Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

新龍個故事簡直失控 (玉狼叢書一貫弊病),角色武功高低懸殊,招式對打又失色(除主角小苦),畫功真係經常走樣,玉狼成日話優改,小弟只覺越來越差••••••所以,書屋見。:34:
封面

封底

佢係王小虎

佢係石黑龍

佢一定係黑豹

龍虎三皇
究竟仲有資源出港漫既仲有邊間公司?
其實見到火鳳同武道狂既成功,點解唔轉下出版方式?

小弟見到火龍 ...
原罪 發表於 2-1-2012 06:51 PM

以我所知........之前群俠大約有9千書左右,幻城要腰斬,九龍要出續集,或者可以推斷到依家的書數。

關於出版方式,由於精裝大約一個月一本,資金流對細公司非常不利,除非好似玉記的朝華版。
刺皇好多野都開哂頭....
點知冇啦啦咁樣腰斬我真係唔多接受到;
新龍就...畫功我真係不予置評..
睇番合訂 ...
pakhin812 發表於 2-1-2012 07:07 PM

多謝你的第一個帖在這裏發表

新龍個故事簡直失控 (玉狼叢書一貫弊病),角色武功高低懸殊,招式對打又失色(除主角小苦),畫功真係經常走樣 ...
roystoy 發表於 2-1-2012 08:09 PM

無人俾我睇的話,我都會書屋睇.......唔係俾唔起$14,只係唔值得儲
封底中間那幅圖就是海報款了~~!!!!
刺皇…
佢同某本日本漫畫既基本設定有巧合既相似,就係文傳譯做「戰臣」,台灣譯做「王者天下」
既書…
編劇係鍾英偉先生,小弟覺得應該唔係抄。
表現手法亦大不相同。

刺皇走誇張路線,王者天下走較寫實路線(當然點都有時會有誇張野,漫畫嘛,但真係一刀一劍,一招一式都清楚,唔會有必殺技。)

咁樣各有各好啦,但最大問題係相似…
其實秦王有替身呢條橋,最早應該出現係墨攻(我唔知仲有無更早既創作已經出過呢條橋…)

王者天下同刺皇都係出現一個秦王一樣樣既人,故事都係秦王後生時段,未登基。
都係講佢地點樣排除困難做皇帝…

刺皇同王者天下都有殺手集團,但刺皇殺手們佔戲好重,王者天下主角就係秦王同埋未來真實既將軍李信。

所以小弟話佢基本好似,發展好唔同。表現亦好唔同。
但…

王者天下爽快…
刺秦橋唔錯,但就久不久出現港漫既壞手勢,好多描述…仲要描述既感覺係老土。(唔好意思,得罪哂)
龍少之前改編左九把刀兩套小說後,本來開始甩左呢樣野,而且龍少既畫功,根本無需要咁多描述。(你睇龍少最好睇既火雲邪神…你根本可以唔睇描述,佢畫面接近表達到哂,而且有驚喜。仲係適當地方完結,又無任何暗示之下,最左龍虎門中最禁忌角色老祖宗,但適可而止,無俾佢整亂成個武功層次、故事。所以龍少火雲邪神真係非常精彩既短篇。)

刺秦就竟然有走回來路既感覺…
同佢有佈局既故事,好有落差…
立即將故事既節奏打亂哂…睇到小弟非常唔奈煩…
小弟覺得刺秦既故事大橋唔差,畫工唔差…
但表現出黎就差…節奏控制得唔好。可能之前有小說做背景既兩套寫得太好。
唉~~~~~~~~~~~~~

(功夫同第八銅人…都係結尾出事,出事既原因,小弟覺得關兩樣野事。1.小說本身無諗過改編漫畫,所以結尾時無咩動作戲了。當橋段解迷解得8899…埋尾時就比較悶…
2.港漫編幅問題,好似第一點所講,小說後面埋尾已經無動作戲…但港漫唔似日漫單行本,日漫可能最後兩回都係解畫,無咩動作…但如果你一本單行本咁睇,就絕無問題,追連載時就可能會較悶。但港漫就一定要出幾期已經無咩高潮,無咩動作既書黎埋尾…會令人感覺越黎越悶。但如果你會一次過睇,悶既情況應該會無咁明顯。)

小弟拙見,歡迎指教。
究竟仲有資源出港漫既仲有邊間公司?
其實見到火鳳同武道狂既成功,點解唔轉下出版方式?

