Toysdaily 玩具日報

查看: 209582|回復: 1120

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

P.2﹕馮志明沙筆畫集

P.5﹕警之龍

P.7﹕街霸畫集

P.15 有「黑豹」900期大結局同「風流」廣告!!

P.20 有龍年港漫新作介紹!!

P.53  自由人兩週年紀念特刊

我仲有睇一些玉記的大書......不無睇火雲,無睇天下,無睇火武,其他叫做睇過下。

武神重出都人買,證明買書的人只係買感情.........理內容,唔理新書.....

希望來年呢批肯俾錢的死士,會試下新書啦

以下的師兄都幾講到港漫的市況,就用佢來做開頭吧..............
http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1
各位ching,
還剩一日2011就結束; 乘被逼漬假期同各位講聲Happy New Year!
今年最開心嘅消息 - 黑豹900期結束.
今年最失望嘅事件 - 幻城, 刺皇結書.
2012年, 小弟只有一個要求,就係請各位出錢買港漫. 就算一本都好. 14皮, B餐轉A餐, 邊食邊睇, 嗰feel 電子版俾唔到嘅.
各位新龍天下死士, cut書轉買其它港漫, 因為大公司一定出合訂本.
2011年, 我買天下, 黑豹, 佣兵, 火雲, 九龍2, 刺皇, 幻城同埋封神.
2012年, 我會買鐵將, cut天下.其餘保留.
我可以做嘅係咁多.+年後仲有冇之港漫睇就靠各位咯.
這一年,我們一起來支持港漫
mushroom 發表於 15-2-2015 07:34 PM
實在差太遠, 是助理的問題嗎?

各方面都有問題...
第一, 老劍俾皇朝同一萬年寵壞, 當年做超神已經係懶散左, 四大名捕無耐就脫腳, 見到公仔愈來愈差...
原因係佢真係快唔到, 但你養佢舊錢唔可能俾佢彫花, 焗周刊/月刊, 自然冇好稿出到...

第二, 冇人敢指正佢畫得唔好, 因為小朋友脾氣...

第三, 助理問題...勾頭者跟老馮出身, 畫老劍頭唔係唔得, 但不能由零開始, 現在一零八, 你眼利會見到有好多老馮公仔影子...
駁身, 線靚, 外型唔得, 就算波動拳有某些老劍起埋, 都唔係勾得太靚...呢個亦都因為太多稿量而更加拖累左佢地既質素...

第四, 就係稿量...老實講而家大渡真係靠老劍頂住個雞頭, 一個人三本書, 車輪轉, 月刊, 周刊, 夾死晒, 一個月四期刊加一月刊加未出的機甲新一輯, 稿量每星期是百頁上下(計埋存稿...)想有好野都難...
以為用彩稿可搭救, 卻是自暴其短, 電彩質素參差, 無特色...
happy 了 ear∼∼∼∼
漫畫5, master姚登場......

漫畫5, master姚登場......
Quentin 發表於 1-1-2012 12:29 PM

sorry,呢本唔係港漫:34:

所有在香港站得住腳,新主筆又唔用彩色的.....會同火鳯一樣被列入非港漫類...:66:
本人絕對係畀錢買hk漫畫既人﹗
天下、新龍、第8銅人、功夫、火雲(中途退出了…)九龍城寨1 & 2
每本都細心睇架﹗
天下係由第3部開始買起…而家買既係因為我仍然覺得佢畫得靚,如果一無左呢一點……算啦。
新龍,而家都重ok,之前剛剛畫到泰國時爭dd想唔買架﹗因為轉左畫風,一時未接受到架﹗而天尊佢地個朵又唔夠火雲同聖上勁喎,好在而家重可以,我會keep住買既。
第8同埋功夫,的確出色﹗龍少d野…如果佢自己作既話,有好多都係有璜威的吧?呢兩本因為有晒故事框畀佢,無得走﹗我無睇小說,不過覺得真係作得好同設計得好架﹗
火雲就…唔識講喇,都唔夠新龍講得好囉…
其他方面,可能試下天子8的,就睇你可以變成點。
期望風雲快d摺左佢,出新野,畀d 火我睇下啦﹗好似當年追書追到等人地派書架﹗
Big Big fans of 幻城 !! (unfortunately lost #15):80:
本人絕對係畀錢買hk漫畫既人﹗
天下、新龍、第8銅人、功夫、火雲(中途退出了…)九龍城寨1 & 2
每本都細心 ...
多其 發表於 2-1-2012 02:14 AM

依家D人好似買火雲都唔買新龍

新龍本來肯死四小將,白仇等,理應故事會好D,同埋通天教開始作新故事,但係聽講個故仔太不合情理,尤其係元始門主的立場很奇怪......

不過我未睇到

Big Big fans of 幻城 !! (unfortunately lost #15)
人物 發表於 2-1-2012 02:29 AM

可以補購舊書........
sorry,呢本唔係港漫

所有在香港站得住腳,新主筆又唔用彩色的.....會同火鳯一樣 ...
mushroom 發表於 2-1-2012 12:38 AM

呵呵呵~~~魚目混唔到珠添.............:p:p
呵呵呵~~~魚目混唔到珠添.............
Quentin 發表於 2-1-2012 03:03 AM

:74: 我睇港漫的時候,你出左世:x

真正的港漫係               

老夫子!:x
我睇港漫的時候,你出左世

真正的港漫係               

...
mushroom 發表於 2-1-2012 03:16 AM

YEAH....重有牛仔呢~~~~~~~~~~~~~
刺秦要完啦?
之後重出鐵將?
刺秦要完啦?
之後重出鐵將?
原罪 發表於 2-1-2012 03:45 AM

應該係,但福龍那邊走左D人過玉皇朝.......所以結果會係點都唔知...
究竟仲有資源出港漫既仲有邊間公司?
其實見到火鳳同武道狂既成功,點解唔轉下出版方式?

小弟見到火龍既失敗…時機既錯失係一個不能輕視既一點。
火龍當佢有口碑,d人想搵既時候,漫畫店已經無存書…
要訂…
咁好多人買書係好隨心既,行過就買。要佢刻意訂,係一件麻煩既事…

就咁…火龍就越賣越少…

但武道狂同火鳳,就有補書。但真係要守…
火鳳頭十期都唔係賣得好…
係越黎越多人識先賣得好。

港漫最死,係知你好睇都無用,已經過左那一期,要搵就要二手。
你地係玩具網都知,香港好多人有處女情意結,多張膠紙都話你二手…

九龍1就係搏到,佢既合訂本係港漫小數出得快既合訂本,應該去得唔錯先出得咁快。
如果無人睇,通常都一兩本就唔出…

有合訂本既幫助,引返一班有興趣既人,九龍2就點都比九龍1隱陣咁出發。
(小弟都好想知九龍1同九龍2簿裝書數分別…)
但身邊朋友,無買九龍1簿裝,買左合訂本,都追九龍2簿裝…
咁我唔係大學研究(有無多d數據?)…我當應該多左人睇掛~

殺道合訂本如果出,或者就證實到小弟既所謂見解。
呢套作品,比較適合一次過大量閱讀,希望佢合訂本成績好!
小弟支持封神紀2 :71:
刺皇好多野都開哂頭....
點知冇啦啦咁樣腰斬我真係唔多接受到;
新龍就...畫功我真係不予置評..
睇番合訂本就知差左幾多;'
封神紀比刺皇好運少少'
故事掂;畫功好;賣得;
刺皇就故事掂;畫功直程冇得頂;
致命傷<----唔賣得....
九龍2我就覺不過不失啦'
比較想睇信一點斷手-v-"(可能唔會斷...