Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

但係我都無話過民建聯值得學習, 我只係話良議員響銅鑼灣大叫而引發既問題.
bad-aries 發表於 11-6-2010 12:30 PM

除非唔出街吧,否則點可能接觸唔到粗言穢語呢?講粗口的影響,怎也不及價值觀的扭曲吧?早幾日林瑞麟抱住個小妹妹呢叫佢大個去投票,咁如果小妹妹問番個阿媽?咁點解佢又唔去投票嘅?點答!?
頭像被屏蔽
好簡單0者,民建聯又好,社民連又好,邊個做得唔岩既,咪同個小朋友講 / 解釋點解0個個人做得唔岩0羅:67:

今天的父母就係乜野教仔責任都賴落其他人度..點解個仔淨係識學到社民連ge粗口而理解吾到背後ge野(背後係岩定係錯),"學"吾到點解揭發頭腐渣工程會被人捉去坐監....,呢d係父母責任~

呢個世界吾係淨係得正面野。
今天的父母就係乜野教仔責任都賴落其他人度..點解個仔淨係識學到社民連ge粗口而理解吾到背後ge野(背後係岩定 ...
takeshi 發表於 11-6-2010 02:43 PM

講得好岩,閣下所講正正係依家香港社會另一個好嚴重既問題,教導孩子有正確價值觀,正正係為人父母責任:67:
由其依家資訊咁發達,小朋友學習/模仿對象好肯定不只社民連(有靚仔識用拍拍紙,火柴頭整炸彈啦:69:),政府都有貼海報話阻止小朋友上網唔係好辦法啦:67:教導,保護小朋友真係父母好重要既責任:67:
好遺憾的是現在作為家長的對於自身應有的責任意識非常低落.
將問題歸咎於別人,又同時將一些可能連其自己都未理解的價值觀加在小朋友身上.
所以出現了讀書好就得,唔識縛鞋帶都認為無問題的情況,那更不用說要教小朋友禮義廉恥...
但丁:「地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人」
由其依家資訊咁發達,小朋友學習/模仿對象好肯定不只社民連(有靚仔識用拍拍紙,火柴頭整炸彈啦),政府都 ...
巴武藏 發表於 11-6-2010 03:27 PM

好同意,一係就去北韓住,如果吾係根本無可避免,又調轉講如果社民連做d甘ge野就可以教壞左個仔,甘父母要附上一定責任,點解我可以甘肯定講,因為我家庭正正係一個版~

我父母正正係..粗d叫街市佬/婆..係街市做野,我同我家姐細個日日係街市流連,街市d人..淨係聽街市d人ge粗口都聽到熟...我媽子吾係讀書人,吾識教我地,但佢只懂身教,我從細甘多10年未聽過我媽子講過一句粗口,佢都吾想我地講。我同我家姐完全感受到呢個態度。
回復 98# 原罪
呵呵呵,中立這字眼真有趣又敏感有如G點.
有人話存在,有人話唔存在的.

而呢個POST自稱"中立"的人也不少,有些似中立,有些扮中立,有些可能真係中立...要分可真不易呢,呵呵呵呵呵呵呵.........
再拗落去都無乜意思, 我針對既係梁議員同社民連其餘兩位義員既行為表現對小孩子負面影響.  你就硬係要攪 ...
bad-aries 發表於 11-6-2010 01:16 PM

咁咪教佢,講粗口要睇時間,人物,地點先可以講。
但丁:「地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人」
原罪 發表於 11-6-2010 03:38 PM

王迪詩看世界- 王迪詩

大學校長,so what?

一句「政治中立」,新民主女神像被中大校長劉遵義拒諸門外。很多人罵他「媚共」,我覺得好笑,他月底就卸任了,現在不「媚共」還待何時?將心比己,假如你月底就last day,公司要放甚麼神像,關你鬼事?重要的是把握表態的最後機會──哎呀,我對老細你忠心耿耿呀,吵嚷的是那班不知死活的傢伙,我可是「中立」的呀。2007年,中大頒發榮譽博士予全國政協副主席董建華,而大學依然是「中立」的;翌年,劉遵義獲委任成為全國政協委員,這個世界經常都「事有湊巧」,只是未見我Daisy「事有湊巧」買中六合彩那幾個字。去年,劉遵義躋身行政會議。不久,他頒發榮譽學位予政務司長唐英年,說不定唐先生後來也會「事有湊巧」當上特首。中大不妨開個「拍馬屁」學系,研究如何為自己增加「事有湊巧」的機會。

有人罵劉遵義為了自己的好處,擦鞋媚共,欠缺知識分子的風骨,令人痛心疾首。You're kidding,痛心疾首?他憑甚麼背起這四個字?世上有些人以自己的知識去捍衛公義,有些人挾「知識分子」之名到處揩揩油水,大家也毋須大驚小怪。大學校長,so what?
看到了一個字就已經覺得中國人沒救

飯......飯沒得食,反
有飯食,管你是誰
殊不知,無人知道"飽飯"是來自由民主,開放公平的制度,而不是阿爺
唔知道既問問70年前出生的人,香港是什麼樣子
頭像被屏蔽
回復 104# bad-aries
在我們身邊負面的問題實在太多了,唔讓座比有需要的人,浪費食物,不守秩序.......等一堆,按一個幼稚園老師的講法(即是我個老婆大人啦)我們無可能亦唔應該去隔絕這些負面問題,而是應該教小朋友點樣分什麼是正確及不確.
現在教小朋友最困難的地方唔係教小朋友點分對錯,而係家長本身往往先係負面行為的主要來源.....

再說議會文化應該係小朋友最少會注意,亦最無興趣的事情來的...我身邊有個小八仔小一生,會叫我睇波,睇大結局,買六合彩,最正經個次都係問我6.4是什麼,但就未問過有關議會的任何問題.....

為這問題爭議下去其實意義不大的...有興趣的不如討論佢地行為本身有沒有意義啦.