Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇試過戒玩具毒? 成功/ 失敗例子分享一下吧~

Now?

She do not know u love toys before married?
Douglas.M.Saint 發表於 15-1-2011 11:13 AM

可能諗住結左婚就用 "老婆大人" 既權力去迫使佢就範
of couse she know, and she request me to give her more "home use" and actually i have given her 1/3  ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 11:41 AM

默默支持你~
不用"戒"那麼嚴重吧?自己能控制便可以了,個人經驗,每買一件,超過一佰元的便記錄下來,當看見使大了便自然會收手。還有最緊要每個月強制儲舊錢那便最好了。
我真係識 d 人,成四十歲人,可以完全無積蓄,無物業,仲揹緊幾十萬咭數,真係唔知佢地點退休。
只要唔係病態, 一個出黎工作嘅成年人,
買下玩具都唔係好大問題, 自己冇諗要戒咁嚴重.
不過真係買少 ...
DIG 發表於 15-1-2011 12:30 PM

其實, 在 TD 都不難見病態....................
倘有一點童心才會玩玩具, 中意玩具才會留意佢地, 買左中意既玩具又覺得開心, 有空閒錢及合理就買, 好中意既 ...
ZIN 發表於 15-1-2011 03:05 PM

我自已就定左一個數額俾自己, 只是一金一牛至二金一個月
同 TD 好多大大比, 係蚊比同牛比~
同觀念。

錢賺來就是花,不花在玩家處,也是會花在別的人/事上。
錢不夠就多OT賺外快充數。
ygat2005 發表於 15-1-2011 07:35 PM

對, 人人總有一個 "花費" 既數目~
我一開始賣, 就賣左對死神同睡神, 再賣大武士, 之後我最記得笫3次, 是"烈火龍騎", 全部都後賤賣, 但"烈 ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 07:46 PM

呢個已經超出玩具既問題
係對人既尊重問題
同樣地, 你問佢, 如果你趁佢唔在家丟晒佢D 衫, 佢會有咩感覺..............
不用"戒"那麼嚴重吧?自己能控制便可以了,個人經驗,每買一件,超過一佰元的便記錄下來,當看見使大了便自 ...
hk小文 發表於 15-1-2011 08:43 PM

我早兩個月都開始用 Excel mark 低自己買左咩玩具
都真係對睇住條數好有幫助, 值得推介
至於你講果D人退休點......拿綜緩掛我諗............
其實唔會省得好多錢,因為你唔買玩具,D錢都會洗落其他到
其實唔會省得好多錢,因為你唔買玩具,D錢都會洗落其他到
BanDaiGX 發表於 15-1-2011 08:50 PM

讚成
我一開始賣, 就賣左對死神同睡神, 再賣大武士, 之後我最記得笫3次, 是"烈火龍騎", 全部都後賤賣, 但"烈 ...
jetyam999 發表於 15-1-2011 07:46 PM

先前睇過一個訪問,被訪的一位未婚女士說,其實大部份好男人,都係被自己趕走。
我自己每個月定額要儲起一舊錢...
其餘既足夠既話會買玩具
當然有d玩具我會賣番出去,因為實在冇咁既地方
不過我比一開頭個時使少咗好多買玩具錢
先前睇過一個訪問,被訪的一位未婚女士說,其實大部份好男人,都係被自己趕走。
hk小文 發表於 15-1-2011 09:17 PM

可詳細少少講嗎?
我自己每個月定額要儲起一舊錢...
其餘既足夠既話會買玩具
當然有d玩具我會賣番出去,因為實在冇咁既地方 ...
cybster 發表於 15-1-2011 09:18 PM

我都係先儲一舊錢, 之後先買玩具
不過就比開頭果時用多左

U really need to talk with her seriously.  Certainly, in a peaceful tone and remind her that "respect" is the basic manner no matter for couple or to other one................