Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

我念我會砌的,
我bid這個模型原因係在網上見到有位人兄,
是專業幫人砌模型的,post左這張相出來砌得好靚
我當時bid係想找佢代砌,不過之後quota左個價係二千幾蚊!!!!!:69:
唔可是話佢收得貴,因為自知這種模型真的好難砌,
但二千幾蚊對我來講就太利害了,只好自己睇下有無機會砌得好:38:

回復 45# S20081997
sor, I used my "poor" english to reply
coz need to use grammer @ office ,
so go to TD , I used  ...
S20081997 發表於 16-10-2011 10:04 AM

Bro S,
Your kid doesn't like Gundam???:@
How about Macross???:^

:43:
我念我會砌的,
我bid這個模型原因係在網上見到有位人兄,
是專業幫人砌模型的,post左這張相出來砌得好靚
...
power_moon 發表於 17-10-2011 08:31 AM

舊模型真係好考功夫…當年買過盒「渣古尼羅」…
結果係搬屋掉左佢…
夾口差到都唔知要補幾多畢地…
大大加油!
Bro S,
Your kid doesn't like Gundam???
How about Macross???
Macross長谷有洋 發表於 17-10-2011 01:08 PM

哈哈~
:p同個仔一齊玩「超級機械人大戰」…可能就知佢屬性:he:…或者唔止一種…
sor, I used my "poor" english to reply
coz need to use grammer @ office ,
so go to TD , I used  ...
S20081997 發表於 17-10-2011 02:04 AM

你個仔幾大啊? 我個仔5歲後都比我用高達毒到! 佢見我睇 00, 而為我睇咸片...所以睇埋一份! 從此就落坑! 呢 4 年黎佢都砌o左成 100 隻 hg 都有啦!  當然兩年前帶佢去台場朝聖隻 1/1 高達都好熱血, 好大腳咁踢佢落坑啦!:34:
你個仔幾大啊? 我個仔5歲後都比我用高達毒到! 佢見我睇 00, 而為我睇咸片...所以睇埋一份! 從此就 ...
hondacl7 發表於 18-10-2011 01:59 AM

呢個post由童年點樣入坑…變左點樣渡人入坑(仲要渡親生仔!)…呵呵~:p估唔到既轉變~
等禾亂入呢個post:75:
講起以前,無多色成形,不用膠水(禾記得多色成形又不用膠水的模型,係馬沙之反擊開始? 有錯請指正),點砌都係玉酸,見到精密模型的人的野甘靚,留晒口水
等禾亂入呢個post
講起以前,無多色成形,不用膠水(禾記得多色成形又不用膠水的模型,係馬沙之反擊開始 ...
toycoffe 發表於 19-10-2011 03:12 PM

馬沙反擊系列係用螺絲,new高達入面仲送細細支螺絲批,非常貼心。
但呢個系列最大既改變,係出現可動裙甲。嘩!你知唔知呢個係幾偉大既改變!

一直有等於無既大腳關節,終於郁得啦!模型終於可以好帥氣咁擺姿勢!
1:100仲要有金屬大腳關節,改善斷重心關節既悲劇!:$(我d機甲戰記威龍模型都唔知斷幾多關節…但當年佢又好可動…)

而球形關節就0080開始。
馬沙反擊系列係用螺絲,new高達入面仲送細細支螺絲批,非常貼心。
但呢個系列最大既改變,係出現 ...
原罪 發表於 19-10-2011 11:12 PM

嘩! 咁都記得, 勁啊! 我就又第一隻高達模型開賣就砌到而家:35: 我應該都買齊晒所有係香港買到o架 original(連 MSV) 1/144, 1/100, 1/60, 1/72  同 D 魔霸, 渣古尼羅...etc. 唔記得乜鬼野 scale.  果時係小六至中二啦, 初時即買即齋拍, 後來睇得精密模型多同埋買埋兩本 how to build gundam 之後就開始上埋色, 不過都係手油 only.  之後o架太陽之牙, Votoms, Walking machine, heavy metal, Macross D 模型都狂買, 不過就未必會砌... 因為學埋人玩噴油同改做... 整一隻都閑閑地成個月, 而且果時又多其他野玩!  

