Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇試過戒玩具毒? 成功/ 失敗例子分享一下吧~

可詳細少少講嗎?
movie_arms 發表於 15-1-2011 09:40 PM

那是一個以"港女"做主題的節目,忘了是不是星期日檔案。
冇錢就界到
戒????

每個人嘅消費能力都係離唔開幾樣嘢:

1. 你搵幾多
2. 你嘅人生去到邊個階段
3. 你想儲幾多

權衡輕重之後,你就自然計到可以買幾多。好似我咁,而家要供樓要養車要養仔,但自己又搵唔多,一個月最多買到價值幾舊嘅玩具。
量力而為我做到了, 但有時真係會買左D 不是真的喜愛既 item
因為有時工作太辛苦會為買而買
movie_arms 發表於 15-1-2011 20:30

為買而買...是惡習...要戒了:52:
其實小弟都唔算係戒,起碼屋企o個d都唔會打算賣,不過係因為之前亳無節制咁買,覺得好似有d過份(有次同女友講’唔知點解最近好似洗多左錢,佢就回應﹕係呀,次次同你出街你都會買一隻o既)。或者應該話係改變購買玩具習慣,以前可能行街一見到有興趣就買,而家就唔會咁,個幾月冇買過玩具,都係剛剛訂左隻ironman mk5,因為實在太鍾意,而且清楚自己唔係一時衝動而買。
挑戰緊第一個月.....
我冇諗過,不過人面對既野唔同,喜好都會變,好似以前我會唔理咩作品,逄係"工口",有得cast off既figure都會買........(=.=)試過最貴係冥土デソ誘よ,520都照買(因為真係好索.....)有平有貴,大大小小都埋滿成個衣柜,而家反而唔好呢d(好想放晒出去)雖然冇好工口figure,不過唔代表我唔鍾意figure,冇諗過自己會鍾意k-on,會買佢地又貴又正經既figure;同埋超合金魂,仲要毒到一盒儲一盒玩(某幾部有兩盒)而家仲玩埋figma同黏土(只限k-on),真係唔知自己散左毒定係比以前更毒了.......(工口毒散了,變左k-on+合金魂毒........)
been collecting for 2yrs now.  first one was MP Convoy.  buying toys bring me happiness at this moment so i won't stop...i will only stop if i loose interest.
唔會戒, 但會control自己唔好買噤多
買玩具 唔會去到傾家蕩產既話 我諗唔洗用一個戒字既...
買少d 一般都係限制自己既洗費=-='
買多左玩具 就少d出街食飯咁....
不過...有d月份都會爆少少budget
如果要戒玩具的話第一件事就應該係戒左上TD先:55:
我一開始賣, 就賣左對死神同睡神, 再賣大武士, 之後我最記得笫3次, 是"烈火龍騎", 全部都後賤賣, 但"烈 ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 07:46 PM

他日如果我老婆或女友甘對我d野,理佢天王大帝都好,產到佢上天花板再跌返落來再產過,事後要佢同我汁返成套野返來先好講野...
怎么戒都失败,由SHF坑退出,然后HOT TOYS,HOT TOYS退出玩番SHF,
最后SHF太多限定都退,现在SIC...情况没有比较好!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