Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

其實應講在十二吋區再加一個吹水區,好似友站咁!
而家想買一隻熱門小小既玩具真係好辛苦,要同d炒家鬥快買,慢小小都無:70:
退吾退出係個人決定 , 我亦非常尊重每位師兄既決定 , 而我自己會比較睇得開d , 玩玩具係為自己帶黎樂趣 , 別人既喜好 , 與我無干 , 佢地鍾意閙又好 , 讚又好 , 睇過就算 , 絕對吾影響自己繼續追尋呢個12"領域既心情 , 我亦吾理自己影相有幾差 , 自己既post有無人回 , 我只係抱住一顆分享既心 , 有師兄鍾意回文既就當鼓勵同獎勵 , 無既有人睇過都叫做分享過 , 對我黎講無乜捐失 . 係td耐左 , 好多野見怪不怪 , 個d吹水吾抺咀 , 膠到無人有既 post , 不時都會見到 , 見到既 , 有心情咪click入去望下佢膠乜野 , 無心情或見到出post個人都知佢出開膠post既就入都費事入 , 回都費事回 !! 其實所有野都取決於自己既心情 , 第二d人無辦法影響我決定玩 , 定係吾繼續玩自己喜愛既玩具 ! 只要玩得有道 , 家庭同玩具係可以並存 , 我成日講 : 心態決定境界 , 區區一個討論區 , d人發貼既質素 , 於我黎講真係細如微塵 , 如果對呢d野太上心 , 咁就真係要認真考慮係咪要繼續玩落去 , 問下自己係咪太執著勒 . 而我會繼續係呢度流連 , 繼續分享 , 有同好既就吹下水 , 見d新入坑而又好執著既師兄會出口勸下 , 日子依然 , 生活依舊 , 有好玩具就訂 , 有能力就買 , 係玩具當中尋找樂趣 !!!!
其實都幾想八下係邊位咁有型名都唔轉。

BASE大~求PM!
catcat 發表於 27-1-2013 12:53 PM

Cat大,你上丫虎網睇下就知架喇,同一件貨入左好多隻,長炒長放

係呀,我p.1個comment打漏左,依家d廠家同零售店可說是謀取緊暴利!不過肯買肯賣,都冇野好講!
多謝各大大的回覆及認真討論。其實小弟也是普通人一個,有家室及一對仔女。老婆從未反對過我買任何玩具。不過人大左,覺得而家既所謂既玩具(我諗都未必甘叫,叫收藏品啱D)無以前既有太大感情!!平時工作忙無乜時間陪屋企人仲要成日掛住買玩具覺得自己真係有病!!仔女逐漸長大,想比多D時間佢地,陪佢地玩!!
好同意樓主睇法,點解買玩具要訂?以前細路個陣買模型,玩具邊有話要訂貨,依家一訂仲要等起碼半年至九個月 ...
woowoobb 發表於 27-1-2013 08:52 AM

WOOWOObb大大,你既帖小弟有追開的,覺得你真係玩玩具的板友,對玩具的改造,對兵人的裝備認知令小弟學識好多.....:51:
多人玩左有價有市,不只是玩具是更商品了
回復 33# dvddvdhk

非常同意!:71:
回復 1# base

CHING  算了,或許現時整個HK社會個個也是這樣病態
,樣樣金錢掛帥!人情味愈來愈少.......<這句係最真,現在係找快錢年代,現在買玩具都極小,以前日日行行得好開心,現在個氣氛好有問題,CHING 隨風吧,別想太多傷心:64:
頭像被屏蔽
看完bane兄和感想, catcat兄, woowoobb兄, Dr.AL兄的留言後, 真係有身同感受的感覺
你們所講的, 正正說講中 ...
chibita 發表於 27-1-2013 10:45 AM

chibita大,
其實大家真心分享便夠了,小弟亦不懂拍照,但有見chibita大的自組figure也能令小弟學到怎配搭衣飾的
多謝各大大的回覆及認真討論。其實小弟也是普通人一個,有家室及一對仔女。老婆從未反對過我買任何玩具。不過 ...
base 發表於 27-1-2013 01:12 PM

師兄心態正確:71: 太太仔女應該放係第一位 , 玩具只係嗜好既一種 , 如果覺得自己過左火位既 , 停一停 , 諗一諗 , 未嘗吾係一件好事 , 希望師兄能有一個美滿既家庭生活 !!!
回復 7# woowoobb

其實又係點解係要訂??真係無了幾趣,但唔訂現在又會無得玩,其實都有D矛盾:70:
其實都幾想八下係邊位咁有型名都唔轉。

BASE大~求PM!
catcat 發表於 27-1-2013 12:53 PM

catcat大,其實心水清留意D名已知道!!
另外,你既強帖往往令小弟驚嘆及佩服!!
有靚相,靚pose,靚景同靚貓囡囡~!!!
多謝catcat大的無私分享!!:71:
師兄心態正確 太太仔女應該放係第一位 , 玩具只係嗜好既一種 , 如果覺得自己過左火位既 , 停一停 , ...
dvddvdhk 發表於 27-1-2013 01:21 PM

多年玩玩具心得就係"玩具係要黎玩既,唔係比佢玩,要放棄任何野野黎玩玩具就應該楸離一下,以免沉迷將來後悔”