到 Z 時冇話隻隻買, 但都會買齊D 主機體, 連隻好Q醜o架 1/100 Zeta 都有買!  到 ZZ 時就...開始放棄高達啦! 而且要會考又學人玩 hi-fi, 買條線都要幾千蚊, 邊有閑錢買模型... 同埋 ZZ D 機體好多都唔掂! 之後仲去o左外星度住, 一住就住到家o下...

早年係值民衛星呢度真係好難買到高達模型同知道D最新知識, 不過好彩後來識到D有錢仔損友, 期期漫周, a-club, newtype, laser disc, cd...etc. 貴一貴都照空運! 所以先知有馬反, 0080, 0083, F91... 所以都有買返模型砌o下.  初初都只係手油, 後來因為果時潮流興砌車仔黎溝女, 咁我一係唔砌一砌就要砌到最好! 所以即買噴筆電泵開功... 點知我好好心機用o左幾過月黎砌架馬仔 635Csi 比佢時, 佢而經比第條契弟用架真馬仔溝o左... 所以到初代 hg 出時就有得噴靚佢啦, 不過 hg 都係砌o左 RX-78, Mk-II, Z 同 ZZ 之後又要拎晒D時間黎溝女... 不過都有讀o下書o架! 所以之後個十幾年D模型好似 MG, PG, HGUC 都有買但係就冇砌啦... 直到幾年前阿仔 lur 我買 hg 00 黎砌至入返砌模型呢個杭:55:
嘩! 咁都記得, 勁啊! 我就又第一隻高達模型開賣就砌到而家 我應該都買齊晒所有係香港買到o架 ...
hondacl7 發表於 21-10-2011 01:33 AM

:DD你同其他大大調轉,係俾親生仔推返入坑,佢地就推個仔去中高達,哈哈。
你都玩過好多好野啦…
我當年玩得最多…可能係bb戰士,無錢買隻大,玩下sd算玩左…
但當年bb一紅,仲貴過隻大既,痴哂線。

原來咁多大大既高達故事…都有血有淚:$

p.s.Votoms,heavy metal係邊個系列?:?
votoms   是裝甲騎兵,heavy metal 是重戰機。
1/144系的禾砌了的,有印象是高達,禾記得成形色的白,是綠綠地的。砌完之後成日玩的,竟然是1/100的肥蟹。可能因為又肥又矮,色又不多,是比較接近原作的模形。1/60的話,因為精密模型等的影響,有印象的是半身透明的高達和紅渣。但係砌左出來,同書中的有型有款完全不同,禾只是素組:72:
1/60重記得有大魔,無論分色同可動都非常不錯,是小時最愛模型之一。
有一個禾無買,但印象好深的,是黑色高達。模型書在未正式出模型時已經整左出來,睇到留口水。

那時模型書除精密模型,禾記得重有模型王,日本除 Hobby Japan,B Club, 重有一本書仔模型情報,雖然其實係半官方廣告書,但係有介紹好多高達外的其他野。停刊好多年,2009年再出,但封面已經變成00,出左幾期後再次停刊,唔認老唔得。
回復 54# hondacl7

1/100 zeta, 禾無記錯,同 L-Gaim Mark II 一樣,是有鐵部件,不過構造非常複雜,造形玉酸。現在想翻,zeta可說是禾砌、玩得比較多的高達,即使是 MG Version 2.0,雖然一樣有自立問題,比起以前各種已經大福改善。 mg Version 1 胸部自行分解。HG 膊頭非常鬆。PG手感好不過造形一般… 至於舊HCM的造形問題,是當時造形較差一個HCM。 多年之後的HCM Pro 則背翼下垂。gundam fix 有重心問題(zeta plus時已有此問題,後出zeta的竟無改善……)
do係果句,不經不覺,Zeta 已是 1985的東西,轉眼已26年了………
感激toycoffe大大分享你模型既經歷…
但小弟無睇過你講過幾本書…

黑色高達…是rx-78-1嗎?MSV?
騙局黎架,封面就黑高達,入面一樣無色,係雕功靚過以前既1:144…

但當然同家下既無得比。
回復 59# 原罪

無色?唔係你講禾都不知,甘多年來,一直認為是有色的。
呢個黑野,本來開頭只是大河原自己的配色,但後來後加的設定,把 RX 78-1變左此色。