Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

其實個所謂有錢仔都唔係好巴閉…佢果盒只係模型…(出過合金架~)
我小學d變態有錢仔…係成套幻變奇兵咁入 ...
原罪 發表於 28-10-2011 06:49 PM

我果時都玩過好多超合金 in classmate brithday party :$
I also poor @ small times
I sent many PM to all my friends in Gundam Side
S20081997 發表於 28-10-2011 08:11 PM

:77:點係呀~
唔該哂~
點係呀~
唔該哂~
原罪 發表於 28-10-2011 08:18 PM

coz I also want to know  ( 8 ) their Gundam Story :he::he:
haha....
我一向砌模型和做手辦都好慢.....
希望完成手上的白狼渣古頭之後再決定砌唔砌這個
thank you

same as above ,
according when U buy glue to start
add oil
S20081997 發表於 27-10-2011 09:12 PM
1:144…
記得係msv先出過呢個比例既G戰機…
原罪 發表於 28-10-2011 08:18 PM

1/144 have n 1/250 ( 4colours :$)
yes, me 2 , so sad , I think his G-fighter is 1/144 ( 隻RX78 可以分体, 核戰機又可以變形而且又可以 ...
S20081997 發表於 28-10-2011 08:16 PM

如果係模型就應該係 1/144, 我冇記錯的話 1/100 G戰機係得 MG. 而當年隻 1/144 架 core fighter 應該係變唔到, 同埋係好Q大架. 合金個架我都有, 不過合金個架係冇比例.  過時架 1/144 G戰機一出就去買仲要比個死姦商抄到成舊水仲要抽起o左入面隻高達!!!:53: 佢老X呀!!!

我細個時比較幸福, 所有玩具一興都會有, 好似模型, 合金, game & watch, 亞達利, apple IIe, 紅白機, 遙控車...etc. 不過就好想要但都冇玩過遙控飛機... 我唔係D有錢仔, 係老豆做小生意, 所以都叫唔憂柴唔憂米, 係住係西環D唐樓, 讀D band 1 尾中學. 乜Q野學生都有, 好乘o架有, 好壞o架有, 好窮o架有, 好有米o架都有.  有D有米到玩 hifi 都洗成四五十萬, 中學生喎! 有D老豆唔比出街打機, 但係又覺得紅白機弱雞... 咁點啊! 咁咪整幾部街機係屋企打囉... 你話冇人比人恰就假o架, 不過就唔會因為人地屋企窮就恰人, 屈人囉! 多數都係屎波但係又要扮勁, 或成日篤人背脊果D粉腸囉!
1/144 have n 1/250 ( 4colours )
S20081997 發表於 29-10-2011 01:47 AM

:?唔太明…
有無圖?

G戰機其實出過幾多次?只計初代同msv~
其實個所謂有錢仔都唔係好巴閉…佢果盒只係模型…(出過合金架~)
我小學d變態有錢仔…係成套幻變奇兵咁入 ...
原罪 發表於 28-10-2011 18:49

佢地仲有好多大boxset 合金, 而家睇返佢地雖然唔係好有錢, 但果時住太子道近九龍塘果邊d 私樓的, 當時黎講家境真係唔差o 仲有一樣野係放完暑假返黎佢地又會不停咁晒命話搭飛機去過邊到邊到旅行, 當時對我黎講可以搭飛機真係一樣遙不可及既野 :42:

不過其他同學都好好只係有某幾個係咁, 所以我都玩過好多大合金 :$
yes, me 2 , so sad , I think his G-fighter is 1/144 ( 隻RX78 可以分体, 核戰機又可以變形而且又可以 ...
S20081997 發表於 28-10-2011 20:16

係wor 應該係我攪錯左, 不過果時個盒真係大盒過其他果d 1:144 好多 :shy:
如果係模型就應該係 1/144, 我冇記錯的話 1/100 G戰機係得 MG. 而當年隻 1/144 架 core fighter  ...
hondacl7 發表於 29-10-2011 02:07

sorry 係我記錯左 :shy:, 因果時呢盒野大盒過其他d 1:144 好多 :(
如果係模型就應該係 1/144, 我冇記錯的話 1/100 G戰機係得 MG. 而當年隻 1/144 架 core fighter  ...
hondacl7 發表於 29-10-2011 02:07 AM

嘩!:@

有米~

其實頭先話bbf1125遇到既有錢同學…唔…:67:應該咁講…
好多人都有錢既…不過我覺得會咁樣串人既…有錢都無品羅~
同埋真係有錢,係唔會咁串…起碼表面唔會,好醒架:DD

講返模型啦,哈哈~:66:
sorry 係我記錯左 , 因果時呢盒野大盒過其他d 1:144 好多
bbf1125 發表於 29-10-2011 09:57 AM

無所謂啦…:DD
回復 97# 原罪

G Armour 的確有出1/250與1/144,有大 core fighter 的是1/144

一d舊高模封面可以在這網看看,原來禾記錯了,半身透明是1/72,非1/60
http://matome.naver.jp/odai/2124685419172171386?page=2
唔太明…
有無圖?

G戰機其實出過幾多次?只計初代同msv~
原罪 發表於 29-10-2011 02:07 AM

G戰機 as I know only 4 times
1/144
1/250 (4colour) > means not only white colour /one colour
parts have 4 colour , white , yellow , red n blue
MG orginal colour
MG big river colour

G戰機 havent MSV

sor, 無圖 ~ all are in my brain
hondacl7 發表於 29-10-2011 02:07 AM

:@抽起o左入面隻高達!!! < but menu have RX-78-2

bro H , compare with me , U a 好有米 :DD:DD