Toysdaily 玩具日報

查看: 43752|回復: 72

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.105~~~改造人英雄的延續~~~V3

隨著邪惡組織 Shocker 被幪面超人一二號消滅後~~~全世界終於回復以往安靜和平的日子~~~:51: 但 Shocker 的餘黨竟死灰復燃~~~成立了新邪惡組織 Destoron~~~企圖再次發動征服世界的行動~~~全人類又開始受到威脅~~~:69: 新的延續英雄~~~在一號和二號的合力改造下~~~風見志郎~~~更強的幪面超人 V3 誕生~~~立誓向 Destoron 宣戰~~~:!

隨著一號二號的絶佳收視~~~:handshake: 續篇幪面超人 V3 由一九七三年二月十七日開始在日本電視台播放~~~直至七四年二月九日完結~~~全部五十二話~~~:78: V3 把幪面超人的受歡迎程度再推上另一層次~~~締造出將來的榮光七人騎士~~~:$ 而這盒期待已久的 SHF V3 於近日終於推出了~~~成了一件炙手可熱的貨品~~~:*

SHF 內容包括 V3 本體~~~十三隻可換手首~~~兩對不同狀態的領巾~~~:) 兩種不同狀態的 V3 Hopper 和一組 Rider Kick 特效件~~~以舊騎士來說~~~配件算是多了~~~:73:

Rider Kick 特效件可以分拆為四部份~~~比之前一二號附上的更有爆發層次感~~~:66: 各位需要依照說明書的方法才可以把它穩固在右腳掌上~~~在裝嵌時要小心一點~~~那些尖位是有殺傷力的~~~:69:

兩邊身上第一塊胸甲利用了一個 Ball Joint 來連接~~~令雙手活動時減少阻礙~~~可以向胸部夾得更緊更貼~~~以擺放 V3 的招牌 V 字姿勢~~~:65: 這種設計其實在之前的 SHF 亞瑪遜身上已出現過~~~很有心思值得一讚~~~:71:

劇中 V3 腰部的 Hopper 內藏著一枚偵察器~~~可射上空中把十公里內的影像傳送給自身的接收裝置~~~:78: SHF 分別附有拔出和未拔出 Hopper 兩種狀態~~~製作尚算精美~~~:D 換上持 Hopper 專用之手首後~~~可重現劇中放偵察器的場景~~~但別忘記要把空白的 Hopper Holder 換上腰帶處啊~~~:DD

雖然 SHF 的關節活動範圍不錯~~~有力兼緊實~~~:) 但要擺放 V3 的經典姿勢真的不易~~~總是差一點擺不到原著的神髓~~~:( 我想可能是足踝關節活動範圍不足夠關係~~~素體不可以再踎低一點點~~~加上膠腳掌重心不夠穩~~~很難做到平衡吧~~~:60: 若平衡失敗站不穩跌下的話~~~額上那對略粗的硬膠觸角恐怕會當場折斷~~~欲哭無淚~~~:help:

SHF V3 的素體比例跟劇中人有點出入~~~:38: 包括頭盔收細了少許~~~身型拉長偏瘦了~~~沒了劇中演員那種肥矮的感覺~~~整體被修飾美化了~~~:36: 至於上色方面~~~綠色處除了身軀外~~~手腳均採用原膠綠色~~~:what: 好在那些原膠的色澤光啞程度跟身體的顏料很接近~~~亦不覺有明顯難看的注模膠印~~~:^ 最值得一讚是那紅色白間的頭盔~~~光澤得很像真~~~ 一雙複眼亦很有 V3 的神髓~~~:71: 而身上的紅色銀色地方的上色亦有不錯表現~~~:73:

錐柔反轉 Rider Kick 是 V3 其中一項必殺技~~~還好這隻 SHF 素體可以重現劇中出招時的姿勢~~~:35: 那 Rider Kick 特效部件在裝嵌上雖然有些少困難~~~但很有層次感~~~值得一讚~~~:handshake:

不知不覺元祖系列已經推出了五人~~~由新一號開始的超水準~~~到了這次 V3 的高水準~~~:DD 可以看到廠方仍維持到元祖系列的質素~~~但上色就由天空騎士開始便偷了少少雞~~~:(

