Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

多謝大大補充資料
原罪 發表於 27-10-2011 10:09 PM

:64: no need to thx
just sharing happy memory to all bros :73:
bro . If U dont mind to change your topic

I think lot of bros will come here to share their gundam story to U :73:
bro . If U dont mind to change your topic

I think lot of bros will come here to share their gund ...
S20081997 發表於 27-10-2011 10:13 PM

試下先~:43:
試下先~
原罪 發表於 27-10-2011 10:24 PM

:71:

let me call some bros come here "sin" :he::he:

我喜歡素組, 但係香港係唔歡迎人分享素組樂趣, 所以無砌模型年多了,
改為打機 PS3
我喜歡素組, 但係香港係唔歡迎人分享素組樂趣, 所以無砌模型年多了,
改為打機 PS3
regzzero 發表於 28-10-2011 04:22 PM

都唔係既…
呢度有時都會見到版友貼素組野…
不過講真,素組都唔知可以傾咩…
即係小弟「拍」好一隻野,都無乜野可以分享…
let me call some bros come here "sin"
S20081997 發表於 28-10-2011 01:38 PM

:64:請吹雞~
改為打機 PS3
regzzero 發表於 28-10-2011 16:22

呢道d 大大絕對唔會嫌棄素組的, 因我之前都post 左好多素組的模型, 有好多大大冇恥笑我之餘仲入黎支持 :$
我高達故事就冇, 但都有一件事係關於高達的, 呢件事發生係我小四, 當時同好多大大一樣家境都唔係咁好每年都只可以係農曆新年及生日先有得買玩具, 當時雖然家境唔好但家父都死慳死底比我讀私校, 所以當時大部份的同學都家境都係唔差, 我果個年代每逢考完試後都有幾日係可以帶玩具返學校玩, 所以我果時都玩過好多超合金, 件事係有一次有個同學帶左一盒1:100 G戰機返學校玩, 當時我見到真係雙眼發光, 因呢盒模型對我黎講真係一盒神物, 事關隻RX78 可以分体, 核戰機又可以變形而且又可以放入G戰機內再加上當時應該賣成$30-40(我果時每日都係得$2 1日包早餐及零用錢), 當時我求左果個同學好耐佢都唔肯借我玩, 佢話比我玩爛我都冇錢賠, 所以到最後我都係好失落咁睇住佢地幾個玩o

不幸既事係第二日發生, 第二日返到學校後果個有錢同學就走過黎同我講叫我好快d 比返盒模型佢, 佢話昨日放學時合模型唔見左話一定係我偷左, 當時我更係話冇啦(實際我真係冇偷到), 咁佢就同其餘幾個同佢friend d 既同學講話有個死窮鬼冇錢買玩具就偷人d 玩具玩, 仲話其實玩多兩日都唔玩就當比乞兒, 足足講左我成個禮拜(因一個禮拜後便放暑假), 我當時真係有一段好長時間係好唔開心但又唔敢同父母講(到今日為止佢地都唔知有件咁既事發生過)o

自從果次後我就同自己講唔會再問同學借玩具玩最多自己儲錢買, 我記得我係由果時開始每日早餐只係買包食唔再買維他奶飲, 而且放學唔搭巴士而係行差不多20分鐘返屋企, 咁每日都可以儲$1 黎買模型, 一路到我上中學先至改變, 因果時我改左打乒乓波而且家境都好左好多間唔中都可以叫家父買模型比我o
我高達故事就冇, 但都有一件事係關於高達的, 呢件事發生係我小四, 當時同好多大大一樣家境都唔係咁好每年都 ...
bbf1125 發表於 28-10-2011 06:15 PM

:sad:聞者傷心既往事呀~
成世人最憎就係被屈,大大咁細過就經歷呢d慘事~嗚嗚~
其實個所謂有錢仔都唔係好巴閉…佢果盒只係模型…(出過合金架~)
我小學d變態有錢仔…係成套幻變奇兵咁入…
根本玩具鋪咁。

好彩當年好多同學都好好,歡迎d朋友去屋企玩。所以小弟都玩過好多好野~
改為打機 PS3
regzzero 發表於 28-10-2011 04:22 PM

thx bro R sharing with us
Can U tell us which MS/MA is your first gundam models
:shy:
請吹雞~
原罪 發表於 28-10-2011 05:12 PM

I sent many Invitation's PM  to all my friends in Gundam Side :shy:

hope they can sharing their gundam story here
聞者傷心既往事呀~
成世人最憎就係被屈,大大咁細過就經歷呢d慘事~嗚嗚~
原罪 發表於 28-10-2011 06:31 PM

yes, me 2 , so sad , I think his G-fighter is 1/144 ( 隻RX78 可以分体, 核戰機又可以變形而且又可以放入G戰機內再加上當時應該賣成$30-40 )
yes, me 2 , so sad , I think his G-fighter is 1/144 ( 隻RX78 可以分体, 核戰機又可以變形而且又可以 ...
S20081997 發表於 28-10-2011 08:16 PM

1:144…
記得係msv先出過呢個比例既G戰機…