Toysdaily 玩具日報

查看: 20140|回復: 125

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

有感而家買玩具唔止要訂,仲要鬥快訂,個個驚買唔倒...........訂唔切!個個執輸心態!!!
覺得現在太多玩具出得太密太濫同變成炒賣貨品。加上自己年紀漸長想唔玩玩具及留D
錢及時間陪下家人或自己計劃吓將來!!而決定唔再買玩具了............
上黎TD呢度差不多5,6年,由初初氣氛良好討論隻玩具點玩,影相,擺POSE,影相既ching有影得靚,有影得唔靚,但都有個心放喺個帖,現在熟悉的舊師兄弟相繼離開或愈來愈少出帖!!!!
而現在的TD只淪為部分人的吹水地,那些人只會破壞沒有建設!(只會不斷言語攻擊他人及部分玩具品牌或聯群口誅筆伐),尤其12吋區更甚!!
請部分自以為清高或不屑炒家的人們,你們在12吋甚麼討厭炒家,討厭南亞人,討厭Hottoys,討厭Enterbay,討厭呢樣嗰樣,實質一邊鬧一邊買...........你地就算在TD裏發言打擊炒家,一邊又在雅虎高價出貨圖利(係你地連名都唔改下)
算了,或許現時整個HK社會個個也是這樣病態
,樣樣金錢掛帥!人情味愈來愈少.......
終於有人明白我點解從來不去酒樓食晏, 請都唔去.
頭像被屏蔽
瀟灑走一會咪算囉!
好明白師兄嘅感受,星期六TD 12"區全部被吹水/炒賣/約戰帖攻克了(同樣的帖仲唔止一個)。

小弟星期六傍晚出左個分享帖,結果好自然沉底了,有時都有少少無癮架。

暫時小弟都仲仍然鐘意玩12"同影相,唔知幾時會覺師兄咁心灰意冷呢.......
末上TD之前,總是覺得孤單一人,很少或者不感跟同事或友人分享,始終外間難明過中樂趣,老虎就更不用說了!:31:
上左TD年多,覺得有分享的渠道,亦睇住Dfigure一日比一曰精細像真及C兄門出D靚圖及分享改造,不知不覺間已成為生活的一部份。C兄樓主其實說得對,上來TD其實應多點對figure的愛及分享,少說一點其他野例如對炒家的睇法等會對TD健康一點。
好同意樓主睇法,點解買玩具要訂?以前細路個陣買模型,玩具邊有話要訂貨,依家一訂仲要等起碼半年至九個月,等到出貨都無心機…,仲要依家有小小叫座力嘅角式唔係dx都已經要1380起碼,都唔知下隻公布嘅dx14個價會係點…
另一樣亦見到好多大愛呢個名詞,如果真係愛得咁緊要又點解唔會去動手改動吓隻figure令到佢更加靚更加傳神?
回復 7# woowoobb

師兄,我都想幫隻DX11面部做消光,但冇技術真係咁敢搏
回復  woowoobb

師兄,我都想幫隻DX11面部做消光,但冇技術真係咁敢搏
haha_muse 發表於 27-1-2013 09:04 AM

11易搞到不得了,拆對眼出嚟想點噴都得,又易裝番,重點係一日唔郁手試就一日都唔會識
尋日排隊買MJ,係條臭後巷阿嬸掠地拖叫落嚟我地小心,心裡面不期然又浮起「點解我要咁折墜?玩玩具啫!」對上幾次係HT排隊又試過咁諗,其實睇下自己幾時頂唔順,可能會好似師兄咁放棄

其實出影相post 除非好似幾位大師同catcat 兄咁,如果唔係有時D人冷言冷語兩句甚至即刻沉底,都幾無癮,有D師兄改下野又俾人小唔似,又有好多扮專家撩交嗌

不過依然有D師兄好有心,又肯幫人
totally agree la...maybe no more post from me lu
回復 10# Dr.AL

係呀, 我企正係人地開檔嘅路口, 俾D街市佬問候, 又抽唔中...踉住去HT攞貨唔訂, 都要排, 仲見到身邊好多"搵食"嘅"專業買家"....都真係好掛住以前細個入"Peter Pan" 買玩具嘅日子...
又唔使話告別,啱價嘅咪玩,真的不用太上心,另有時又唔需要太在意其他人嘅言行,因有太多不負責任唧現代人,所以連說話都不需負責任,舉個例﹕就好似話錢唔係太重要但又要有生活質素,咁你話有無意思(並無影射任何人,請勿對號入坐)
現先不論玩家、炒家,又或是一啲態度有問題的人,起碼呢個討論區都重有好多有心同肯幫手嘅師兄喺度,又唔使太灰...:65:
看完bane兄和感想, catcat兄, woowoobb兄, Dr.AL兄的留言後, 真係有身同感受的感覺
你們所講的, 正正說講中了我的心聲

依家買figure, 差不多隻隻都話要訂的, 連普普通通一隻兵人figure或是卡通公仔(不是指電影角色)的figure都話要訂, 真的是限量生產? 街舖聯手收錢賺左你先?
雖然依家的兵人figure製作很精美, 但真的值8魚或以上? 我有朋友做塑膠玩具的(不是12"), 當他們知我用8魚幾買一隻figure, 他們眼都突埋, 因為他們說不論布料車工或模具技術, 依家已發展得很成熟, 除非是限量生產, 否則成本不會太高, 但我的朋友始終不是做12", 他們都不能確實成本係幾多.....大家都知figure 99%都是Made in China, 我不想針對某些品牌來說, 其實不同的品牌都可能係同一間公司代工, 十年前的兵人約3魚買到, 依家升2-3倍, 大家自己諗諗啦!!

最近大量出現的新acc.是炒家? 廠家? 街舖老闆? 大家自己諗諗啦!!
雖然我影相技術冇各位大大咁好, 但我都好想影下經我改做加工(不像現貨官圖的)的figure同大家分享, 但係我又怕人地誤會我同街舖宣傳, 點解我會咁諗? 應該話咩原因導致我會咁諗呢? 大家自己諗諗啦!!

最後, 當我最近看電視, 見到d人好可憐住劏房, 一日三餐都有問題, 我真係同Dr.AL兄一樣, 心裡面不期然又浮起「點解我要咁折墜?玩玩具啫!」, 一盒figure夠人地食足一個月

我諗我都講得太多, 亦唔知自己想講咩了
排隊雖苦,但間中新認識到同好都幾開心:35: