Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 食 水 太 深 ! !

:he: 樓主雖則我明白你講乜,亦好同意依家玩具好Q貴 !! 但係有一點錯左,食水深嘅係笨大同睡橫行呀 ......:time:

講呢啲。又係呢類插店唔插貨既POST

爆飯夠開^((啦你又唔插?

睇怕樓主都係新手被人點去做打手,唔係點會連價錢都就咁打出嚟:p

講真, 覺得呢間貴, 可以唔同佢訂, 又冇人用鎗逼你同佢訂野, 就算佢定到20算, 都唔關大家事.

講返件貨, EX白羊本身再販已經銷情麻麻, 呢隻改頭版仲要貴1500日圓, 根本不需要訂.

呢類改件貨只會出現兩種情況:
1)正常貨量, 少人買, 大插水.
2)個個睇死, 出貨極少, 細鋪每人得幾隻.

如情況一: 個個鬥快散貨, 要錢唔要貨, 訂價貴過現貨價
如情況二: 同細鋪訂左都未必有貨, 街價貴到爆

結論根本不用訂
淨係睇下十年前屯門D楼價同而家爭幾遠,當年4百幾尺70萬巳有交易,而家$300都未必得,
當年人仔仲係$100港紙仲對$l20人仔,
回復  遊俠

我不是玩具業,但公道D講,成本不止是貨,你又諗下十年前的租金和無最低工資的人工升左幾多?
oscarf000000 發表於 31-1-2014 01:29 AM
i want to know too

其實我好想知,樓主所講既「寧願光顧良心小店(碩果僅存幾間)」...
係邊幾間...
小堅 發表於 31-1-2014 11:09 AM
其實你有冇係呢間訂過野???
訂價高過現貨價...
埋單係計現貨價而唔係訂價的...
我相信每個幫襯過呢間 ...
小堅 發表於 1-2-2014 01:39 AM
我明,我亦有訂過,但我見好多時都唔係計現貨而係訂價,件現貨都係個訂價而唔係街價。如果下下計現貨價,平左就要舖回水,貴左就要計訂價,咁仲有人唔訂野咩!
我明,我亦有訂過,但我見好多時都唔係計現貨而係訂價,件現貨都係個訂價而唔係街價。如果下下計現貨價,平 ...
水水的基地 發表於 1-2-2014 12:59 PM

我訂左好多年佢都係會自動自覺平返,唔駛特別要求...
佢既現貨價係指鋪頭既現貨價,唔係其他鋪既街價...
例如:訂$)),現貨#%),埋訂係計鋪頭個價,姐係#%)...
就好似近期既龍神丸2.0,我訂個陣$!*,之後訂價有減變左#**...
我訂貴左,佢會自動減返變做#**埋單...

訂貨既目的係為左一定有貨,而唔係要最平,邊個會估到貨多貨少...
永遠想立於不敗之地最好方法就係唔訂等現貨,炒就玩少隻,平先入...
師兄如果見到低過呢間既訂價訂薛安請告知...

呢隻薛安除非有大愛,如果唔係根本少人訂,個個都淨係想儲十二金...
呢隻根本可有可無...
其實乜都加晒價好耐,樓主成日就講以前,扭蛋價都加左幾次...
喱間貴未第二間訂囉...

不過到時唔好呱呱嘈話平全世界幾蚊果間到時無貨俾你正黑店早知就去交叉交叉訂就得嘞...

買唔起甚麼神話嘅小櫻上...
回復 26# 神話魔人

我講孤仔喎?
前幾日睇都仲好似要*((
回復  神話魔人

我講孤仔喎?
前幾日睇都仲好似要*((
san328 發表於 1-2-2014 03:35 PM

您一路講7百有找係講緊女神?我見您寫'好似依隻咁我死唔信佢唔再版'呢段字我以為您已經去番講薜安個case
回復 40# 神話魔人

SORRY我令師兄你誤會
我係指孤仔宜家唔只訂價
連現貨都係離晒譜
之前現貨都係企硬幾星期等訂客攞晒貨先減
最近係大部分現貨都比其他細鋪貴:blame:
老實講聖衣系列賺1、2百好正常,我想問你一句,你有無見過有舖淨係賣聖衣,你試下同瑞記淨攞聖衣,睇下佢派幾多比你。你又計下SHF、Robot魂、模型等有幾多賺先講啦
你睇同一商場同一老闆開幾間就知幾好賺啦。租金咁貴都可同場開幾間:71:
你睇同一商場同一老闆開幾間就知幾好賺啦。租金咁貴都可同場開幾間
simpsons 發表於 1-2-2014 08:42 PM

難道幾間舖係因為瑞記貨好賺?
以我所知信鵝月份營商手法好有問題,現X點藏X就主要玩水貨。唔知你講邊間呢?
難道幾間舖係因為瑞記貨好賺?
以我所知信鵝月份營商手法好有問題,現X點藏X就主要玩水貨。唔知 ...
shing045 發表於 1-2-2014 09:07 PM

1我沒指行貨水貨
2他們經濟手法我不知道
孤仔、船仔不是一場2店?有沒有其他不知名就不知了。IN'S也不只藏X是一人多間。