Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

回復 44# bad-aries

平反就是希望中央可以收回4.26評論中將學運定義為"動亂"的立場.
咁叫中共公開個完整真相,咪可解決所有問題羅,攪左廿一年,都係想咁之麻。
hk小文 發表於 7-6-2010 08:26 PM

班學生咪話左比大家聽﹐同中共講和平根本就係唔理性囉
頭像被屏蔽
回復 48# bad-aries
即如之前講,6.4今時今日有些人只是覺得是當天的一件事,其實應該說是一連串事件的轉捩點,亦是整件事關鍵的一天.

4.26是當中的一環,之後按趙子陽的講法係有周轉的空間,最少佢在嘗試中.不過最後還是避免不了....
頭像被屏蔽
回復 50# bad-aries
我都唔多喜歡支聯會的態度.
不過佢地未癲我晒,我想最少華叔一日仲係到都唔會.
佢地好激,某些份子在一些場合好多野講,而且內容過份的浮誇,特別d後生仔....但在關鍵問題佢地仍然未離當年的主題.最少今年仍未算.
回復 50# bad-aries

仲有我每年都講下6.4就是想多d人去睇返究竟當年發生了什麼事,而不只是令事件變成了反共與否的二分法.
頭像被屏蔽
回復 17# 七國咁亂
你想知點解殖民地時代年年有人工加,先介紹你認識一個人,佢叫郭伯偉.
搵下佢d生平睇下啦,係佢搶造了香港這經濟奇蹟的.
而佢的手法又同現今政府的手法大異奇趣,你可以比較一下.
回復 53# bad-aries

唔....我都想可以有6.4的紀念日,但有點可惜的是如果唔平反是不可能的.
因為現在那一年的學運在政府的定位上仍然是動亂,咁無可能有一個動亂紀念日的,而所謂平反就是希望政府有一天收回動亂這定義,那才可以有紀念日的出現...

好希望盡快有那一天的出現.

無忘6.4是一個較溫和的口號,但平反是一個好實在的目標,兩者有點不同,好難取代的.
頭像被屏蔽
但係而家果班六四友做D嘢真係越黎越離普, 政府又硬膠到比機會佢地借題發輝.
bad-aries 發表於 8-6-2010 07:53 PM

我又真係唔覺佢地越黎越離普 bor, 原本都係平平靜靜咁的,反而係政府無的放矢咁做 D 嘢,攪到件事混亂 ja bor。
回復 54# warxv
多謝指導,但小弟對呢個post已無興趣,可能小弟係共產黨啦。:34:
回復  bad-aries

仲有我每年都講下6.4就是想多d人去睇返究竟當年發生了什麼事,而不只是令事件變成了反共 ...
warxv 發表於 8-6-2010 05:56 PM

當年既學生可以話係中共內鬥既犧牲品…
裡面的確發生左好多事﹐都唔單單係64一日發生
之前有好多機會可以避免最後個結果﹐但好似每一次都向壞既方向走咁
想當年我只係個小學生,我都好激動......

但現在人大了,睇野唔會再睇得咁表面,因為知道"政治"本身就是醜惡!當然,共產黨向人民開槍係絕對錯誤,清場可以有好多種方式,唔一定要殺人。但除政府之外,學生會唔會都需要負返D責任呢?當年的學生領袖有無盡力去阻止悲劇發生?還是令悲劇加速發生?......

現在,我仍然好想平反64,仍然好想知道64背後更多資料和真相,仍然好憎淫賤聯同保皇黨......但係,我更加唔鐘意今日既社淫蓮!因為佢地將香港人一向引以為傲的「和平、理性」民主運動,演化為「激進、暴力、流於謾罵、非我族類皆是妖」的所謂"新民主運動"......這種滿有"文革影子"及"獨裁"的民主,我實在支持不了!