Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

頭像被屏蔽
以下為假想情況:
小朋友看見梁議員(或其他人)在街上或電視裡講粗鄙言語...
父母問小朋友:你知唔知 xxxx 點解呀?
小朋友 : 唔知...
父母解釋 : 個個叔叔講既係一的唔尊重人既說話,用黎鬧人係唔岩架...
如小朋友有興趣問更多問題可耐心解釋...如果沒有,以後遇上情況可再次說明...久而久之,小朋友心中對"粗鄙言語"就會有慨念...
某一天,當小朋友看見隔離的林伯因輸馬而爆粗時,就會童言無死忌說 : 你講粗言穢語係唔岩架...(父母應該稱贊以鼓勵小朋友...切忌說 : 小朋友唔好咁多事!)
..........其實我覺得反面都可以係教才....
回復  原罪
呵呵呵,中立這字眼真有趣又敏感有如G點.
有人話存在,有人話唔存在的.

而呢個POST自稱"中立 ...
warxv 發表於 11-6-2010 03:47 PM

明白既就會明白,唔明既…點都唔會明。
我覺得六四事件…我真係集中於「血腥」的手段。
係咪無其他中止既手段?
一定要開槍?開坦克?
對抗平民?對抗同國的人?

睇到好多人掉好多資料,講點樣出兵有道理…
係咪想表達有「道理」,就可以殺人?
如果道理於閣下手上,你對反對你既人係咪都用「血腥」手段?

呢個係小弟見解,立場。
你覺得膚淺又好,唔正確都好。
呢個係我見解。
所謂「人」,唔應該係咁。
梁議員帶領群眾大叫曾凸手行街時, 是在銅鑼灣鬧市, 即係會一家大細去行街既地方.  至於議會入面既事件, ...
bad-aries 發表於 12-6-2010 12:24 AM

係巴士、地鐵、快餐店、酒樓一樣大把人講粗口,說到尾,不就要靠父母教0羅。
鬼唔知阿媽係女人, 殺人係唔 o岩
平反左又如何 ? 得個桔
年年做 show, 睇到厭,
d 人係鍾意出黎帶領下人叫下無聊口號, 享受做下英雄感覺, 睇到想嘔
d 人係鍾意出黎帶領下人 ...
newnov 發表於 12-6-2010 08:08 AM

平反左又如何 ? 對死難者父母, 平反意義重大, 作為一個人將心比己, 如自己的孩子背上污名而被殺你會不會力爭到底? 希望你明白甚麼是同理心.
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
平反左又如何 ? 對死難者父母, 平反意義重大, 作為一個人將心比己, 如自己的孩子背上污名而被殺你會不會 ...
spidey123 發表於 12-6-2010 09:13 AM

佢地本身都有問題, 死唔讓步, 細路仔都唔識世界,
污唔污名 o既野就真係無咩意義, 為左個一個虛無 o既 「名」咁執着又何必呢 ?
如果嗰一位講粗鄙言語既人, 係九唔搭八既, 例如隔黎林伯, 做父母既當然可以用黎做反面教材.  但係 ...
bad-aries 發表於 12-6-2010 12:14 PM

身份專貴 ? HAHA 成班垃圾政客以為自己好受歡迎
d 人係鍾意出黎帶領下人 ...
newnov 發表於 12-6-2010 08:08 AM

如果有一日,有人殺你全家。
有理由架,對兇手黎講。
咁你會點?拍手叫好?因為死剩你。
無錯, 不過身為父母既, 都會將D不良訊息比子女接觸到既機會減到最低.  不過, 假如父母一方面話社民連三 ...
bad-aries 發表於 12-6-2010 12:17 PM

如果你認為,這些色情爆力吸毒黑社會之類既訊息,小朋友真係會接觸唔到,會不會有點兒那個呢?與其逃避,何不自小灌輸正確價值觀給他們,待他們自行分辦是非呢?
佢地本身都有問題, 死唔讓步, 細路仔都唔識世界,
污唔污名 o既野就真係無咩意義, 為左個一個虛無 o既 ...
newnov 發表於 12-6-2010 12:20 PM

唔識世界就要死?誰人判定為之"識世界"?如果有一日,你被判定為"唔識世界",咁又點呢?
頭像被屏蔽

我會先睇下佢父母親。其實個小朋友好可憐,沒人給他分析什麼是對錯。