Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)P.8新增收山作,首部MG

回復  原罪

G Armour 的確有出1/250與1/144,有大 core fighter 的是1/144

一d舊高模封面可以在這 ...
toycoffe 發表於 29-10-2011 10:14 PM

WOW~
呢個網強~
好多野睇~:71:
係wor 應該係我攪錯左, 不過果時個盒真係大盒過其他果d 1:144 好多
bbf1125 發表於 29-10-2011 09:55 AM

yes, 1/144 G-fighter's box super big
compare with normal 1/144 ms
as I remember , 1/144 ms is 300yen
G-fighter need 700yen

never mind la ~

RE: 我的高達站立於大地上(歡迎分享與高達故事。)新增收山作,首部MG

砌完隻RG之後…
就想用現有既技術…完成當年砌得好衰,出自MSV既FA-RX-78。當然…小弟用既係MG。
因為無技術嘛…
呢次目標係完成一隻完全上色既作品,之後就唔玩模型啦。無地方。同埋…想試下自己可唔可以專心咁做好一件事。當鍛煉集中力(咁既玩玩具借口我都諗到,呵~)

參考網友既教學,玩干掃舊化,當然…後來發覺是相當失敗的。因為不夠干…但…這是到用一晚就砌好那背景支架時,才真正領悟多點。干掃的時機…
但那部MG呢…已經救不回了…而且爆膠…用得太多稀釋濟了…

好,各位慢慢看看小弟的失敗作吧。

首先…全部噴上啞黑。小弟懶…而且之後會再上色,決定成排噴。
失敗點…1.噴得太厚 2.用左成三罐交學費…根本好多位唔使噴或者唔使咁厚,後來有部份要磨走d油先組合到。唉…慘痛…

之後剪件。
其實之前自己已經用說明書寫定邊度要塗咩色,所以順手分埋…

先上一隻深啡(橙?)做底…

呢d就先上灰色做底…但隻色出黎幾有光澤…同埋上得太厚…開始擔心

上一隻淺d既橙色。算心近目中既效果…

上啞白色就出事…唔知點解幾令…又厚…根本唔係我諗果回事…但已經返唔到轉頭鳥…:44:

開始組合骨架同部份武器…(外甲未整住…)

初部組合之後,就落銀油干掃,呢部份效果滿意。(唉…整死幾多變形金鋼練返黎…:42:)

開始處理外裝甲…例如簡單組合…
MG真係好正。分件分得好好。

上深綠底油…其實係咪應該唔再上多隻綠色呢?睇返相…原來已經幾好咁…:38:

再上一層綠。好彩綠色無乜出事…呢兩隻色…搵到我PK…:70:

執d細部既色,例如面。同埋補返黑線…

模擬組合一次外裝甲…方便上色

再黎最愛既銀油干掃…係…我係上左癮。銀油干掃真係簡單又有效果。懶人非常合用。

好勒,組合啦。可以見到部份位置上色過厚…攪到一「撻撻」。而後果係…爆膠!!!:no:(不過當時未爆…而後黎爆既部份…好彩可以用外裝甲遮遮掩掩…)

組完個頭既時候…覺得真係唔錯!:$辛苦係值得既~(各位高手…小弟第一次架咋…唔好恥笑得咁落力,ok?:77:)

上半身完成!

質感幾好既下半身內骨架…真係唔多捨得遮住佢…

著鞋先~腳版底都有塗裝架~

感動既組合…(係咪奇怪點解無獨立既核戰機圖呢?……因為…我砌錯左,之後想改正既時候整爛左…已經唔可以變返飛機了…各位忘記佢啦…:79:)

測試關節可動度…結果…睇落呢個姿勢好「港女」:he:

跪得免免強強…有心機既話,應該可擺得好d…但小弟呢輯相,目的係記錄製作過程,所以比較無心機擺姿勢…

正面圖

背後圖

全裝備後正面圖

求期擺下姿勢

郁埋背後之炮…

全裝備背後圖…

假扮泥污漬既舊化…我覺得陸戰型高達係應該污污糟糟既…但…明顯小弟又重手左:49:

完成啦!

上得好差既貼紙…當舊化啦!!:angry:

好似行過泥濘咁…ok

之後係各部份細節…或者係各部份破綻…:unhappy:

飛彈呀!以前無架!

入櫃,個架係一晚造出黎既貨仔…

最後用閃光燈影多張

係咁多啦…滿足啦…可以收山啦。:78:
傷各位眼唔好意思…不過我玩得好開心…
小弟第一次全塗…各位高手真係唔好寫得太恨,謝謝:64:
模型買回來是讓自己開心的∼至於手工,經驗可以換番來∼∼支持繼續砌模型:P
砌完隻RG之後…
就想用現有既技術…完成當年砌得好衰,出自MSV既FA-RX-78。當然…小弟用既係MG。
因為無技 ...
原罪 發表於 14-2-2012 11:51 PM

這上色法很有油畫的感覺!
RG個個話難砌,你好以好易就砌左,勁!
RG個個話難砌,你好以好易就砌左,勁!
mushroom 發表於 1-4-2012 12:26 AM

RG難?:@
咪玩啦!體貼到暈呀!
可能小弟係隔左十幾年既關系…

根本一把可以剪得貼既剪,同埋磨水口既銼,加技針筆…鉛筆都得,加支擦膠筆。
已經可以整到個見得人既成品…

根本無技術可言…
小弟手多係內骨架、武器試埋銀油干掃,其實外殼應該噴埋消光…但因為畫線既時候擦過佢,已經無咁反光…可以懶埋。

全部野買返黎即用…呢隻仲要係小弟第一次畫線…

我反而好好奇,佢難係邊?:?唔係串…真心問…:64:
RG難?
咪玩啦!體貼到暈呀!

根本一把可以剪得貼既剪,同 ...
原罪 發表於 1-4-2012 03:11 AM
現在會用膠水巳叫神級:71:
收山:58:

see you.
現在會用膠水巳叫神級
冬暖夏涼小恐龍 發表於 1-4-2012 08:01 AM

:44:……
我果然唔屬於呢個年代…
我都係因為女友「逼」我買現具而第一次手入了rg綠渣的!的確如原罪兄所講,時代的進步呢!
RG難?
咪玩啦!體貼到暈呀!

根本一把可以剪得貼既剪,同 ...
原罪 發表於 1-4-2012 03:11 AM

我聽人講話,單是個頭都分了六個部件以上.......
當你開始覺得砌出嚟嘅完成品有滿足感時候,大大應該乘住團火仲响度嘅時候再斬多四兩!不如整返隻PG玩吓啦!個滿足感仲大呀!
我聽人講話,單是個頭都分了六個部件以上.......
mushroom 發表於 2-4-2012 09:20 AM

就係咁先易砌,同易上色…
例如高達奶嘴,同埋面罩既兩條線,都分好件…油都唔使油。
:71:
當你開始覺得砌出嚟嘅完成品有滿足感時候,大大應該乘住團火仲响度嘅時候再斬多四 ...
一條輝 發表於 2-4-2012 01:01 PM

:36:TD果然好多渡人升仙既版友:he:
我已經斬多四兩,整隻MG啦。
夠皮羅~

隨緣啦~~~:67: