Toysdaily 玩具日報

查看: 23343|回復: 142

[其他] 又一年了,今天是6月4日

又一年了,去年今天這裡也有一兩個POST在風風火火的討論一下關於6.4的種種,今年看來沒有了20週年的紀念品效應平靜多了.
而我有點遺憾的仍未能放下這一件事...仍然的記在心中.

現在等緊老闆離開就打算潛逃回香港去維園今晚的一個晚會,我唔喜歡主辦的單位,不過這一件事可以令我放下對他們的成見暫時站在同一個場所.

希望今晚我可以見到大家.
比較小談這方面的問題,講開的再講一點.

關於政改,我相信反對的人只有少數,而支持的人比反對的更少數,其他的絕大多數是因為明知改變不了而不表態的一群.我不會說應該支持還是反對,但我們應該撫心自問應該是支持還是反對,這是關於我們切身的利益,覺的應該起錨的行出來說起錨吧!!覺得是超錯的行出來說超錯吧!!
一刻的沉默有時會比犯錯更令人感到悔恨的.

其實六四真的很有趣,每年總有些人,生怕香港人忘記了,硬要做些動作使人記起,今年的劉先生便是一個好好的鼓動示範,那些什麼中立論真的不怕人笑死的嗎?"禮義廉"今年亦全面收聲了。而每年亦有人強調,當年如果不行動,便沒今天的發展,那麼概然那個行動這樣"偉大",又為什麼廿年過去,仍未發表真相呢?我常常和朋友說,想收白鴿黨檔很簡單,把當日的真相說出來便可以了,這樣他們便什麼本錢也沒有了。
never forget 64:64:
:42:21年了........

關於政改,我相信反對的人只有少數,而支持的人比反對的更少數,其他 ...
warxv 發表於 4-6-2010 04:52 PM

:71:覺的應該河蟹的行出來說起錨吧................
Won't forget.

關於政改,我相信反對的人只有少數,而支持的人比反對的更少數,其他 ...
warxv 發表於 4-6-2010 04:52 PM

就像一班人出街吃飯,你問他們去邊度食或食什麼,個個都話無所謂,咁你話事去食什麼什麼,飯後 D 人就亞吱亞佐,又話隻雞無味又話條魚蒸到過曬龍咁0羅!
回復 2# warxv
好奇怪既「黑白論」.
一係黑,一係白,灰就等於唔係主要顏色?
你完全將一套社會理念顛覆.

點解一定要支持,點解一定要反對?
97之前關心政治既人有幾多? 有幾多人叫肥彭下台,叫英國進行普選?
唔好同我講97之前公立醫院冇醫死過人,唔好同我講97之前學校冇人跳樓冇人打交,
唔好同我講97之前政府冇益大商家,冇益何來一個李嘉誠?!
97之前顛佬斬人案例多多聲.
97之前民生政治同依家分別唔大,但係點解香港人愈來愈多嘆氣?!

一個國家既皇帝幾叻都冇用,人民唔生產,唔靠自已努力發熱,皇帝再好都冇用.

我唔支持唔反對唔投票,完完全全係灰色又點?
正如好多中國人唔好,但我依然會拍下心口,大大聲同人講我係「中國人」!!!
因為十個中國人九個懶,我就要做好努力既第十個人.
我唔係垂死掙扎,我只係「做好本份」,有咩問題?
試問香港地依家有幾多人係做好本份?

我唔會格硬迫個細佬仔去咩六四晚會,我只會由個細佬去選擇,
想反定唔想反,但我會同佢講你去都係「毫無意義」!!!

你諗清啦,我地唔支持唔反對唔等如我地唔關心,
我做好本份,你做好本份,當每一個人都做好本份時,
有冇政府跟本唔再重要,普唔普選跟本唔再重要.
香港人... 乜都唔做乜都唔理仲可以咁大義凜然 :34:
回復  warxv
你諗清啦,我地唔支持唔反對唔等如我地唔關心,
我做好本份,你做好本份,當每一個人都做好本份時,
有冇政府跟本唔再重要,普唔普選跟本唔再重要.

...
路人丙 發表於 4-6-2010 09:55 PM

丙叔,真的做好本份便可以的了嗎?是對的,假如社會無咁傾斜的話,97 前,你不得不認同一樣野,英國佬真的掌握到那份平衡,縱使不是百分百公道,但仍不會像今天傾埋一邊,各行業揾錢,不會像今天咁"盡"!不說什麼,當年買樓,就算有大窗台,層樓衰極都有六、七成實有,現在的新樓,有五成實用已好像恩賜一樣,當然像你般看透世情的,會淡淡然的說向: 係咁架啦!但這些同欺詐沒分別的技倆,真的沒問題?繼續尤得政府縱容?
丙叔,真的做好本份便可以的了嗎?是對的,假如社會無咁傾斜的話,97 前,你不得不認同一樣野,英國佬真 ...
hk小文 發表於 4-6-2010 10:26 PM

講樓亦得~~~~

我係7前買樓,深井區16年樓,791呎,120萬,8成實用.
3成首期36萬,政府借31萬免息,我私人拎5萬就做業主.
今年年底我準備緊置第二層,荃灣區新樓,895呎,420萬,7成實用.
我唔知你果個「實用比率」點計出來,定係一味信東方蘋果果種垃圾報紙,
總之近哩兩個月我「親自」行過幾區,睇過超過50個盤,
除左豪宅同旺區之外我未見到一個盤低過7成實用.

冇錯樓價係上漲,但你有冇睇過香港既可用地率?
填海唔得,推山唔得,重建唔得....但人人都想有個物業.
唔好成日比東方蘋果坤,除左屋園香港仲有大把單獨樓宇,
如果下下用乜乜後庭花園去比點比?
我由西環搭電車去跑馬地只要2蚊,但搭的士要120蚊,
唔通我同的士佬講點解你架車咁細要收咁貴?

你有唔同既收入自然有唔同既工具,
外面大把實用上車盤,唔去睇剩係一味睇數據有鬼用呀.

5:45等老闆離開之後才潛逃回香港,最後8:40分才踏入維園.

意外的多人.

希望明年再見.

多謝各位的回應.

路人丙:
我覺得做人有時可能簡單D,一件事係對就對,係錯就錯,係自己錯就認,係對方錯就講出來,唔知就去學,咁會舒服D.
對於一些貼身問題點解唔去了解下,覺得對就支持,覺得錯就反對,有什麼問題??
嚴守中立的人我一樣欣賞,或者說更欣賞,因為一D都唔簡單.
但中立不等於有意見唔敢講或者因為講左都無用而唔講.
再者中立有也應該有其立場,我未見過有中正中立的人會主動走出來指責其他有立場的人的.
你的灰感覺好奇怪,或者其實你唔係無立場只係在轉個灣在講你的立場,好曲折我呢D思想簡單的人理解唔來.
Warxv 兄

唔好理其他人講咩喇 ~
從心出發,堅持自己立場就 ok la