Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇試過戒玩具毒? 成功/ 失敗例子分享一下吧~

為什麼要戒?
量力而為,只要真的喜愛及不要過份便可...:73:
已戒:!
由09-10年剩玩具洗費用左近兩萬~
到今年10-11年而家,夾埋都係洗左5/6千蚊左右,主要都係剩買拉打12"
因為e個係一個夢,假若medicom出完拉打ge,我就可以正式收工:78::78:
ps:(我只係一個中學雞:DD:DD)
如果覺得自己買得過多, 下次買玩具時想下自己是否十分十分喜愛那件玩具, 唔買會後悔先買.
如果覺得只有一點少少不喜歡, 或者是可有可無, 就不要去買. 當然你可以想下如果買咗會令自己後悔既理由. 另外緊守一點就係無論個樣野點插水都好, 自己有少少喜歡都好, 只要不是十分十分喜愛的都不要買, 因為過了一段時間你會覺得阻訂. 只有自己十分十分喜愛的玩具才不會想過賣掉
頭像被屏蔽
15 次????
用過咩方法?
最長頂倒幾耐唔入貨?
movie_arms 發表於 14-1-2011 11:57 PM

方法系提自己收入微簿,要儲$,已經買左好多冇訂劑,屋企人會投訴
有一次戎左11日,因為德哥放毒我又再買番玩具
之後在"盡量少買"的大前提下最叻有整個月冇買玩具,但該月要靠我一位最要好的朋友送左盒模型俾我做生日禮物先止倒渴
May be I'm the one that let u carry on to fall in this deep hole...............
Douglas.M.Saint 發表於 15-1-2011 12:36 AM

大家都系入左洞
但你既旅費多我好多
我見到好野會通知你,但你見到好野甚少會通知我
所以我俾毒你既劑量不輕
紅魚大大!我重衰到玩埋12吋人偶,就係因為Ironman先攪成咁!盒又唔捨得掉,啲玩具推積如山,有時重還要將啲玩具放係床腳尾,朝九晚八要卑躬屈膝,宜家連晚八朝七都一樣都要卑躬屈膝嚟瞓覺!都覺得自己係病人不過唔係壞人! 春田花花 發表於 15-1-2011 02:07 AM

我以前都係晚八朝七都一樣都要卑躬屈膝嚟瞓覺, 不過上年年尾被母親大人下令清床, 幾經辛苦先成功移走床上的玩具, 不過代價就是現在連放一盒figma的位都完全沒有了.
以前好迷手辦模型,但買得太多,前年係也苦狠心賣走七十幾件手辦模型......(應該仲有好多係屋企某角落)

而且近年都開始戒買玩具、模型,近年都只係買咗盒Bandai再版Macross monster模型…
我上年結婚, 老婆要我賣晒D玩具, 當時真係有戎買玩具既衝動, 當時我老婆真係反對得好勁,
仲狂小我阿媽, 詬佢種我, 唔管我, 當時真係好僵
我上年結婚, 老婆要我賣晒D玩具, 當時真係有戎買玩具既衝動, 當時我老婆真係反對得好勁,
仲狂小我阿媽, 詬 ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 10:14 AM

Now? :47:

She do not know u love toys before married?  :47:
買埋買埋都有成座山咁高
想過唔買,但好難忍手
希望有朝一日可以同玩具say gdbye
"...唔買會後悔先買"... 咁會好快入返嗰坑!! :66: :66:

我認為只要唔到玩物喪志啲程度, 都算 ok !! :71: :71:
of couse she know, and she request me to give her more "home use" and actually i have given her 1/3 of my salary. she still not satisfy.

she want me to sell all my toy and contribute to our "Born Children Funding"................
只要唔係病態, 一個出黎工作嘅成年人,
買下玩具都唔係好大問題, 自己冇諗要戒咁嚴重.
不過真係買少咗就真, 因為好多玩具都越出越冇新意.
of couse she know, and she request me to give her more "home use" and actually i have given her 1/3  ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 11:41 AM
Actually She's right:(