小弟見到火龍 ...
原罪 發表於 2-1-2012 06:51 PM
其實真係需要轉營, 較似日本精裝書包裝的做法, 內容照可以有港漫特色, 就好似以前超神. 惡神等自由人精裝書, 每月或兩月一半, 讀者接受到的...
不過現在是漫畫公司不能等太久才收到資金運作...
封面

封底

佢係王小虎

佢係石黑龍

佢一定係黑豹

龍虎三皇
mushroom 發表於 2-1-2012 10:23 PM

老馮連載時…
幾何有咁既畫功?封面都無咁靚呀!:*
刺皇…
佢同某本日本漫畫既基本設定有巧合既相似,就係文傳譯做「戰臣」,台灣譯做「王者天下」
既書…
...
原罪 發表於 2-1-2012 10:42 PM

除了認同外不知可以講甚麼..........

至於你講的老土,可能係玉記刻意咁做,因為佢地覺得D人就係想睇呢D玉記味道........
封底中間那幅圖就是海報款了~~!!!!
香港人 發表於 2-1-2012 10:42 PM

人兄,有無方法搵到特別版?:64:
除了認同外不知可以講甚麼..........

至於你講的老土,可能係玉記刻意咁做,因為佢地覺得D人就係想睇呢 ...
mushroom 發表於 2-1-2012 11:53 PM

玉記?
唔係褔龍動漫出品既咩?
唉…我都唔知點解咁好火…打咁大段無人睇既野…
人兄,有無方法搵到特別版?
聖鬥士JACK 發表於 3-1-2012 12:07 AM
:64: 我都要睇下人地留俾我果本係咩版...
唉…我都唔知點解咁好火…打咁大段無人睇既野…
原罪 發表於 3-1-2012 12:15 AM

點會無~~~~~~
玉記?
唔係褔龍動漫出品既咩?
原罪 發表於 3-1-2012 12:11 AM

兩間公司基本上可以當以前的Bandai同眼鏡廠......

不過好似近期有變........但只係D坊間傳言,話黃生退股......我唔係好明的....
原罪兄,我爬晒文架﹗不過因為無睇刺皇,我搭唔到咀呀﹗不過我又可以講點解唔買喎,因為我怕佢又好似龍神0個D咁樣,有頭威,但尾大不掉,簡稱爛尾~
本人聽聞當年龍虎X絕對係可以做到爛尾中的極致﹗有一次龍X門改出好似漫畫雜誌既形式,加入左美漫落去,我買左一本,係講到老祖宗回復青春既,當時有一個唔知係唔係玉兒引佢,想佢鬼火入魔既,但失敗左,而又出左一個勁似王小龍既角色,當然我知道老祖宗絕對殺晒個故事,最後聽人地講龍X門好似係核彈都殺唔死佢地架嘛?金鐘罩最先好似只係得10關,石黑龍既金鐘罩係去到12關,勁到離晒罩添啦﹗達摩都畀個服佢是吧?
另一個港漫(其實係改篇)KOX 99(好似係啦…因為有 STRIKER的)剛剛講到突破絕對領域,去到大宇宙力量,點不知講到個個人都死晒,但最後話因為宇宙力量,佢地係會復活的…好野﹗
許氏既書我都有買,當年天行武者出左10期左右就摺晒,可能係因為版權問題吧?

要令人買一本新既漫畫絕對唔易,要記得個名就更難﹗好似之前有一個人出左一本咩凶獸甚麼的,3期左右,要人知道呢本野真係唔易……

其實另類淘漫唔係無,重極之成功,就係 FEEL100%,不過形式又唔同$14薄裝,佢一年先肯出一本,唔得你死囉…其他兒童向DD既,係以前EXAM有出過,近少少既「撚人王」算唔算係港漫呢?呢個又好似太遠咁樣,要合香港人口味,真係唔易。

其實馬SIR都回頭架喇,竟然肯執黑豹,但風雲仍見低迷,很想再有新故事令我追看囉…