Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 米青口口口話有平影月同電單車一事

無幫襯過粉…唔知乜料{:1_203:}
自爆"再有限量的特價貨品將會公佈開賣時間及各分店數量以示公平,而且不設留貨!"
呢個應該係未開始,特價品 ...
juwan 發表於 20-11-2013 05:57 PM

本周個案分享:向消費者作出餌誘式廣告宣傳

梁先生看到一家電子產品公司在網頁及報章上推廣,表示A型號的智能手機售價只需$2,000但沒有說明優惠數量及供應期限,卻比其他公司出售的同一貨品便宜一半。該公司連續兩星期在互聯網及報章上刊登此宣傳,梁先生在推廣期間不斷嘗試訂購,卻一直未能成功購買。其實該公司只有五部A型號手機售予消費者,而且該五部手機在廣告登出後半小時已售罄。就上述個案,該公司作兩星期的廣泛宣傳,但實際只有極少數消費者能獲此優惠,這種做法,除非該公司在廣告上清楚述明優惠產品的供應期限或數量,或該公司即時作出補救安排(補貨並以相同優惠價售與消費者),否則可能已觸犯即將生效的修訂《條例》中餌誘式廣告宣傳的罪行。

醒目貼士:某些商戶的廣告宣傳,是以非常優惠的價錢來吸引消費者的注意,但貨品的供應量極少或銷售期十分短暫,令消費者根本難以在正常情況下購得有關貨品或服務。因此,當商戶刊登非常吸引的優惠廣告時,應該確保在合理的時間內供應或提供合理數量的宣傳產品讓消費者購買。如發現有商戶作出餌誘式廣告宣傳,可向香港海關或消費者委員會投訴。

資料:香港海關
蒸粉咁多部門, 出錯唔奇:76: :34::34::34:
頭像被屏蔽
點解講到條月巴人子神憎鬼厭咁
我見佢咁多次都係同自己班靚吹水 講下有味笑話
如果個個行入去都要被佢串
咁點解佢間鋪多人到水洩不通
好心唔係自己跪就唔好整張相啦
我都已經好少幫襯佢
應該定明幾時賣, 最好放工開始
一係分2個時段
唔好設電話留貨

有留貨,又比人插你hold 貨比人唔賣
頭像被屏蔽
米青口口口今次岸79鳥, 走出黎道歉俾人插得仲L勁, 仲有各行家又群起抽水...:34:

[當我抽水]
突然有感而發
其實旺角鋪已經好細
點解好多時仲要成班 FRIEND 三個人塞去鋪頭入面大大聲吹水
我唔理你爆晒粗 / 講野內容有幾不雅云云
大家男人老狗唔介意

但我真係好想知佢連自己員工 ( 定有 D 唔係 ? )
都翹晒腳咁佔晒成條走廊
人地點入鋪睇野.........................
SSP 肥仔 我也覺得態度 OK 的, 反而 蒸粉 FB 上最多人圍插的是 信鵝店, 矛頭直指 四眼達 他們2個! 其中 ...
mythsgod 發表於 20-11-2013 11:15 PM

我都覺得總店肥仔幾helpful的
mk店個兩位就真係......
個前堤係你有證據佢一件都冇賣過,冇貨到過???~~~~
Lilith 發表於 20-11-2013 12:07 PM

唔好咁傻啦,要查有幾難,一check來貨單,就知佢拎左幾多貨但唔派俾人啦

"商戶沒有在合理期間內,要約按該價格供應合理數量的該產品"  只要廠商出左貨派左貨俾佢,而佢唔俾貨的客,就係違法
我都覺得總店肥仔幾helpful的
mk店個兩位就真係......
layman 發表於 21-11-2013 12:11 AM

仲有好耐之前仲係1發發到做果個四眼哥哥......唔係而家呢個四眼......都好好人架{:1_198:}{:1_198:}
支持樓主,可惜我唔多幫襯佢地,亦無留意佢地既FB
我都唔明,我果日兩點幾去佢地拆緊貨,我black同電單車1 set買冇難度wor~~~
佢做呢個價一個鐘去曬都嫌耐啦 ...
Lilith 發表於 20-11-2013 12:03 PM

唔知你講邊間SSP精X 我夠膽講句我3:00左右打電話去佢叫我留電話!係女人聽,我無留到,問佢幾時有佢話出緊車,三點半,四點到....我3點令去到佢係即開箱比左一盒BLACK我,我問影月佢話賣晒,戰蝗佢都話無!?我問會唔會補貨,SALES 話應該唔會!留電話都唔會有!咁我走個時望左眼肯定見到最小一箱印有"BATTLE HOPPER"我當時無嘈係因為心諗有機會係有師兄留話留貨....誰不知六點令有師兄FB話SSP有但已經賣4舊幾!!!
每個人都會錯, 錯左認錯係好表現, 但係佢知唔知自己錯咩?

大家睇下佢知唔知錯, 會改咩.

估唔到我個po ...
馬仔 發表於 20-11-2013 07:36 PM

馬兄,應該就唔關你個POST事,你留意下精品入面既字有暗藏玄機,
怕惹屎上身,而絕無出口術及誤導宣傳之意思!
我啖氣見佢認哂死狗落哂,而且又應該唔關佢地老細事有D心軟,
聽日個海關姐姐應該會再打比我,我考慮緊仲做唔做佢落去。