Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

十二吋區...

打手
專業炒家
小學雞
瘋狂 fans
真正無辜用家
半炒家
千臉怪人
瘋狂收藏家

龍蛇混集... :(
其實唔好話 12 吋, 好似我地呢D玩巴士模型嘅亦都係咁嘅情況,
我或者因為喺美國嘅關係, 所以未必可以感受到一D玩巴士模型嘅瘋狂,其實依家香港出巴模, 只要果款車人氣度高出得少,
一定會有人搶住入, 情況分分鐘同D蝗蟲搶奶粉不遑多讓,
最癲嘅, 我喺其他版所知道嘅情況就係, 一出訂車紙, 唔洗幾耐就截訂,
到出果日, D 粉絲喺模型店, 九巴 CS 仲未開門,
就已經有人天朦光喺門口排隊做勝利組,
有唔少仲要係大手入貨, 攪到真正想買嚟收藏嘅人最後得個吉,
最該死嘅, 就係轉個頭就會見到也烏拍賣有人放上嚟炒,
喺巴士討論區, 因為咁而引致雙方嘅對罵亦都見過,
雖然我講巴士模型同 12 吋的確毫不相關,
不過我想講嘅係, 始終利字當頭係常人嘅心態,
特別係香港人, 乜都可以炒一餐, 對真正想玩巴模 Figure 嘅人真係好唔公平,
我亦曾經想過唔再玩巴模, 但係始終自己玩左巴士咁多年, 好難叫我咁輕易放棄,
偏偏見依家D人玩玩具同以前玩嘅人心態已經係完全唔同哂, 我亦只有搖頭嘆息...
回復 122# SuperBus
I agreed with you~
其實任何一種活動被不良風氣入侵導致變質,都會令原本為興趣追隨既人感到無奈及氣餒... 無分話玩巴士模型或12"的∼
我唔會放棄玩figure/玩具,不過就已經再無興趣去上論壇分享了...
依家啲人有幾多個係會認真去學習點玩玩具架...就算話想入坑咪多數係貪佢有得玩之餘可以保值,自己完全唔去了解下玩具結構就話乜乜易玩爛乜乜可動性低係唔識擺pose架喇等等... 自覺跟一班唔肯付出既用家真係無乜好吹水囉... :42:
回復  SuperBus
I agreed with you~
自己完全唔去了解下玩具結構就話乜乜易玩爛乜乜可動性低係唔識擺pose架喇等等... 自覺跟一班唔肯付出既用家真係無乜好吹水囉...
rarityraider 發表於 30-1-2013 10:55 AM

完全認同!!但時代就係咁,我只有認老...
用平常心對待所有玩具
享受玩具帶來無限樂趣
其實唔好話 12 吋, 好似我地呢D玩巴士模型嘅亦都係咁嘅情況,
我或者因為喺美國嘅 ...
SuperBus 發表於 30-1-2013 05:23 AM

深感同情。。。。。。。。。。