Toysdaily 玩具日報

[其他] 又一年了,今天是6月4日

丙叔,真的做好本份便可以的了嗎?是對的,假如社會無咁傾斜的話,97 前,你不得不認同一樣野,英國佬真 ...
hk小文 發表於 4-6-2010 10:26 PM
咁我又覺得而家香港政府確係唔係幾惦既......以前港英政府幾時有真正聽過香港市民意見呢?只係當時大多數人都怕「鬼」,而且百年來英國人只需要我地聽,有幾可問准過我地先施政呢?.....D鬼將大量資金轉移番英國後先分D比我地....我地就鬼咁開心喇!臨走前介紹民主比我地!真係多謝佢地喇!細心想咁多年......全世界咁多個曾比英國統治過的殖民地,自主或回歸後,政治經濟更勝從前呢?

回復 9# 路人丙
delete,無聊

回復 16# 323
.....
當年如果老頂下台.....邊個上台???

個班走佬之後, 肚滿腸肥的學運領袖???

當年參加其中一次維園集會都感受到民主力量.....落緊雨.....開傘.......之後有好多人叫 "收傘, 收傘"......望一望. 原來佢地都係無傘......不過人人都有雨衣.....(其他有開傘又唔係我地附近個d, 唔知有無比人咁特別要求)

同班同學大家都自問無能力係雨下, 無任何掩蓋而不停坐下......好在.....其他人都好民主咁比我地離開. 何其民主.
講樓亦得~~~~

我係7前買樓,深井區16年樓,791呎,120萬,8成實用.
3成首期36萬,政府借31萬免息,我私人拎 ...
路人丙 發表於 5-6-2010 12:30 AM

16年樓,咪即係 97 前起的羅?我是信對腳的,近五年的新盤,我也有去看現樓和示範單位,你見過一個"露台",竟然可以容納唔到一隻腳板未?
我同意有人討厭"亂",最好清清靜靜尤得佢揾食,咪攪咁多野,但我卻非常珍惜,香港仍然可以有這種"亂",而不會動耴要坐三五十年監。
回復  路人丙
喂喂~~路人丙,小弟係路過嘅kamen rider,剛巧路過,出嚟一撐。

小弟唔熟歷 ...
七國咁亂 發表於 5-6-2010 02:35 AM

難道你真的認為今天的中國無問題?如豆腐渣工程、毒奶粉、以言入罪、貪污腐敗、欺壓、說真說話便要拉要鎖..............你喜歡這套生活?得罪講句,假如有天你的對頭人當權,閣下的網名 --- 七國咁亂,已足以用"分裂國家"來入你罪,坐你三五七年!
掉蕉、拉隊走、辭職後用我嘅錢去再請番呢班人返嚟發聲,真的幫不到香港,但又為甚麼有人選番他們入去呢?不是一仟幾百票,是五十萬噃!這些人都是想香港死的嗎?
五十萬是投票人數,不是選他們回去的人數。他們得的都只是三幾萬。
投票是公民責任,並不是支持這些人。
先講一句,支持民主,唔等於支持社民連。呢幾件蛋散我睇見都眼冤。不過政治現實係,合縱連橫,弱勢一方要達到一個政治目的,就要同理念相近o既人走埋一齊。

當年民主運動,最主要原則係由反貪污官倒」到「推動國家民主政制發展」。並唔係要邊個學生領袖做政府。

有爸打列舉大唐盛世去「鑑古知今」,更說:「喂!小弟放棄你就可以代表我架嗱」........我真係打個突。

Toysdaily 係我o黎玩o既地方,我唔想/敢得罪人(除o左版主:34:)。我唔想再反駁,只係想勸句:你再諗諗先啦。

其實很多人也不喜歡社民連,但為什麼他們仍可當選呢?當一眾市民,看見一班庸官,說三道四便可胡混過關,一班保皇黨反口覆舌,一班既得利益者出來指鹿為馬,而這些情形是一而再,再而三,而自己無力改變,那只好消極地支持幾隻癲狗,放他們入議會咬下人,出出氣好了!你說是浪費公帑,一些做了十三年工能組別的議員,會又不開,出值率奇低,十三年來從沒動議過,不知又算什麼了?乞兒的數量不是由人民控制的,是由當權者控制的。
再說,那班沒自己思想的"禮義廉",假如有朝一日,主人話要平反,咪成班搖晒尾咁走出來,說當日什麼不應該什麼0羅!有這樣的議員,真的是樂於看見的嗎?
社民連做唔到野?無佢地我估唔係咁多人知立法局開會,
我估...唔係咁多人知長毛打官司贏政府...
仲有分組投票....呢樣先絕....d動議過到民選議員又過唔到功能組別...民選議員可以點..??
anyway...香港人思想係立法局開會要好似祖國咁至好...
穩定壓倒一切
過了這麼多年, 今天你要問我到底知吾知六四真相? 我可以坦誠的說: "我不清楚", 在89年的香港電視上我們看到很多零碎片段, 只知道死了人, 但係幕後真相我真的不知道, 誰是誰非也不能定論

在事件中有沒有人懷著私心去行事導致有不幸者死亡, 我不知道!

