Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

看了某些大大回覆後,心裡實在很不舒服,六四當晚死了的那些學生、市民,被殺後還要被定性為做反、煽動顚覆國家...試想想他們的家人會有什麼感受?平反六四只不過是對他們公平一點罷了...也沒有人要抬老鄧的屍出來鞭,我相信大部份人都只想現在的政府承認六四用軍隊鎮壓平民為錯誤,及確認當時死亡的人並為他們恢複名聲罷了,那樣的要求很過份嗎...
其實今年商台六四都不斷有Jingo係讀出當年死者名單,在那一處遇害,全都是活生生的人...有名有姓,有背景、家庭...聽後實在教我動容...
咁同大陸仲有段距離,大陸係連社民連這種替民眾出口氣的團體也沒有,完全高壓製造社會暴力,最恐怖是社會中 ...
hk小文 發表於 9-6-2010 11:07 AM

我會覺得社民連反而係無想象中咁激
而家LSD係作用就好似一個capacitor咁﹐聚集左一班搞激烈抗爭既人﹐但同事都壓制左呢班人
始終LSD都係一個政黨﹐我唔認為佢地會搞暴動。反而比D機會比D後生既發泄下出黎﹐就無咁容易爆添。實際上香港就算到而家既抗爭手段依然係好和平。D人推鐵馬叫口號等等都係做樣多﹐都未去到真係好激烈既地步。
回復  路人丙
喂喂~~路人丙,小弟係路過嘅kamen rider,剛巧路過,出嚟一撐。

小弟唔熟歷 ...
七國咁亂 發表於 5-6-2010 02:35

自由民主從來無人寫包單好過天堂。補選唔系小圈子選舉,系因為中央大壓,唔比左派參加,才弄到被說成失敗的公投。公民連表態的機表能力都放棄,連條鰔魚無分別。學好公民公德責任先啦!
當一個政府從來沒有聆聽尊重人民時,有情緒發出來是理解的。如果每個人只顧自己利益,為了炒樓,買幾多層樓搵錢(咁都算叫做好自己本份?)如果大國強起來,只為經濟不問民生,那不如將我們改造成機械人吧!

我一直都係社民連果d叫做show, 激鬼激馬...
香港人係井底之蛙...外國甚至連台灣都不如,
點解要外國開會打交???
破壞議事程序用時間換空間,,呢d野香港人唔敢做既

我只係覺得中央肯認六四呢件事
歷史是沒有錯與對的
所以大家理性去面對尼件事, 吾好單聽支聯會一個版本, 既然各方面都有錯就應該去避免同樣事情發生, 歷史係反 ...
石大春 發表於 9-6-2010 05:45 PM

在六四這件事上,香港人曾幾何時唔理性過呢?究竟是那方面不肯面對歷史呢?
點先叫真相...?
不如話大家只係搵緊一個「憎恨」既理由好過~!!

公開左,原來係美國佬從中玩野,迫中國政府 ...
路人丙 發表於 9-6-2010 05:03 PM

其實,可能一句"對不起",已經可以解決.....
頭像被屏蔽
我一直都係社民連果d叫做show, 激鬼激馬...
香港人係井底之蛙...外國甚至連台灣都不如,
點解要外國開會打 ...
水水的基地 發表於 9-6-2010 07:31 PM

民主其實同時係將戰爭革命呢D政權替換放左o係議會裡面﹐一來令政客唔會為所欲為﹐二來都可以令個社會相對上穩定。大家有問題既時候都盡可能o係議會裡面解決。如果咁都接受唔到﹐除非係真心覺得獨裁好﹐或者根本從來唔將個政府放o係眼內…
自由之花不死!
頭像被屏蔽
咁如果你家中既小朋友, 學梁議員大叫曾凸手, 仆X......  咁你會有乜感受?
bad-aries 發表於 11-6-2010 01:06 AM

佢地學左之後,應會咁應用…
阿仔:「老豆,你仆X啦!同你講和平理性你會加零用俾我咩!」
老豆:「我都無錢點加你零用呀?」
阿仔:「你老味唔X識同阿爺爭取架咩!食蕉啦你!我唔燒你本數簿你都聽唔到我既聲音!XYZ........」
:66:
回復 87# neoneo
你咁講我反而諗到,其實唔一定係D後生仔學大人,有可能係D大人學後生仔的手法去吸引返D後生仔的注意力.
因為你講的其實就唔洗學已經係部份後生他的心態.
咁如果你家中既小朋友, 學梁議員大叫曾凸手, 仆X......  咁你會有乜感受?
bad-aries 發表於 11-6-2010 01:06 AM

咁如果家中小朋友,學民建聯反口覆舌、瞪著眼睛說瞎話、毫無廉恥、無個人思想,只會看主子眉目,盲從權貴,咁你會有乜感受?
當然,以今天香港的價值觀,分分鐘可能會被讚: 醒!!!!
頭像被屏蔽