Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

如果“和平”,“理性”是發揮到作用的話,社民連根本沒生存空間,“和平”,“理性”了十多年,政府用什麼態度面對呢?禮義廉有沒有稍為收歛呢?到底是誰製造空間給社民連的呢?
頭像被屏蔽
咁同大陸仲有段距離,大陸係連社民連這種替民眾出口氣的團體也沒有,完全高壓製造社會暴力,最恐怖是社會中開始認同殺貪官是沒問題,今天香港仍未去到咁得人驚,他日會否一樣,是不是太小看香港人的質素呢?
我想不用暴力或武力去解決問題應該是香港人應有的本質,除了自身的生命受到威脅的情況係例外.

對於一些香港的所謂民主派,老實個人並沒有太大的好感.
講一講6.4晚會的感覺,我是唔多喜歡的,我站在球場的一邊,一邊聽一邊同自己講如果一有太過份的口號我就即是離場,但整晚來說未有...

至於點解唔喜歡都去,無法呢個多少係政府的問題,佢地要二分法,去就是支持,唔去就等的人就等於放下了,原諒了,接受了...只要一人少去D政府就會講其實未放下的人只是少數派,咁無法,唯有辛苦D都繼續去.
我在國內工作,偷雞5:30走人,3個小時先回到香港去一去維園,第二朝天未光就要趕回去國內開工真係幾辛苦的.

關於二分法政府越用越多,如近來唔去抗議的就是支持政改的,曾特去到民建聯的票倉港島東做宣傳,抗議的人唔多佢就即時話支持的人是大多數了,咁我好難見到佢時唔叫幾句的.
回復 63# hk小文

我想殺貪官一事未至於可以用"認同"呢一個字眼,現在暫時仍只是民怨得到一個發洩的話題,而且亦只是個別的地方官員,要一概而論就有點片面了.

社民連的一些過份暴力我是唔欣賞的,但在香港要吸引大眾的留意,呢一種手段看來又是最有效的,幾無奈....
說起曾生,觀乎近來的表現,我真係覺得佢要睇睇醫生的。精神科那種。
回復 66# hk小文
其實換個角度,阿曾特係最能喚起市民對民主的留意同支持的.
佢對於推動香港民主,就結果而論可能佢先係有最大貢獻的人.......
Warxv,我o既態度同你好近似。
我好明白,現實係去悼念六•四,等於替一個政黨增加政治本錢。
如果佢玩到太激,我都會離場。

其他唔講,單係一支青天白日滿地紅旗,我已經好唔舒服。

點先叫真相...?
不如話大家只係搵緊一個「憎恨」既理由好過~!!

公開左,原來係美國佬從中玩野,迫中國政府人民對立,
請問咁既「真相」有冇人信?
當有人信,咁冇証冇據點去追討美國?  人地采唔采你?
ok我當証據都有埋,咁又可以點呢?
美國有証據都一定唔會理你....咁點呀?
開戰?  打扙?

我又假設真係中國政府無理屠殺,咁又可以點?
掘返老鄧條屍出尼叫佢跪地認錯?
定係推翻中國另建新國?
ok當中國政府認錯,咁要佢地點認呀?
到時再唔係跪地咁簡單,而係一定推到去世界問題.
到時由人地既國家去審判自己既國家!!

去到依家既地步,真係只要真相咁簡單?
頭像被屏蔽
點先叫真相...?
不如話大家只係搵緊一個「憎恨」既理由好過~!!

公開左,原來係美國佬從中玩野,迫中國政府 ...
路人丙 發表於 9-6-2010 05:03 PM

根據你所講以後任何人任何國家做錯野都唔需要認錯﹐唔需要負責了
美國打伊拉克結果乜野大殺傷力武器都無﹐但就日日pump走人地D石油
照你咁講﹐布殊都落左台﹐美國政府都換晒班子﹐咁係咪後世唔應該再追究﹖

又例如南京太屠殺﹐日本侵華﹐當年D人都死到七七八八﹐係咪就代表我地可以容許日本美化侵華歷史﹖

可能人人對平反六四既定義都唔同﹐不過我幾認同樓上所講﹐至少係唔應該將件事定義為動亂﹐甚至係而家既政治風波。
反而我會覺得o係D人死得七七八八既時候﹐先係平反既好時機wor。
但如果無人keep住將呢個訊息流傳落去﹐成件事就好快會埋沒o係歷史裡面了……
所以大家理性去面對尼件事, 吾好單聽支聯會一個版本, 既然各方面都有錯就應該去避免同樣事情發生, 歷史係反省過去, 改變將來
回復 69# 路人丙
好明顯你唔知有所謂光州事件.
去睇一睇回來再說吧.
唔好次次都搬呢D假設出來啦,講D實在一點的好嗎??
用一堆假設來回應一些實在已經發生的事件,這只寫小說的工作來的.
回復 68# Garycharm
青天白日滿地紅還好了,有時佢地同埋法論巧個下真係討厭到無論.
我覺得個一班人對自己的身份半點自重也沒有.
回復 69# 路人丙
特別為了你,計埋去年,第三次POST這一段.
程翔~中國人的良心~

節錄其中一段:
另一方面,卻出現了過去沒有過的現象,就是一些非左派背景的香港人(包括學界、商界和政界)公開為中共的屠城罪責開脫。他們或則質疑「六四」屠城是否屬實,或則質疑「境外敵對勢力」的搗亂令學運變質,或則以鎮壓後的經濟高速發展為理由,以「結果」來證明「手段」的合理。這些來自本港的、罔顧事實真相、為當權派洗脫罪行的言論的出現,使人驚覺20年來中共對香港年輕一代的洗腦政策非常有效。從這裏可以看出,中共企圖令我們民族——特別是我們的下一代——集體失憶的政策倒是相當成功。
所以我們就看到一個怪現象:生活在資訊封鎖的大陸的同胞,卻是冒?很大風險拚命去保存歷史,努力還原歷史真相。可是生活在資訊開放的部分香港人,卻選擇通過淡忘、模糊歷史去為當權者洗脫罪責。