大家以為、認為真相到底是不是真正真相, 我曾看過很多不同國家影片, 但我不能用這些片段來當成整個過程, 我真的沒有在現場去經歷, 即使片段有學生燒軍車, 我不能因此去武斷是那方的錯, 我吾知就老老實實去話吾知, 我吾可以見激憤片段就話自己知道一切!

你問我中國法政民生是不是有問題, 我會答"是", 中國要改革, 中國人民一樣要改革, 國家好與不好, 不是單單在政制上改變。

一班當年發起六四民運英雄今天都各自為著自己理想在海外生活, 我們又有沒有去好好充實地過活!

到底仲會吾會有人理性去思考? 我巳經不想去談顏色革命、政治獻金或NED在背後所作好事了......

悲劇故之令人心痛, 撫心自問, 今日好多人口口聲聲去講民主, 去將自己想法就係人民心意, "我覺得應該要甘做, 香港大部份市民都係甘想法",  一定要用一種鬧劇方式去表達, 人家不順你意, 就話人家政治打壓你, 如果我們國家行這種民主制度, 跟獨裁主意有甚麼分別, 同意你就係民主, 吾俾你就叫政治打壓你呀!

根據閣下的論點,其實套在南京大屠殺上亦無不可,反正都是一些片段而已,你也不知其中真相吧?日本人軍國主義者也可這樣說的,那南京不屠殺是不是又當無發生過呢?
萬般帶不走 唯有業隨身
過了這麼多年, 今天你要問我到底知吾知六四真相? 我可以坦誠的說: "我不清楚", 在89年的香港電視上我們看到很多零碎片段, 只知道死了人, 但係幕後真相我真的不知道, 誰是誰非也不能定論

在事件中有沒有人懷著私心去行事導致有不幸者死亡, 我不知道!

大家以為、認為真相到底是不是真正真相, 我曾看過很多不同國家影片, 但我不能用這些片段來當成整個過程, 我真的沒有在現場去經歷, 即使片段有學生燒軍車, 我不能因此去武斷是那方的錯, 我吾知就老老實實去話吾知, 我吾可以見激憤片段就話自己知道一切!

你問我中國法政民生是不是有問題, 我會答"是", 中國要改革, 中國人民一樣要改革, 國家好與不好, 不是單單在政制上改變。

一班當年發起六四民運英雄今天都各自為著自己理想在海外生活, 我們又有沒有去好好充實地過活!

到底仲會吾會有人理性去思考? 我巳經不想去談顏色革命、政治獻金或NED在背後所作好事了......

悲劇故之令人心痛, 撫心自問, 今日好多人口口聲聲去講民主, 去將自己想法就係人民心意, "我覺得應該要甘做, 香港大部份市民都係甘想法",  一定要用一種鬧劇方式去表達, 人家不順你意, 就話人家政治打壓你, 如果我們國家行這種民主制度, 跟獨裁主意有甚麼分別, 同意你就係民主, 吾俾你就叫政治打壓你呀!
石大春 發表於 7-6-2010 11:06 AM

好一編既中立又冇個人立場,加上能夠令自己置身事外既好文章 :71:
香港人喜歡安逸,有錢搵有飯食哪怕原來任人擺佈。
好一句穩定壓倒一切:42:,其實我自小(不敢代其他人說,希望有人認同)為什麼那麼喜歡看,rider,ultraman,鐵甲萬能俠等超級英雄呢,看到他們擊倒邪惡壞人後為什麼又那麼感動呢,那不就是小時候崇拜的超級英雄擁有的公義心,正義感嗎,所謂不平則嗚,路見不平,拔刀相助...看見不公義的事情,不是應該廷身而出嗎:42:...見有版友說不知所有情況,就不應隨便下定論...那我倒想問,如果你見有成人向一個小朋友動粗,你會伸出援手立即阻止?定清楚各人關系才作出決定?其實六四這件事,要找尋一個比較全面既事實其實並不難,有很多香港記者都有在不同地點親眼目擊事發經過:42:...現在說可能有小小過時,不過有機會大家可找找一套日劇看 "Saito San" - 港譯"正義靚太",正正就是說觀月阿里沙為維護公義,即使被大多數希望安定的人排斥,亦要憑良心說真相,說公道話...