Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士聖衣皇級人馬座, 真係咁差? 我要幫佢平反!(再加相!當星矢遇上艾奧羅斯!)

樓主行孖咇!好正
回復 284# mushroom

thanks for clarifying, i think he did a good job in
showing adding panel lines isn't a good idea.
如果我有地方..而肯係咁既市況下擁有到同玩到呢隻星矢..我覺得都幾幸福..玩具價上落1千幾佰..其實好濕碎..唔 ...
老文 發表於 28-9-2011 11:38 AM

全中,而家TD好多人唔係玩玩具,係玩打字
2萬定價,1300買到應該開心
我之前曾經忍唔住插過而家TD風氣,估唔到咁快已經應晒,實在好傷感
"又要平,又要快,又要唔訂,又要睇定D
等人炒起就插人炒到你買唔到,隻野蟹左就笑九人傻仔訂貨,你睇我買現貨幾HAPPY!
妖,咁先至係精明消費者呀麻! "
全中,而家TD好多人唔係玩玩具,係玩打字
2萬定價,1300買到應該開心
我之前曾經忍唔住插過而家TD風氣 ...
Toro 發表於 28-9-2011 02:44 PM

呢個未就係「又要馬兒好 又要馬兒不吃草」既心態...
原本玩具係一樣好簡單既野...
鍾意就買,唔鍾意就唔買...
唔明幾時開始搞到咁複雜...
呢個未就係「又要馬兒好 又要馬兒不吃草」既心態...
原本玩具係一樣好簡單既野...
鍾意就買,唔鍾意就 ...
小堅 發表於 28-9-2011 02:49 PM

其實唔難明,你留意番,有一批大大係睇過隻野,真係唔岩心水唔買
佢地留言,point跟你唔同,但都有佢道理,大家都可以吹一陣
但仲有另一批人,佢地只係上網打字,根本唔會買野
呢d只係想同人爭執,根本冇心買,唔需要特別回應佢地
其實唔難明,你留意番,有一批大大係睇過隻野,真係唔岩心水唔買
佢地留言,point跟你唔同,但都有佢道 ...
Toro 發表於 28-9-2011 02:53 PM

後者真係愈黎愈多...
仲有一班人一邊插,一邊話插到幾多會入手...
買平野係人之常情,不過我睇唔到佢地係呢類人...
呢隻野真的無朋友做
我都很同意樓主的說法
拍隻神話人馬, 呢隻華麗很多, DETAIL 也比舊的神話好得多
可能其他人覺得合金件不夠多吧
但要咁多合金件又何苦呢....
成隻野我比佢95 分, 個5 分係無左係星矢同艾奧落斯高度無得調較
總體買了不後悔, 開心放入櫃^^
呢隻野真的無朋友做
我都很同意樓主的說法
拍隻神話人馬, 呢隻華麗很多, DETAIL 也比舊的神話好得多
可能 ...
skylineman01 發表於 28-9-2011 03:30 PM

因為好多人心目中,
重=貴=有誠意.
TD日日都有人影玩具而且仲影得好靚!  哦!原來係d玩具唔賣得:34:
佢地留言,point跟你唔同,但都有佢道 ...
Toro 發表於 28-9-2011 02:53 PM

agree !!!!:71::47:
TD日日都有人影玩具而且仲影得好靚!  哦!原來係d玩具唔賣得
AK30 發表於 28-9-2011 03:50 PM

係呀,影玩具一係就幫緊bandai推死貨!!!
否則就買晒正價貨番去影,搞到我冇平貨買,炒貴晒d玩具,死炒家!!

之前唔睇好,不過見現貨價格ok,都捧左盒返去親身體現下皇級到底係咩一回事

合金方面,因睇過其他報告所以預左多膠,
亦都慶幸唔係成隻合金,不然先唔理素體有無能力承托到,
光係由玩具店拎返屋企,全盒合金真係會搞出人命......

組合方面,自問不是一個細心的人,
所以組合時遇到易裝唔易拆既情況,本來覺得用膠甲唔係大問題,
但係玩過之後,就會覺得這個組裝方式唔係好適合膠甲,
始終筍位用膠好易斷,新的還好,膠放久了難免會變脆。
加上我果隻有d筍位有接觸不良,甲與甲之間卡唔實之餘,仲會露出好大條罅,
只要擺動作既時候大力少少都會有甩甲既情況......
身甲用膠我無意見,不過頭盔用膠我就覺得有點處理不當,
因為裝頭盔既時係要用力強行將頭盔撐大先可套入個頭,
但膠頭盔非常薄弱,感覺只要大力少少,成個頭盔就會一分為二......囧
而且裝左上去,要脫返出黎似乎就更加危險

至於成隻玩具既亮點,自然係那對大而花麗的翼。
翼本身關節算多,可以擺出好多唔同型態,
呢樣係之前估佢唔到,有驚喜。
不過關節有點緊,本來緊係好事,可惜敗筆在於翼同本體間的接合點。
設計上用左一個膠的五角形筍位插入背甲,這細小的五角膠似乎有點不勝負荷,
靜止狀態還好,但是要稍稍改動翼的形態(加上關節緊,不便調節),
接合位經常因承受唔到翼的重量而成隻甩左落黎…… Orz

整體黎講,顏色沒有ex那麼有層次 (跟原著?) ,但擺放出黎不失皇級的華麗,但也只局限於展示,礙於組裝上的問題,這件「展品」並不耐玩,本人組了一次之後,即使未整過聖衣形態,都已經唔想拆下再砌。始終接合點的設計像模型般脆弱,稍不留神會很容易整斷。說實在的,買了後有點失望,
如果組合上採用之前神方的方式,不論外觀抑或可玩性都會有所提高

後記:拎住咁大盒野返屋企本來好滿足,但打開,發現4pack吸塑其中一pack比人開左封,望望胸甲同裙位,都發現有甩漆的情況,大概是比人開盒check件再換件吧,諗住去間專賣神話的舖買會好d,點知第一次就觸礁,認命了。還好不算當眼位,遠睇都唔覺......
睇黎皇級都係同我無緣了 ~
之前唔睇好,不過見現貨價格ok,都捧左盒返去親身體現下皇級到底係咩一回事

合金方面,因睇過其他報告所 ...
野比大雄 發表於 28-9-2011 07:10 PM

係,好多日本大大勁插個頭冠,用膠,都算了,只係一條圓柱插入頭就算,好易斷.
前後拍合甲係ok,但如你所講真係易裝難拆...希望真係有下一款既話,想一想用乜野方法去組合啦.
而家,暫時,我就打算買多隻......一隻人,一隻馬
我的行貨~胸甲跟手臂電鍍零件有黑色痕跡~其他人也有嗎~感覺是電鍍不完全
我的行貨~胸甲跟手臂電鍍零件有黑色痕跡~其他人也有嗎~感覺是電鍍不完全
wind317 發表於 28-9-2011 07:25 PM

快去鋪頭問下,行貨應該可換吧.