Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

唉…我都唔知點解咁好火…打咁大段無人睇既野…
原罪 發表於 3-1-2012 12:15 AM

剌皇我只係睇左一期,個friend未俾之後的期數我。

但只係有人送我至睇,我知道玉記好鐘意用中國歷史為背景,天子的成功同埋老一軰的讀者喜歡睇歷史......

所以春秋戰雄雖然想炒神兵,但係都要用歷史背景,講一個成皇的故事,即係加天子原素。

到福龍出銅人外傳唔掂時,新作剌皇都係用歷史背景..........我就知道讀者的口味已經大大影響出書的題材........不過依家的讀者要求幾高.......若果唔係超好睇,都唔會睇落去。剌皇因為描述得太多,節奏唔夠快,所以少人睇(聽講)

至於我,唔係唔喜歡歷史,但我唔想睇完三國又三國,跟住睇完秦皇贏政,又睇秦X公.....我睇龍虎門,星矢龍珠大的.......唔想睇太多歷史漫畫東西,應該話唔想睇完又睇。

不過我仲有睇春秋呀。:DD

原罪兄,我爬晒文架﹗不過因為無睇刺皇,我搭唔到咀呀﹗不過我又可以講點解唔買喎,因為我怕佢又好似龍神0個 ...
多其 發表於 3-1-2012 10:00 AM

龍虎門一向設定金鐘X係12關頂關.........當年萬有走後,李高主篇時,突然走個人出來有12關,以為好勁啦,點知走個天帝出來,一招攪掂佢.......之後金鐘罩可以有14關以上.....

你以為天帝好勁啦.......之後同風雲的帝釋天一樣下場.....

你講的拳皇係98,因為98無官方故事,所以唯有咁作至可以出晒所有的人,因為有D角色其實97或96已經死左。

劉雲X本迷男,用新書度,我仲留左本俾自己,點知出完序章無左影。
係係…因為我無睇舊龍,所以都係道聽途說,拳王就唔記得邊年喇,我年年都有睇嘛~舊人死?﹗哈哈哈~~~怒加是不死的﹗﹗﹗
講開有人似自己既橋段,天子4算唔算?日本既「霸」算唔算?重有之前由原哲夫畫既好似係叫「影武者」,扮德川家康定甚麼的,應該都早過剌皇出的。
係係…因為我無睇舊龍,所以都係道聽途說,拳王就唔記得邊年喇,我年年都有睇嘛~舊人死?﹗哈哈哈~~~怒加是 ...
多其 發表於 3-1-2012 11:26 AM

其實天下文章一大炒...........高達都係炒Star War,最緊要係炒得好睇,一些本地文化。

其實依家若要開心睇港漫, 一定要自己投入個故事度,自己從故事中找樂趣.....自己完滿個故事,否則若然找錯處,一定唔會開心。:oh:

除非樂趣來自找錯處啦。

雖然有點悲,不過無呢D阿Q精神都幾難睇落去...:help:
舊龍既金鍾無敵14關真係過份左=v="
基本上易筋經黑級係果時已經係垃圾黎....
依家最大期望既就只係得封神...
其餘既都係因為習慣左買而買.....
http://www.discuss.com.hk/viewth ... extra=#pid315009317

Years ago….
- 刀剑笑 used 3 - 4 issues to tell us a “金黄色的梦”…. with not much story development, but letting us understand the characteristic of 名剑 and fall in love with the character.

- 中华英雄 uses 50 - 60 issues to build up the character 无敌 until the final battle with 华英雄, which make the final battle alot more meaningful to us readers.

- 黑豹 took almost 50 issues just to bring across the storyline of 三分天下

But nowadays, most of the comics no longer waste time to do all these.. Once the sales drop, there must be a BIG FIGHT. If not, the old characters must come out to prevent the sales from further dropping. (Like 风云 still have to be around after 600 issues)

Within one issue, the storyline is break into 4 - 5 different sub plot, but we then realize that actually after 50 issues, the story plot have not changes at all and there is totally no character build up. Therefore, without a proper development of the characters and the story plot, how can we readers feel involve in the story…..

I sincerely hope that things will go back to how it was in the past…

A Hong Kong Comic Supporter from Singapore
:64:多謝各位回覆…
感激感激~
係係…因為我無睇舊龍,所以都係道聽途說,拳王就唔記得邊年喇,我年年都有睇嘛~舊人死?﹗哈哈哈~~~怒加是 ...
多其 發表於 3-1-2012 11:26 AM

如果講影武者既設定…應該「鐵面王子」呢個西方故事都好早出現…
但小弟講緊係直情一樣講秦皇。

其實因為係創意較高既編劇創作,所以小弟段文開頭已經講左。小弟估計係巧合。
唔係諷刺,係真心。

但兩套作品時間太近,題材又近…所以比較下。
而且想講出港漫既弊病。唔係挑骨頭,找錯處。
如有失言,見諒見諒~:64:
如果講影武者既設定…應該「鐵面王子」呢個西方故事都好早出現…
但小弟講緊係直情一樣講秦皇。

其 ...
原罪 發表於 4-1-2012 02:05 AM

有邊個講起港漫唔會彈彈彈.................只有那些只會俾錢買書,唔上網的人至可以......

基本上細過睇港漫睇到大,有邊個唔心傷.......由好好睇,見到主筆賺大錢後,就開始唔用心;出精品,但係唔用心畫畫........只係食老本..........

不過講還講,唔好人身攻擊就好了。:64:
回復 38# mushroom

哦哦?言重了原罪兄,我地都係平心討論0者,愛(港漫)之深,責(港漫)之切0者,當我地只係慣性買書既時候,可能已經要提示個畫家同編劇,我地只係慣左咋,就好似平日返工咁,我6點幾起身,係因為慣左咋﹗你估我想架?你畀次機會我係好期待好期望新一天起身返工就好喇﹗
我覺得漫畫業其中一個問題是肥上廋下得太厲害...

雖然話初入行乜都唔識要教你,所以俾幾千元車馬費已經好好(師兄都有提過,做街市搵得仲多),但咁樣點會有人入行,依家有最低工資更沒可能。

一係學建造業訓練局咁,俾幾千蚊津貼只係來上堂,但正式返工就有市價人工。

其實反影了現在沒有一D課程可以讓同學學完就上班做漫畫從業員。

以上這些在二十年前做就好了,依家就算老手都搵唔到工...........

肥上廋下另一個問題是,主筆紅左,讀者只認識主筆,助理要出名唯有出書,但係讀者只買主筆的書,或舊題目。

結果最有錢的在幾位主筆手上,有能力助理只能有槍手。

最有錢的那幾位主筆(老細),有心的最多自己間公司試下出新書,無心的就守住舊書。唔會話諗下長遠訓練新血,我意思係唔會蝕錢訓練新血,更加唔會諗一間公司改變唔到大形勢,要幾間公司合作至得。

呢幾年較好的是黃生,試過搵唔同主筆寫書,亦蝕錢在大陸開動漫公司......

以上係吹下水,因為唔係做呢行......當中狀況應該比想像中複雜。
原罪兄,我爬晒文架﹗不過因為無睇刺皇,我搭唔到咀呀﹗不過我又可以講點解唔買喎,因為我怕佢又好似龍神0個 ...
多其 發表於 3-1-2012 10:00 AM

其實新書魔獸究極本至係14蚊應該有的質素,但大家已經覺得福龍的書至係漫畫書,玉記的已經係最低標準,這樣的情況點會有新主筆新書生存到.........
回復  mushroom

哦哦?言重了原罪兄,我地都係平心討論0者,愛(港漫)之深,責(港漫)之切0者,當我 ...
多其 發表於 4-1-2012 09:23 AM

大家有火, 因為打者愛也啫~~~
回復  mushroom

哦哦?言重了原罪兄,我地都係平心討論0者,愛(港漫)之深,責(港漫)之切0者,當我 ...
多其 發表於 4-1-2012 09:23 AM

我就收工收2:00am, 返工日9:00am.........日頭都有時間上黎吹吓的~~~

大家記得變成龍珠的賭~~~~~~~聖嗎 ?
變成龍珠後, 我真的哭了................
我就收工收2:00am, 返工日9:00am.........日頭都有時間上黎吹吓的~~~

大家記得變成龍珠的 ...
Quentin 發表於 4-1-2012 11:34 AM

變左龍珠後..:p但都好多人睇喎........千王我記得呢個角色......封面都好正
變左龍珠後..但都好多人睇喎........千王我記得呢個角色......封面都好正
mushroom 發表於 4-1-2012 12:06 PM

我最好愛的銀狐..........變成了斯路~!!