Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

回復 16# nautical

老實說現在玩具的價格下下一二千元, 也不是為小朋友而設
又唔洗咁灰。
老猫出post 小滴子一定十卜

人氣唔人氣。。真係好難講。
Cat cat ..出 ...
滴滴仔 發表於 27-1-2013 02:44 PM

多謝滴兄支持!
其實在下••••都仲係五顏六色,仍然相當厚顔未有耐灰:p
出Po 分享,當然想有回應,同好認同係一種支持,所以有圖或者有內容我一定回:78:
至於潛水呢係事實,唔係話介意,只係真係太快,有D師兄分享post 半日去咗2nd page,
真係一不留神就睇漏:38:
要動手改野又好,自組又好,影靚靚又好,都係費時花心思,兩野就去咗page 2, 幾咁無耐:42:
回復 35# base

支持base兄多花時間於子女及家人身上, 星期六日是不該花在同一班賓賓南亞同於全香港最空氣最污染的區域排玩具的:71:
多謝滴兄支持!
其實在下••••都仲係五顏六色,仍然相當厚顔未有耐灰
出Po 分享,當 ...
Oldcat 發表於 27-1-2013 03:10 PM

飛去p.2 都叫俾面,有時D分享俾人係咁:72: :50: :30: :69:  ,再唔係專家上身話你唔似又問邊位咁,好似早排有位師兄自雕嘅陳永仁咁,大佬,使唔使呀? 你笑人之餘有無問下自己有幾叻先?

咁搞法真係令到D有心分享自己作品或收藏嘅師兄好無引架
多謝滴兄支持!
其實在下••••都仲係五顏六色,仍然相當厚顔未有耐灰
出Po 分享,當 ...
Oldcat 發表於 27-1-2013 03:10 PM

所以我好小出post..因為怕煩。:66:
見各位有感而發,我都講下感想。其實由上年下半年已經開始無買figure。開始對黎種玩物產生厭惡感,主要系幾間尤其ht既做法令我甘樣。宜家1380一個figure系買得起,但系由訂到到手再有黎樣問題個樣問題之後間野唔多理(我無退過或之後換過,但聽到既不愉快太多),之後再溶膠又黎樣個樣,終於逼到我宜家感。
見各位有感而發,我都講下感想。其實由上年下半年已經開始無買figure。開始對黎種玩物產生厭惡感,主要系幾間尤其ht既做法令我甘樣。宜家1380一個figure系買得起,但系由訂到到手再有黎樣問題個樣問題之後間野唔多理(我無退過或之後換過,但聽到既不愉快太多),之後再溶膠又黎樣個樣,終於逼到我宜家感。
好同意樓主睇法,點解買玩具要訂?以前細路個陣買模型,玩具邊有話要訂貨,依家一訂仲要等起碼半年至九個月 ...
woowoobb 發表於 27-1-2013 08:52 AM

大部份都係因為限定, 懶係少有而起. 如果長賣, 大把貨, 好多都炒唔起.
我自己為例真係沒可以樣樣買。。。沒位放已經死証。。。。之前唯有賣哂以前的玩具
放12“
我都是有看 ...
desmond1977 發表於 27-1-2013 12:35 PM

講真,偶爾搞搞限定排排隊OK
但如果每款人氣商品都要排個3-4時買
我真會放棄不收,可能香港地小,選擇的娛樂可能相對少些
台灣這樣搞絕對做不起來..
以我角度說得重點..真是病態:38:
其實我同樓主一樣,有家室,有兩個孩子!老虎都冇炸型過我玩玩具,不過就成日問我,買咁多你玩得哂咩!事實,買回來的有80%都在聞盒!其實吾系吾想玩,只系當你有左孩子,加上白天工作,基本上私人時間都所餘無幾的!有時晚上孩子睡了後想拿出玩,但經過一晚與小恐龍搏鬥之後,實在筋皮力盡,誠實的眼皮就向下垂了。但我仍然覺得家庭和孩子必須要放在生命的第一位,而不是自身的玩樂,所以我支持樓主給多些時間回家和孩子吧!但又吾洗講到生離死別咁,有時間迷玩兩手,上黎做下cd rom。只要吾好迷得過份,把比例分配好,都無傷大雅既。
飛去p.2 都叫俾面,有時D分享俾人係咁     ,再唔係專家上身話你唔似又問邊位咁,好似 ...
Dr.AL 發表於 27-1-2013 03:19 PM

自家製作,並非商品上圖,呢個真係純分享,欣賞就捧下場,建設性議見係ok 嘅!
但整埋曬D咬樣就真係幾過份:!仲幾無知添(oh 又得罪人添:p)
飛去p.2 都叫俾面,有時D分享俾人係咁     ,再唔係專家上身話你唔似又問邊位咁,好似 ...
Dr.AL 發表於 27-1-2013 03:19 PM

"你笑人之餘有無問下自己有幾叻先?"
呢句我唔能夠認同。
你去睇一套戲覺得唔好睇,你去批評/笑個導演拍D 野唔得,你會唔會問下自己拍電影有幾叻?
同樣,你去餐廳食餐飯覺得唔好食,你去批評/笑個廚師煮D 野唔得,你會唔會真係問下自己煮野有幾叻?

我信你唔會。

咁點解批評人地D 作品要先問下自己有幾叻先?
頭像被屏蔽
回復 54# GTO

簡單來講這處就係一代宗師中的“金樓”:66::66::66:
回復 72# ninesky

C兄比錢買飛睇戲同食野,對方應提供合理品質的貨品是當然的。
但同好出帖分享 不是 商業活動,我覺得不喜歡時作批評應有點分吋。
之前見過有位C兄以為另一位C兄D分享改造figure 係細廠出品而狂插,後來發覺誤會左同摟主say sorry 我就覺得佢態度正確。