Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 正式告別12吋及其他玩具了及對TD之感覺

"你笑人之餘有無問下自己有幾叻先?"
呢句我唔能夠認同。
你去睇一套戲覺得唔好睇,你去批評/笑個導演 ...
ninesky 發表於 27-1-2013 03:53 PM

可能因為睇戲食飯係用真金白銀, 所以遇上貨不對版時作出批評可以算是天經地義.
但網上大部份pose只是純分享性質, 要求是否可以寬容d?

咁點解批評人地D 作品要先問下自己有幾叻先?可能因為如果自己能力都不及被批評者, 不如把批評用於自己身上, 獲益可能更多.  再者, 分享者相信並非不能接受任句批評, 只是批評用語可以包容, 有禮貌及有建設性一些. 再者, 如果一個矮仔笑姚明高, 一個乞衣笑李+成太有錢, 又或相反, 其實當中對批評或被批評者意義都不大.

個人意見, 不喜勿插:64:
回復  ninesky

C兄比錢買飛睇戲同食野,對方應提供合理品質的貨品是當然的。
但同好出帖分享 不是 商業 ...
mayee 發表於 27-1-2013 04:22 PM

問題係,其實批評人地,真係唔需要問下自己有幾叻架喎。
我唔講食野同睇戲,我講特首,你去笑特首同批評特首前,你會問下自己"做特首有幾叻"?
呢度D 人好多時就係唔接受批評,人地一批評就開口埋口"你咁叻你影/整黎睇下","你咁叻話人你有冇咩作品睇下","你咁支持某廠唔通你係佢員工?" 呢類回覆,比評批別人係更冇意義的。

回復 61# chankb

I agree with you, however I'm not 20+ and those hottoys are become man's toy (Not student or children).  Moreover some of them are 30+ are still working on "fire price game"!!!  I'm not an old man but not young at all.  Thanks for your reading(listerning)!!

回復 61# chankb

Duplicated, please delete it!!!
可能因為睇戲食飯係用真金白銀, 所以遇上貨不對版時作出批評可以算是天經地義.
但網上大部份pose只是純 ...
chankb 發表於 27-1-2013 04:25 PM

每個人既一生都係對很多事作出評批,不論你有冇付出金錢,你問心你自己批評每一樣事物前都會問番自己"如果我做呢件事有幾出色?"?
如果發現自己沒有比你批評的那個人出色時,就會收番差唔多講到出口既"批評"??
回復 68# gumfx

其實以前 別色同限定未必一定炒得上,係現在個氣氛攪到係咁....
C兄 take it easy
特首真係唔批評得,因為佢唔係真係我地選出黎,佢對我地冇品質責任,佢同阿爺負責就得。
離左題,我諗有時c兄回你”咁叻你影\整黎睇下”時佢已經有hard feeling 。情形好似你請人食飯,唔黎就數啦,但佢黎話你請D野唔正,你都心裡不爽,下次唔敢再請佢。
我自己耐唔耐有出D雞帖,好好彩都係D善意comment同支持比我出帖既動力,我頭頂未有光環住,遇到太玩弄性的批評自然會減退出帖的熱情,這也是人之常情。
都係天與地句金句,一百個人有一百個不同意見,但都係建基於互相尊重之上啦。
WOOWOObb大大,你既帖小弟有追開的,覺得你真係玩玩具的板友,對玩具的改造,對兵人的裝備認知令小弟學識好 ...
base 發表於 27-1-2013 01:17 PM

多謝base大大對小弟支持,小弟可能時間比較多(無要小朋友)所以只要對某種嘢一鍾意就會用唔小時間上網搵料啫.
我估自己都可能會清埋手上兩三張單之後未必再點買12",主因係屋企細,擺唔到咁多出嚟.
問題係,其實批評人地,真係唔需要問下自己有幾叻架喎。
我唔講食野同睇戲,我講特首,你去笑特首同批 ...
ninesky 發表於 27-1-2013 04:38 PM

同意,
不過態度都好重要,
每個人既一生都係對很多事作出評批,不論你有冇付出金錢,你問心你自己批評每一樣事物前都會問番自己 ...
ninesky 發表於 27-1-2013 04:44 PM

我批評通常都有些底線及框框, 不會作太惡毒的批評, 至於能否收番差唔多講到出口既"批評"係個人歷練, 也受個人教養或性格等因素影響, 當然每人看法也有分別, 自己批評錯左係會自我反省下, 但唔會覺得自己有無限自由同權利去批評任何人.  

例如我唔識也未試過做頭彫, 就唔會惡意或太嚴荷地批評自制頭彫分享者, 只會道出合理的觀感, 也不會叫人收檔或不要再上載等. 要求也與要我比千多元去買一個12吋的要求完全不同.  你可番看我過去幾年在這裹的posts或留言,  惡意或嚴荷地批評別人相信不多.
回復 76# chankb

認同。
當然每個人都有自由去批評,善意有禮既批評我估大部人都會願意聽的,否則對我而言就係濫用,因為可能已經傷害到被批評者。

少d批評,多d建設性意見同自我追求進步,唔知係唔係大部分上一代人既古老思想。

亦因此小弟覺得香港各面素質不及以前。小弟愚見,無意得罪。
我批評通常都有些底線及框框, 不會作太惡毒的批評, 至於能否收番差唔多講到出口既"批評"係個人歷練, 也 ...
chankb 發表於 27-1-2013 05:16 PM

對,批評都有分善意定惡意,
但網上大部份pose只是純 ...
chankb 發表於 27-1-2013 04:25 PM

不能認同更多:71:
係不攝及金錢利益,純分享作品情況下,
自己有所不及還試以批評就有如一個小學生笑中學生成績差一樣!無知:78:
回復 88# Oldcat

佩服大大,講野的態度,真係勁,無人能及:71:
回復  Oldcat

佩服大大,講野的態度,真係勁,無人能及
Killthecat 發表於 27-1-2013 05:44 PM

在下只係實話實說,有錯請糾正:64:
可能在下態度差,所以搞到多仇家:54: