Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

其實我同樓主一樣,有家室,有兩個孩子!老虎都冇炸型過我玩玩具,不過就成日問我,買咁多你玩得哂咩!事實 ...
fat9 發表於 27-1-2013 03:40 PM

我諗,呢道好多師兄都係一樣有妻有兒,背上一身包袱:60:
做男人,就係咁......:help:
當然,#頸都要透下氣,又家庭又功作又細路,點都耍有個”偷閒加油站”嘅:p
在下只係實話實說,有錯請糾正
可能在下態度差,所以搞到多仇家
Oldcat 發表於 27-1-2013 05:56 PM

Hi !! ~~ 仇家一号..報到 :65:
Hi !! ~~ 仇家一号..報到
滴滴仔 發表於 28-1-2013 01:51 PM

嗚呀! 唔好打頭呀, 帖上淋紅油自便呀:63:
玩具本身沒有問題...只係廠家同人的問題...:67:
樓主,放輕鬆,
玩具只是娛樂、是小事,
買到就買,買唔到就上o黎睇人玩。
玩得唔開心,玩過第二樣。

至於 TD 風氣...
玩具都只是小事,
更何況「討論玩具」的網上吹水呢?

得閒返o黎坐~~~

:)
樓主,放輕鬆,
玩具只是娛樂、是小事,
買到就買,買唔到就上o黎睇人玩。
玩得唔開心,玩過第二樣。

...
Garycharm 發表於 28-1-2013 02:44 PM

我都想見翻F-14兄。。。:sad:
好明白師兄嘅感受,星期六TD 12"區全部被吹水/炒賣/約戰帖攻克了(同樣的帖仲唔止一個)。

小弟星期 ...
catcat 發表於 27-1-2013 07:52 AM

向ALE到貼多D!:43:
回復 1# base
如果講討論風氣,我都好懷念從前...
12吋討論區基本係一個戰場,成因頗多,不過如果只做局外人來看有時比電視劇有趣,不看白不看.
玩具...
有個自認有錢人買左隻幾卡的鑽戒,一天比人打劫死都唔肯除下來比個賊,於是連手指都無埋...
有時買得起唔代表玩得起,玩唔起又強出頭,苦是自找的,而這種人在TD你可以見不少,但看看無壞,不要同佢地認真就可以.
有個朋友形容那些人為窮到除左錢之外乜都無,我覺得形容得幾好.
唔好為左個D人去玩或唔玩D乜,你喜歡的事情怎可以比那些閒人影響你!?
相信買得起千幾蚊既玩具大家都唔係小朋友係成年人,
咁我係度點隻歌比大家聽~夕陽無限好~
當成為成年人既時候經歷過咁多既時日都應該體會到。
歌入面其中有句歌詞: 多好玩的東西早晚會放低~

http://www.youtube.com/watch?v=DguJnhhVQTo
所以小弟遇到好鍾意嘅帖會隔兩三日再幫頂, 只要大大們不要怪小弟抽水便行了.
catcat 發表於 27-1-2013 11:39 AM

多謝 catcat 師兄!唔係就錯過好多好帖。

多謝各位帖友回覆.......玩具都會買既,不過係買比亞仔同亞女玩!
自己就可能唔玩玩具之後養吓魚或儲多D錢旅吓行啩............
(希望多D陪兩隻化骨龍等佢地有個美好既童年啦)
回復  base
如果講討論風氣,我都好懷念從前...
12吋討論區基本係一個戰場,成因頗多,不過如果只做局外人來 ...
warxv 發表於 28-1-2013 03:34 PM

十分同意 !! 佢有佢瘋癲 , 我有我開心 , 各不相干 !!
特別係十二吋區真係好醜惡.........
特別係十二吋區真係好醜惡.........
玩具 發表於 28-1-2013 11:59 PM

係呀,見到有某D人就係度讚讚讚某個post...
但係另一forum就變左臉一齊串個開post者....真係好野
小弟無玩12吋,只玩模型同高達系MB,
但都有時會過去你地果區望下,真係有點嚇怕人
雖則模界既炒風無咁濃,確係少一點罵戰
但可以講既係,玩、模界都開始有咁既問題,咩都訂一餐,咩都限定
正如小弟咁,剛訂完RG Z3、又黎MG T 2,又黎MG 登霸
新年都未到就已經放血咁放....:70: