分同意大大精簡而到位之分析 :die:
回復 89# good886
好x100000000000
做鋪頭見到呢個post喊冤都冇用,
最慘係加一句「我唔幫襯你lu,幫襯啊戍啊壽好過…」
無敵地圖炮

不過可以既話,唔該班鋪頭老闆睇完就賣野賣平少少啦
看到這一頁,我真是火都起!

我倒想見識一下當樓主拿著一張「商業登記」再收稅局的「報稅表」時,
勞工處有閒就來探探你,你有何應對方案。

原來人們眼中租金、入貨、夥計人工、電、電話、
運輸、保險、風險承擔、商業登記、報稅、其他雜費、生活費……等,
是不能計入成本中。
你幫我交租、支薪及交電費,
免費給你一盒也可以。
現在的年青一輩真是貪得無饜呢。
我也不想當服務行業,
為了食飯,無奈要日日塗面懵膏帶娘親開工呢。
但娘親就是日日要被人們蹂躪,娘親真是不用拉起褲子!
同情這麼貪得無饜的小客人,誰同情我?
看到這一頁,我真是火都起!

我倒想見識一下當樓主拿著一張「商業登記」再收稅局的「報稅表」時,
勞工 ...
AIRU 發表於 11-2-2014 09:55 PM
啊媽係女人, 供求問題, 無話邊個啱邊個唔啱, 根本沒有討論空間亦唔知有乜好嘈傷和氣, 總之心態係玩具唔係必須品亦有錢無話買唔到只有愛同唔愛, 啊媽係女人,講完逃:79:
哈哈,如果做生意只係來貨價上MARKUP20%左右就叫不合理的暴利,咁行入超級市場或者商場怨足一日都未出得番來,番到屋企跟住望住全屋是但一件野又要怨一輪,真係好忙。

玩具零售店其實係貨價上MARKUP幾多我就真係唔清楚,我只知道衣、食、住、行大部份個MARKUP都一定係呢個%之上,如果只用一個百份比去決定係咪食水太深,呢個講法太片面喇。
其實樓主不如插下D餐廳係大時大節咪食水仲深,我見屋企樓下D餐廳,情人節套餐$發發發2位,但入面主菜係只係火腿雞胸意粉,乜乜焗飯,尼D係平時做lunch/dinner set $6-7兜野一餐既菜牌,雖然一年一次,但尼D咪食水仲深
其實樓主不如插下D餐廳係大時大節咪食水仲深,我見屋企樓下D餐廳,情人節套餐$發發發2位,但入面主菜係只係火腿 ...
gunbaron 發表於 12-2-2014 16:34

其實唔駛等過年時節,落茶餐廳叫杯凍檸水,叫個餐蛋面,睇下收幾多錢?
返屋企自已煮,成本又幾多錢?
午餐定價 5 X  ! 簡直進取到冇朋友!!

作為消費者, 幫襯食肆成幾十年光景, 細個食飯一向 十靚蚊左右,所以一直食得開心樂意。早年嘅午餐一直都售價合理,多飯多「食送」 ,唔似宜家食肆幾乎被連鎖店壟斷,情何以堪!

80年代因為經濟起飛,熱錢刺激下,午餐定價訂單飆升係合理反映;但係香港都兜蟆o左咁多年啦,食肆老版依然故我,不但冇相對下調售價,繼續進取開價,而且見樓下茶餐廳午餐常餐等一啲人氣食品就開天殺價,爛鬼牛扒餐超過80蚊實在同明搶錢冇分別。

對比兩公婆街市買「食送」自己煮慳慳地都只係5至60蚊價錢,如果真係要賺到咁盡,餐廳冇人o黎又係降價優惠求客(大幅降價後依然有錢賺),合理價已一去不復再。

對於連鎖飲食店帶頭抬價,領匯加租,小店不得不跟從,久而久之,造成惡性循環,售價愈來愈高。

不過,進取連鎖店以後新開張我都唔會幫襯,寧願光顧良心小販(深水步桂林街果僅存幾間),買方愉快,食得開心,雙贏!

:71: :71: :71:
寧願光顧良心小販(深水步桂林街果僅存幾間)
Garycharm 發表於 12-2-2014 07:51 PM

:71:  X 10000000既N次方...

突然變左潮文...
:x

寧願自己煮....突然變左潮文...有無圖畫!!