Toysdaily 玩具日報

查看: 19057|回復: 188

[分享討論] 有冇試過戒玩具毒? 成功/ 失敗例子分享一下吧~

有時會諗, 自己會唔會買得太多玩具呢?
唔買既話, 屋企可以慳D地方, 又用少D錢~

有會閃過念頭, 一口氣100%一刀切賣光所有玩具黎戒毒
最後......當然......冇咁做喇~
(但自然就每半年左右就放一批玩具走)

有冇大大一樣試過戒玩具毒?
有成功例子嗎? (上得呢度, 應該唔多掛.....)
失敗例子, 過程又如何呢?

現在積極戒買中, 因為根本冇空位再擺放要連盒儲的玩具, 玩具本身太大也不能buy, 今年只buy左nobel gundam, 因為砌完盒可即掉, 件野又夠細

近兩三年買玩具, 唔係真正喜愛的都唔會buy, 所以近年都少賣走玩具了, 雖然部份已經積極掉盒, 不過玩具仍然越積越多.

現在苦練緊就算鍾意都唔buy, 睇review就算.
現在積極戒買中, 因為根本冇空位再擺放要連盒儲的玩具, 玩具本身太大也不能buy, 今年只buy左nobel gundam,  ...
redfish 發表於 14-1-2011 10:15 PM

幸而, 我玩玩具一向都少中盒毒
除非係古玩品~
仲有一隻龍珠既 "集英社" 大景品, 果隻真係連盒儲先最靚~
幸而, 我玩玩具一向都少中盒毒
除非係古玩品~
仲有一隻龍珠既 "集英社" 大景品, 果隻真係連盒儲先最靚 ...
movie_arms 發表於 14-1-2011 10:22 PM

我都係古玩品或者限定品先儲盒
D新玩具如robot魂, shf, 神話, 超合金魂等等, 我都係即掉盒
我試戎超過15次以上都失敗
好多理由要戎
令自己又買埋得一個理由:想買
頭像被屏蔽
好多理由要戎
lacus 發表於 14-1-2011 11:03 PM

15 次????
用過咩方法?
最長頂倒幾耐唔入貨?
我已經算係成功戒左GUNDAM 了, 將屋入面的GUNDAM 賣左99.9%, 現在只玩成品玩具,
已經冇時間再砌, 而且屋企 ...
heero_w_gundam 發表於 14-1-2011 11:07 PM

我都 N 年冇砌過模型
再者, 呢家 D EMIA/ Robot 魂 質素有番咁上下
本身想買百式 F91 模型, 都變成買 EMIA/ Robot 魂
之前戒了砌高達,變成一年才買兩三盒別樣的模型來砌。
但今年變成玩上油Motorcycle, Formula1, D-style,超合金...好在不好盒蛋、老變、星矢...
成功過一次啦…賣就賣唔得晒
不過真係幾耐冇買玩具,原因得一個,冇錢。
每次我左買好鍾意既玩具,一路玩果陣,就會諗,放一段時間就會變質(出油、甩色之類)
之後就會諗到好頹,至少3個月唔會買玩具
之前工作、功課太忙,所以買玩具解壓,但越買越多,每隻都只係玩一玩就擺埋一便,其實可能只係喜歡買o既感覺。
所以12月開始,控制自己唔再買,閒時上一上td就好,錢都係花響其他方面好d。
好多理由要戎
lacus 發表於 14-1-2011 11:03 PM

May be I'm the one that let u carry on to fall in this deep hole............... :^
之前工作、功課太忙,所以買玩具解壓,但越買越多,每隻都只係玩一玩就擺埋一便,其實可能只係喜歡買o既感覺 ...
coldstone 發表於 15-1-2011 12:30 AM

X2
我都係
但係我吾買既原因係因為我無錢:78:
回復 12# Douglas.M.Saint

yes,you are devil,ha ha!
頭像被屏蔽