Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

之前你講開裝甲騎兵…
小弟都想講一講那個年代既裝甲騎兵…
當年唔知邊間廠既邊個系列…小弟入過一盒。(應該唔係大比例,而且應該平野,因為小弟一直好窮,唔會係貴價既商品。)
甘幾三十年前既產品,係精細到駕駛倉既地板都有雕刻…

今時今日…都未必下下有咁精細…
但都多謝玩過呢盒野,令小弟入少好多野,哈哈,因為覺得要做到咁水準先應該入…
估唔到幾十年之後…都無產品出到呢個水準。
Support support good pic.:71:

回復 61# 原罪

有油
    http://www.youtube.com/watch?v=5QzG_npmuOg&feature=relmfu

無油
http://blogs.yahoo.co.jp/ryo_gunpla/3960088.html

有人砌同油左1/144, 1980的高達模型(雖然此模型之後出了復刻版),看完後,禾看見了時代的眼淚
回復  原罪

有人砌同油左1/144, 1980的高達模型,好看完後,禾看見了時代的眼淚
toycoffe 發表於 22-10-2011 09:40 PM

:$好感動呀!
睇完呢段…更加明白家下唔使油…就得到一隻咁高水準既高達既感動…
你地唔怪得小弟打咁叉多字架…

回復 64# 原罪

不是看回第二段,禾do唔記得原來1/144是這樣難砌,當年,細路們究竟是點樣砌到的?
膊頭一不小心便會癡左落身體(想到這個可動構造的人,真係天才),背部劍竟然要節斷:)
回復  原罪

不是看回第二段,禾do唔記得原來1/144是這樣難砌,當年,細路們究竟是點樣砌到的?
膊 ...
toycoffe 發表於 22-10-2011 10:36 PM

:50:…
當年係咁難砌架咩?
唔記得羅…可能我係索性癡死佢既一員,哈~

之前有大大提過超時空要塞…
小弟都玩過,記得大比例既,某d廠會有金屬關節架…
但係整部機都係甩皮甩骨…但應該可以三變…
當年小弟係買左橙色既機,唔係打那部,係主角用黎溝女那部機。

又係好多廠出,同埋好多比例…都係唔記得當年入左咩野…同埋有無背包都唔記得羅…
總之模型既超時空要塞…一部已經令小弟覺得惡夢…
但小弟喜歡超時空要塞既愛,應該比高達更多架?

G v G系列,小弟從來唔係高手,最多都係修煉到比普通人強…(TD好多大大都擊敗過小弟…甚至打到小弟無得還手…可惡既新類型人!)
但PSP既超時空要塞…:36:小弟應該有無一條輝既水平…都有半條,哈哈~:DD
隱藏關卡都全破,接近全SS。呵~可惜身邊無乜朋友打…唔知同其他人交手…會唔會又被輕鬆ko呢?
Extreme Vs 快出,有興趣就一起打啦:^,不過禾好屎,當年的 Gundam vs Z Gundam,叫做是禾比較打得好的VS系列,以後的都是係甘而打下就算…

超時空要塞模型,禾整部機甩皮甩骨的,是今井出可變VF-1A,是有金屬的。
我念我會砌的,
我bid這個模型原因係在網上見到有位人兄,
是專業幫人砌模型的,post左這張相出來砌得好靚
...
power_moon 發表於 17-10-2011 08:31 AM

:71: same as above ,
according when U buy glue to start
add oil
Bro S,
Your kid doesn't like Gundam???
How about Macross???
Macross長谷有洋 發表於 17-10-2011 01:08 PM

ok, I give him to play 1/48 VF-1S + VF-1J max with fp + VF-1A Max Movic with ssp

coz worry about they will destory by him :(, so finally tell him to play back his toys .

he love to read doramon n watch doramon movic now :73:
哈哈~
同個仔一齊玩「超級機械人大戰」…可能就知佢屬性…或者唔止一種…
原罪 發表於 18-10-2011 01:35 AM

:DD:DD

he love read doramon , play 1/48 VF-1 ,play tomica racing car set n thomas trains :he::he:
你個仔幾大啊? 我個仔5歲後都比我用高達毒到! 佢見我睇 00, 而為我睇咸片...所以睇埋一份! 從此就 ...
hondacl7 發表於 18-10-2011 01:59 AM

bro H , I watch your post before , know your son n dau also love to build gundam
I take him to build gundam @ jusco before . daniel co let small boy to build up 1/144 FG gundam / zaku @ seed . also give them gundam marker to colour it .

after 3 times , I ask him : Are U love Gundam ??
he reply is : no , I dont love gundam but know U love them , so I built them up n colour them to U !!

so sweet :Dbut he ready dont love gundam :(

he is 8 now :shy:
嘩! 咁都記得, 勁啊! 我就又第一隻高達模型開賣就砌到而家 我應該都買齊晒所有係香港買到o架 ...
hondacl7 發表於 21-10-2011 01:33 AM

:34::34: I finally know bro H road to Gundam la
    happy to know your gundam can give to your son
    n sharing all skill to him

my gundam may be ned to sold out la :DD:DD

D 魔霸, 渣古尼羅 are 1/550

:35:小弟唔知醜地貼左自己作品去人地個post度,七樓就係小弟既首隻MG。
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-169192-1-1.html

各位如果對小弟作品有咩意見,最好係度覆,費事騎劫人地個post~:77:
之前有大大提過超時空要塞…
小弟都玩過,記得大比例既,某d廠會有金屬關節架…
但係整部機都係甩皮甩骨…但應該可以三變…
當年小弟係買左橙色既機,唔係打那部,係主角用黎溝女那部機。

又係好多廠出,同埋好多比例…都係唔記得當年入左咩野…同埋有無背包都唔記得羅…
總之模型既超時空要塞…一部已經令小弟覺得惡夢…
但小弟喜歡超時空要塞既愛,應該比高達更多架?
原罪 發表於 23-10-2011 12:42 AM

bro , I also day day make macorss @ that time
coz after 0079 , around year 1980-1
them msv around 1982
no models for me to build la
(remember zeta need to wait about 3-5 years )
so I watch macross @ atv
then start to build macross

超時空要塞 大比例既 ( 1/72 )Bandai / imai 有金屬關節,可以三變
當年小弟係買左橙色既機,唔係打那部,係主角用黎溝女那部機VF-1D

又係好多廠出yes, IMAI n ARII > first but after this 2 company close, Bandai buy all macross models lience ,同埋好多比例 yes, have 1:200, 1/170, 1/100, 1/72 , 1/5000 n 1/7000 SDF-1 .....…都係唔記得當年入左咩野…同埋但小弟喜歡超時空要塞既愛,應該比高達更多架 me2 , I love macross more than Gundam , coz I only love macross one n dyrl (year 1982) but Gundam have many different gundam la , RX-78 , zeta, wing , f/91,exia ,00,gp03,astray ...........
bro , I also day day make macorss @ that time
coz after 0079 , around year 1980-1
them msv a ...
S20081997 發表於 27-10-2011 10:02 PM

多謝大大補充資料:64: