Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

看了樓主分享,有感而發,我有個朋友都一樣好喜歡收藏玩具,但係玩玩具玩到發晒癲,玩到連屋企都唔理,仲要有埋小朋友,成日同d玩具遊山玩水,個女一係畀公公婆婆照顧,一係就交畀工人姊姊,佢間唔中先睇下個女,佢只係識咩野都買畀個女,但係咁樣唔係愛佢囉,一個細路成長發展好重要,唔係生出黎玩下交畀人,係要經常陪伴佢,用好多時間心機,讀書寫字做人,多方面都要照顧。不過佢好彩屋企有錢,大把錢揮霍,衣食無憂,佢老婆唔洗做野,只係畀晒個女老婆照顧,佢自己得閒就睇下個女,咁樣係愛咩。佢一直都覺得自己好愛佢個女,但係我d旁人去睇,佢係一d都唔係盡責的父親。
首先係度對樓主講聲唔好意思,出帖呻下竟然惹左D白痴仔入嚟搞事,sorry!!

:64:
可能因為睇戲食飯係用真金白銀, 所以遇上貨不對版時作出批評可以算是天經地義.
但網上大部份pose只是純 ...
chankb 發表於 27-1-2013 04:25 PM

多謝師兄講唒我想講嘅,慳番唔使打字

有D人為拗而拗,懶係有見地,真係吹脹!
回復  chibita

我入左坑都唔係好耐, 未夠一年, 無可否認HT產品的質素好高, 始終要買版權每個產品咁貴 ...
全職玩具獵人 發表於 27-1-2013 02:14 PM

同意師兄所說

HT要買版權, 貴D都合理, 但兵人何來版權 (除了某些配件, 如最近的Chris Costa), 點解都炒到咁貴? 升幅真的高於通漲同人仔
同意師兄所說

HT要買版權, 貴D都合理, 但兵人何來版權 (除了某些配件, 如最近的Chris Costa), 點解都 ...
chibita 發表於 27-1-2013 06:44 PM

chibita 師兄,我少玩兵人,但最近入隻SS FBl又變炒賣之物,好無奈
chibita 師兄,我少玩兵人,但最近入隻SS FBl又變炒賣之物,好無奈
Dr.AL 發表於 27-1-2013 06:53 PM

Dr.AL兄, 我十年前開始玩兵人, 都係到左有現貨, 在玩具店睇過大貨的質素才購買
但近年開始, 廠家一出官圖(甚至廠家在網上出了一張圖片), 玩具店就開訂了, 有些買家在未知售價, 幾時到貨和大貨質素的情況下都急急訂貨, 有些抱著"炒"的心態, 有些擔心食炒價. 其實我覺得係玩具店聯手掠你一筆先的銷售手法

我自問執著, 到依家都係睇大貨先買, SS隻ARMY同FBI都係有現貨先買 (應該講係俾玩具店先炒起左個價, 話冇晒貨, 之後佢地再放返回店內賣), 可能你地會笑我蠢, 貴訂價一至兩魚先買, 不過你地估我嫌$鯹咩? 邊個唔想平買丫, 一隻8魚的玩具, 一個普通的打工仔真係睇都唔睇就去買?

個人心聲, 有得罪勿怪
Dr.AL兄, 我十年前開始玩兵人, 都係到左有現貨, 在玩具店睇過大貨的質素才購買
但近年開始, 廠家一出官 ...
chibita 發表於 27-1-2013 07:18 PM

師兄嘅心態正確,以前小弟買超合金都係睇完大貨先買,而家乜都玩限定,又或者無現貨,最初俾多少少都買到,後來唔訂一定無

而家乜都恐慌性落訂,玩玩具玩到咁真係病態
但近年開始, 廠家一出官 ...
chibita 發表於 27-1-2013 07:18 PM

無論電影好,兵人好,我都好反對訂貨呢個玩法,所以近期都決定先唔訂兵人,等現貨先考慮買唔買,依家EB玩現貨呢個玩法我舉腳讚成嘅!
樓主大概幾大?
老實說小弟都想改變一下生活習慣
始終玩具都係身外物
不如留錢做其他野
回復 30# riverchild

我放哂D聖斗士神話肉都赤埋。。咁係。$問題。。大愛問題
講真,偶爾搞搞限定排排隊OK
但如果每款人氣商品都要排個3-4時買
我真會放棄不收,可能香港地小,選擇的 ...
lydiamomo0903 發表於 27-1-2013 03:27 PM

我買咁耐只排DX12 同CW。。DX12(可能我小HT野冇乜排過。。。)
DX12係我出到去先知要排1.5hr...CW係俾呢度D..Ching點左..話CW唔好但都要排1hr...
無錯, 呢度好多人買玩具買到上哂身.
Ironman買一set, Predator隻隻追. 但其實只係鍾意既得一隻.
supermodehk2 發表於 27-1-2013 02:20 PM

我保持屋企冇位嘅理性joker出咁多我得隻MMS....batman出咁多我得隻DX12
飛去p.2 都叫俾面,有時D分享俾人係咁     ,再唔係專家上身話你唔似又問邊位咁,好似 ...
Dr.AL 發表於 27-1-2013 03:19 PM

其實我覺得有人自己雕己經好勁...講我自己連頭雕用咩料同咩body合用都未知
清者自清,最緊要自得其樂。
同意師兄所說

HT要買版權, 貴D都合理, 但兵人何來版權 (除了某些配件, 如最近的Chris Costa), 點解都 ...
chibita 發表於 27-1-2013 06:44 PM

因為佢都有版權,仲包括真槍parts 品牌,gear ,連surefire 都有..... 強呀:71:
不過我都無入:p