Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇試過戒玩具毒? 成功/ 失敗例子分享一下吧~

倘有一點童心才會玩玩具, 中意玩具才會留意佢地, 買左中意既玩具又覺得開心, 有空閒錢及合理就買, 好中意既就唔合理都會買, 大前提係錢一定要儲, 去到儲都無得儲既時候當然就唔好買玩具, 但怎會一世人流流長都會去到連錢都儲唔到既地步, 發奮去轉工搵多D, 來去滿足一下生活上既種種正常而不過份既需要吧, 所以不用戎.
of couse she know, and she request me to give her more "home use" and actually i have given her 1/3  ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 11:41 AM

Lucky that I have seriously briefed my wife and prevent this occurrence..... :(

Regret to hear that pal................. :64:

我都成日比阿媽鬧,我都病入膏x,但一留意到資訊就好中意,經常大量入貨,間房已經無乜位剩,不過仲想買:VS火炎騎士
,宇宙騎士evil強化,
洛克人x,
KOS-MOS ver.4 figma,
高坂桐乃 figma,
高坂桐乃 黏土人,
綾波レイ プラグスーツver.figma,
式波・アスカ・ラングレー テストプラグスーツver.figma
ブラックゴールドソーfigma
ブラックゴールドソー黏土人,
合金電童
合金凰牙
涼宮ver.ka
呢d都係我今年目標:31:
從來無諗過戒播~

如果連真正喜歡的東西都要迫自己戒, 咁我再也不是我了.

最多唔買細隻嘢平&# ...
godofcat 發表於 15-1-2011 01:16 AM

同觀念。:78:

錢賺來就是花,不花在玩家處,也是會花在別的人/事上。
錢不夠就多OT賺外快充數。
我唔會戒, 不過肯定唔會成日買, 可能一兩個月先買一隻, 因為讀書嘅 cost 都幾係 :69:
Lucky that I have seriously brieded my wife and prevent this occurrence.....

Regret to hea ...
Douglas.M.Saint 發表於 15-1-2011 05:43 PM

我一開始賣, 就賣左對死神同睡神, 再賣大武士, 之後我最記得笫3次, 是"烈火龍騎", 全部都後賤賣, 但"烈火龍騎"對我來說重要性大於價值.............................
因為"烈火龍騎"係佢買比我既第一份禮物...........佢重耍每次交收都監場, 怕我最近不賣, 之後都一直賣, 又掉我D漫畫, 我套Full Set JoJo 70幾期比佢診我出差當垃圾揮掉左, 她的野蠻程度無人能及
之前戒了砌高達,變成一年才買兩三盒別樣的模型來砌。
但今年變成玩上油Motorcycle, Formula1, D-style,超 ...
ygat2005 發表於 15-1-2011 12:02 AM

砌 之毒, 仲大件事過買玩具, 因為模型唔單止要錢要地方, 仲要時間
成功過一次啦…賣就賣唔得晒
不過真係幾耐冇買玩具,原因得一個,冇錢。
每次我左買好鍾意既玩具,一路玩 ...
KAISAR 發表於 15-1-2011 12:23 AM

3 個月唔買, 我諗我初初入坑既時期都可能試過, 之後, 三星期唔買都冇試過
我諗呢度好多大大都係
之前工作、功課太忙,所以買玩具解壓,但越買越多,每隻都只係玩一玩就擺埋一便,其實可能只係喜歡買o既感覺 ...
coldstone 發表於 15-1-2011 12:30 AM

我都係愈忙就愈買得多黎減壓
有時有D item 都有少少為買而買, 最後當佢完成佢既使命之後, 就賣番出去
只要唔係貴到冇左個譜, 做得咁辛苦減下壓冇壞既~
從來無諗過戒播~

如果連真正喜歡的東西都要迫自己戒, 咁我再也不是我了.

最多唔買細隻嘢平&# ...
godofcat 發表於 15-1-2011 01:16 AM

況且唔玩TOY都會玩第二D嘢, 可能重花$$ x 2
一般人都總有消費慾
上至老細買金勞, 下至師奶買件衫,
所以, 我都覺得即使唔買玩具
都唔會等如慳倒錢
為什麼要戒?
量力而為,只要真的喜愛及不要過份便可...
影武者 發表於 15-1-2011 01:23 AM

量力而為我做到了, 但有時真係會買左D 不是真的喜愛既 item
因為有時工作太辛苦會為買而買
已戒
由09-10年剩玩具洗費用左近兩萬~
到今年10-11年而家,夾埋都係洗左5/6千蚊左右,主要都係剩買拉打12 ...
白羊座_穆 發表於 15-1-2011 01:37 AM

喜見成功例子~
但係, 都唔算真係戒晒, haha
如果覺得自己買得過多, 下次買玩具時想下自己是否十分十分喜愛那件玩具, 唔買會後悔先買.
如果覺得只有一點 ...
findingsaber 發表於 15-1-2011 01:44 AM

說易行難吧~
紅魚大大!我重衰到玩埋12吋人偶,就係因為Ironman先攪成咁!盒又唔捨得掉,啲玩具推積如山,有 ...
春田花花 發表於 15-1-2011 02:07 AM

施主, 你中毒都好深, 因為已經影響日常生活~
我以前都係晚八朝七都一樣都要卑躬屈膝嚟瞓覺, 不過上年年尾被母親大人下令清床, 幾經辛苦 ...
redfish 發表於 15-1-2011 09:37 AM

我都未試過被人迫清玩具
因為另一方面我都幾討厭亂~