Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

我覺得漫畫業其中一個問題是肥上廋下得太厲害...

雖然話初入行乜都唔識要教你,所以俾幾千元車馬費已經好 ...
mushroom 發表於 4-1-2012 10:54

絕對係啦, 記得早排有篇報導話後生仔唔肯入行, 唔捱得,
話自己以前入行時都係得幾千蚊.
唔好玩啦大佬, 依家 d 物價幾高丫, 你又唔講下自己本書以前賣幾蚊,
依家買十幾蚊.我三千幾蚊點叫人入行呀.
我就收工收2:00am, 返工日9:00am.........日頭都有時間上黎吹吓的~~~

大家記得變成龍珠的 ...
Quentin 發表於 4-1-2012 11:34

噤o岩我近期番睇緊 :x
呢d賭書我無睇,不過佢地既封面有時我兜 !加重少少陰影的話就會變成「怪異集」呢d書種~:DD
以前我都係一個土炮支持者, 一個星期起碼都十本八本,依家我番本封神紀 II.
睇住土炮漫畫一直衰落都覺得有 D 可惜,
都係果 D 老問題啦, 一來港漫難收藏, 又難補購, 一唔係由第一期睇開就好難跟.
其實我都好支持老黃想改革出潮華版, 天子洪武大帝如果唔係後期 HEA 爆 d 畫功差到冇人有,
我覺得佢可以成為經典之作.

二黎依家篇劇 D 水準好差, 係和仔同鍾英偉 d 書仲有可觀性,
睇下玉記果本火雲邪神 2 就知道可以垃圾到去咩地步.
衰 d 講句 download 都 side 時間.

o係公司唔講噤多, 有時間再同大家吹過.
我o係由許景琛第一本街霸時代已經睇港漫,
年紀都廿到尾果隻 :shy:
好懷念以前落街等書到的日子 :$
變左龍珠後..但都好多人睇喎........千王我記得呢個角色......封面都好正
mushroom 發表於 4/1/2012 12:06

not千王 ~ 係千帥:74:
not千王 ~ 係千帥
nelngan 發表於 4-1-2012 06:54 PM
:34: 千帥係賭神高進細佬, 即係高義??? 諗返電影入面高義個樣~~~!!!!!!
變左龍珠後..但都好多人睇喎........千王我記得呢個角色......封面都好正
mushroom 發表於 4-1-2012 12:06 PM
:66: 同戇男故事一齊變身~~!!!
:! 戇男大結局同賭聖封面crossover, 真係正斗~~!!!!

已買了志明沙筆畫集
可能希望太, 有d可惜...
可惜有2
1) 99蚊 普通版無跟最長果幅畫...
果幅畫 應該係精華所在
理應唔好分普通版 同特別版, 可以賣百二,三蚊, 等大家都欣賞到, 多d人見識到
依家只有訂左特別版 先睇到...
2) 成本書 唔可以話係畫集... 只係一本人物設定記錄...
我覺得真係可算作畫的得7幅...
橫刀奪愛, 7步成詩
神洲-錦江4兄弟
武館- 當中一幅連打
刀劍笑 online 插畫
霸刀無敵... 呢5幅
再加封面, 封底
極其量仲有幾幅人設
同心目中以為有好多畫集 應有的畫...有些距離...

本人設集 忠實讀者應該會好鐘意
可能我無睇開志明的書, 對住d人設無咩感情...
其實 可以從人設集 感受到 志明對沙筆畫嘅熱愛 同自信
都體會到他磨練過的, 下過苦功才有此成就
另外像封面般 無加鋼筆去補充的沙筆畫 唔多
畫集中約有 3分2 的沙筆畫 用了鋼筆後期加工
面且好多幅都好花, 有d亂, 睇唔太清
線條斷斷續續, 多駁筆, 無左 毛筆畫果流暢
以上是本人看後感
封面

封底

佢係王小虎

佢係石黑龍

佢一定係黑豹

龍虎三皇
mushroom 發表於 2-1-2012 10:23 PM

果然精選:71:
已買了志明沙筆畫集
可惜有2
果幅畫 應該係精 ...
聖鬥士JACK 發表於 4-1-2012 09:52 PM

我有睇神洲奇俠會好些......睇D圖會有D回憶,我有一套,有興趣可以借你睇。

但係內文公仔係玉記製作團做的。
已買了志明沙筆畫集
可惜有2
果幅畫 應該係精 ...
聖鬥士JACK 發表於 4-1-2012 09:52 PM

:36: 分析得幾中肯, 我亦都有同過同事講以上一些論點...一開始的確無必要分唔同版本, 一個定價有晒, 應該會反嚮會大d...
...勉強都可以叫畫既, 如果嚴格講, 每張都真係一張畫黎...
至於技法方面, 要全部封面風格, 咁只會全都都係中大頭或半身像, 太細個公仔那種沙筆風格唔適合...
另外最重要係, 以最少換最多...這個不方便在此細說, 有機會當面同你傾時話你知...
我有睇神洲奇俠會好些......睇D圖會有D回憶,我有一套,有興趣可以借你睇。

但係內文公仔係玉記製作 ...
mushroom 發表於 4-1-2012 09:58 PM
:66: 搵蔡景東收修公仔但最終全部變晒皇朝野~~!!!!
分析得幾中肯, 我亦都有同過同事講以上一些論點...一開始的確無必要分唔同版本, 一個定價有晒, 應該 ...
香港人 發表於 4-1-2012 10:03 PM

技法方面, 我幻想係無咩 加鋼筆
如牛牛的精選圖
誰不知愈睇愈睇到好多 加鋼筆補充的圖
同98%人設...無咩自己心目中的"畫"...
有點失望
但畫左咁多幅, 都已經好勁

但係內文公仔係玉記製作 ...
mushroom 發表於 4-1-2012 09:58 PM

我有睇頭6期
因為發覺 有疑似前馬sir彩犒班底的畫:66:
同第一期 有d沙筆畫人設, 都覺得ok
所以keep住睇左6期
技法方面, 我幻想係無咩 加鋼筆
如牛牛的精選圖
誰不知愈睇愈睇到好多 加鋼筆補充的圖
同98%人設... ...
聖鬥士JACK 發表於 4-1-2012 10:10 PM

其實係人設圖........多過晝集,以前劍橋出過呢類設定畫集。

呢本好的地方係,叫做D故事無爛尾..........最少無拖到今時今日.........