後記: V3 是幪面超人的一個里程碑~~~相信是幪面超人迷都沒有不喜歡 V3 的吧~~~:$ 風見志郎最初只是一個家破人亡的復仇者~~~到後來才變成了維護世界和平的英雄~~~:! 再加上劇中一二號的穿鑿附會~~~敵方半改造人 Riderman 的加入~~~:74: 在當年來說~~~~這套劇集實在好看到不得了~~~人氣一時無倆~~~在學校內幾乎每位男同學的話題都離不開幪面超人呢~~~:handshake:今天看著這隻 SHF 人偶活現在書枱之上~~~確令我回想到不少當年學生年代的光景呢~~~:51:

:71:謝謝Somebody_Ex兄很有心的分享!
謝謝Somebody_Ex兄很有心的分享!
TD玩具老師 發表於 12-5-2012 02:56 PM
V3 係小弟當年至愛~~~我希望盡力將佢分享畀大家~~~先謝老師兄支持~~~~:)
十卜:shiny:
V3 幾滿意...QC OK...又有唔少件可玩:78:
呢隻好彩有訂到...等現貨價就PK了:(
B記快D出埋隻怪金剛同X啦:53:榮光七人騎士少咗你兩個唔掂呀
很經典,讚好!     !!!!!!!!!1
十卜十卜十卜 :52: :73: :$

不過..... 唔知點解小弟總係將佢同比較早期嘅 V3 The Next 相比較, 因為兩隻 figure 嘅整體觀感咁相似, 令我唔能夠唔認為笨呆係直接將 V3 The Next 嘅模具 (又或者係 CAD 圖) 略加修改就應用左落去舊 V3 度, 變成左如今呢隻 (恕我直言) 古不成今不就嘅怪胎 :no: :no: :no:
v3真係經典中既經典
昭和十子仲出得快過平成十子
黎緊仲有stronger,睇黎笨大出rider主要係昭和,龍騎,fourze
其他遙遙無期,agito同faiz都無哂消息
十卜
V3 幾滿意...QC OK...又有唔少件可玩
呢隻好彩有訂到...等現貨價就PK了
D@ZAce 發表於 12-5-2012 03:16 PM
THX D@ZAce 兄支持~~~~~除咗身型 slim 咗之外~~~整體質素算係唔錯~~~:65:
B記快D出埋隻怪金剛同X啦榮光七人騎士少咗你兩個唔掂呀
神宗一郎 發表於 12-5-2012 03:23 PM
出完 Stronger 同 Shocker Rider 之後~~~X 同 Riderman 應該好快輪到架啦~~~~~:$
回復 8# saga522

始終 SHF 定位係「高年齡層」 (即係我地呢 d 消費力比較大嘅 [水魚] :x), 基本上呢批人主要都睇昭和拉打大, 笨呆多向佢地埋手係幾正常不過嘅事:help:
THX D@ZAce 兄支持~~~~~除咗身型 slim 咗之外~~~整體質素算係唔錯~~~
出完 Stronger 同 S ...
Somebody_Ex 發表於 12/5/2012 15:56

實會, 其實平成拉打都係枕住枕住咁出, 只係相對出得冇咁密啫
很經典,讚好!     !!!!!!!!!1
Anfernee615 發表於 12-5-2012 03:26 PM
經典加情義結兩者兼備~~~~~~:35:
十卜十卜十卜   

不過..... 唔知點解小弟總係將佢同比較早期嘅 V3 The Next 相比較, 因 ...
garykctse 發表於 12-5-2012 03:26 PM
THX gary 兄支持~~~今次呢隻 V3 同The next V3 嗰隻唔同~~~呢隻係跟新素體咁出美型咗~~~ 一併埋你就知隻 The next V3 差幾班架啦~~~:73:
v3真係經典中既經典
昭和十子仲出得快過平成十子
黎緊仲有stronger,睇黎笨大出rider主要係昭和,龍騎,four ...
saga522 發表於 12-5-2012 03:27 PM
昭和系列一係唔出~~~ 一出就隔兩個月黎一隻昭和元祖~~~~榮光七人好快會完成~~~:$不過我相信 Stronger 之後一定黎隻魂限 叉UP~~~~~:(
回復  saga522

始終 SHF 定位係「高年齡層」 (即係我地呢 d 消費力比較大嘅 [水魚] ), 基本上呢 ...
garykctse 發表於 12-5-2012 03:57 PM
但相反佢哋咩都唔出~~~咁我哋又無咁多生活小樂趣GE~~~~:DD要懷舊樂趣~~~就要做"水魚"啦~~~~:DD
昭和果張人強馬壯幾正..期待榮10大合照:$

太快...連你幾時入都未知,就已經見到報告
support:61: