Toysdaily 玩具日報

查看: 46328|回復: 127

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

GUNDAM高達…

我出世既年份,應該同佢既播出年份差唔夠一年。(講緊日本)
我認識佢,應該係三歲,唔知阿媽買定係親戚送,得到一隻金色合金既高達。
只有手有少許關節,對於幾歲既我…呢件接近全合金既野…根本就係殺人武器。

我當然有唔少陰影,係黎自呢件野,又重,又硬又三尖八角。對於只識玩「銀牙」既我黎講…
我自作孽既第一滴血好可能係佢…
我當時真係唔知咩係高達,仲要呢隻野唔知點解成隻金色…我連佢原本咩色都唔知。反而我家姐見到仲興奮。
「嘩!係高達~」

點解高達要「嘩!」???當年既我只識宇宙大帝同巨靈神。

到後黎電視播,首播個日…唔知去左邊個屋企,我都嘈住話睇電視,話播高達。
一路睇…一路覺得好悶…無機械人既?高達呢?成集差唔多影都無…
結果我應該睇左陣就走左去…

當時年少無知既我…又點知為左呢套作品…之後會好似欠左佢咁,負出咁多…

真正對高達產生興趣,應該係屋企附近間文具舖。
話說,當年小弟落去睇玩具,記得第一盒買既,係「以為」係六神合體既模型,係以為…因為封面有六神個樣。
(當年電視又係未播,知道既原因,一係就因為超合金,一係就因為貼紙。)
當然我一開想喊咁濟…入面係六神第一集既雜魚。(而我知佢係雜魚…已經係多年後電視播既事…乜你原來第一集就打柴?)

點解要提呢隻唔關事既野?
因為當日文具舖,雖然我無買高達,但周圍已經被高達模型包圍…其他野已經係小眾。(當然,當年雙星既軍事模型仲好勁…但我識佢老鼠咩?)對高達有咁多產品…係好有好奇心。

第一隻砌既高達,係1:144…全盒野都用青綠色既膠製…對於得幾歲既我。係覺得佢好醜樣。仲要無核戰機。
但條腰就唔知做乜鬼,可以打開…
入面當然乜都無…

好唔滿意…

後黎去d大哥哥屋企,見識過1:100既高達,終於知咩係正野。
有核戰機架!
後面兩把激光劍可以全把插入去架…係全把…即係後面睇,你會見到兩把激光劍,插穿個背包,交叉咁係度…
但當年黎講,d武器可以放哂上身,係一件好利害既事。仲有無彈弓既大炮,同埋原作無出,但有彈弓既大炮。
俾d大哥哥射到我嘩嘩聲!一路叫痛…一路覺得呢盒野好正。

當然後黎有自己砌過啦,第一次見到模型,係連腳版底都有雕刻。開心!
雖然接近不可動…但核戰機實在好玩。

呢個時候…我仲未知自己已經中毒…

買入當年所謂已塗裝既「老虎」…高達貴,無錢買。小弟家境一直清貧…
之前講既野…係因為小弟呢個死小孩無視家貧去扭返黎既…
敗家?我幾歲已經脫唔到呢個名啦!

當年所謂既已塗裝…其實都幾失望,為左可以有色…結果就係結構簡單。
當年有隻日本既模型油好低玩,一盒好多隻色…
我就油到隻高達獨創顏色…(鬼油得掂咩?幾歲。)

跟著…無啦…

無接觸高達啦。
最後都係去人地屋企玩過隻陸戰重裝MSV高達模型,自己就跟住買左隻黑色高達(MSV系列RX-78-1《定係3號??唔記得啦…》,唔係後黎既MK II),
你老板!一打開,又係全白色既?點解封面係黑色架?

直至小學,跟屋企人去深水涉,買d過期書(平,幾蚊有交易。)
見到幾本「模型狂四郎」…咁就大獲啦!

入面個主角「京田四郎」,接近剩砌高達,仲改裝高達。係部1:100入面加隻迷你高達。
嘩!我立即返屋企爆豬仔錢箱,去買過隻1:100。

但家貧…後黎入既模型…全部係「褔x」模型既特價入手。2蚊隻1:144轉地鼠,同當年既大扭蛋同價。而且當年既扭蛋,
入面部機係有其它雜蛋…即係你未必買到你想要既野…可能出個魔法少女頭飾俾你架…

所以我2蚊買轉地鼠…係終於無咁敗家啦。
但上色…一樽油重貴過買模型,而且小弟根本無技術…
所以以後砌模型,都係素組。

如果當年「褔X」唔係咁平…我都無錢買…我都唔會中毒咁深…
唔係「模型狂四郎」…我唔會再砌模型…

屋企窮,結果要靠食少d黎儲錢買模型。直到中學…
當然發育得唔靚仔啦…(ORZ…係我既錯?定係高達既錯?)

當年中學時期,出左一合叫HG既高達。
多色成型,內關節,仲要有球形關節。加上首次1:144都有核戰機。
我再次砌RX 78。呢次,就係我砌過無數既RX 78既最後一次……

以後出既HG…都唔明點解可以叫HG?無多色成形,又無內關節?HG?

後黎…知道自己技術唔會進步,但玩具既技術就不停進步…
就無再砌模型,轉玩其他野…
例如媾女…但同樣無技術…:31:

……隔左廿幾年…
有位版友介紹我玩RG…

下?又係RX78?我砌過幾多隻啦?都未計SD,我望到其中一past都知係佢邊忽啦。有咩好玩?
版友:「你買黎見証下時代既進步啦!」

結果,係朋友既教導之下(車仔親自示範滲線,其他朋友教我心得。連細我好多既外甥都識畫線…我結果人生第一次畫線…第一次又係你Rx 78。)
成果如下,剩滲線,加少許貼紙,水口都無咩處理過。

成世人第一次滲線…我心足啦。(呢度高手太多…要笑就笑啦。撐都無謂~)

連動外甲既關節…我真係感動!

一路唱住「元祖高達」既主題曲,一路哼住「哀戰士」~~
以為呢世都唔會掂模型既小弟…
唔識油油既小弟…
竟然可以完成一隻,個樣咁靚仔既模型。
「笨大」…我真係好感動。我真係想講多謝~
更加感激叫我砌既版友~
我真係覺得好似遇返老朋友咁。
RX -78你好嗎?我還好~

「飛翔啦~~我既高達~~~」
『亞bu 羅~衣key媽~~~~~~~~~~~~~~』:$

最後補多張圖,係後黎加上銀油干掃內骨架同武器既效果,成隻生猛哂。(DC仔,影得唔係咁清楚,見諒~)
由0可動到超可動
恍如隔世
細個見哥哥的一比一四四要用膠水,到我中學玩hg之後到笨大出RG,感覺上睇到玩具的進化:79:
死曬圖啦大大, BANDWIDTH EXCEEDED :49:
GOOD~!!!老友見係你我上一下水~
不過呢隻野真係唔錯~但係老友你D圖~死曬~XD
你所講當年有部核戰機既高達, 小弟都有部,  我細佬幫我每隔幾日攪爛1件部件, 我都係嘩嘩聲:64:
d回憶論好好笑:DD
有多少玩具迷还不都是被这白色恶魔给直接或间接推落坑的... :56:
人生第一副模型就係高達, 大大所講的1:144, 記得當年在荃灣的玩具店見到賣12.5雞, 儲咗好耐錢先買到, 都係買咗先知無顏色, 但只係素組都好開心, 仲要玩咗好多年:$
相信唔係70後嘅大大係唔會明:74:
圖呢:63:
oh...no photo:44:
D圖...死曬...:70:
圖已修復,多謝各位支持,抱歉抱歉:64:
依篇系我難得咁有心機睇ge文...

大大ge見証真系令我感動  

都依家先發現我中意gundam ge時候已經有HG版真系好幸福
too long.
sorry, not interested to read it.