Toysdaily 玩具日報

查看: 18531|回復: 35

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.9~~~不可思議的體驗

一個平凡的實習記者~~~在採訪期間偶然檢到一個黑色卡盒~~~一個不可思議的鏡世界騎士生活~~~亦由這剎那開始~~~直至他離開這個現實世界~~~:78:

Ryuki Blank Form~~~港譯幪面超人龍騎空白型態~~~龍騎第一話登場~~~ 本故事主角實習記者城戶真司變身~~~:78:在調查離奇人口失踪事件中~~~城戶在其中一個失踪者榊原耕一的家中檢拾到一個奇怪的黑色卡盒~~~當拿在手上的時候~~~隨即聽到週圍有響鳴聲和看見有怪獸在空中飛舞的現象~~~這種突如其來的事情令他不禁驚惶起來~~~:time: 接著又見到公司同事玲子小姐的脖子和車子上均纏著蛛絲~~~在玲子生死存亡的一剎那~~~卡盒力量使真司突然吸進鏡子內~~~變成騎士型態站立在陌生的鏡世界內~~~面對著一隻凶猛的怪獸~~~:Q

空白型態的 Ryuki 實力非常有限~~~專用召喚器 Ride Visor~~~只可召出 Sword Vent 一種武器~~~還一上場便被怪獸打斷~~~:( 其餘持有力量只有保護自己免受怪獸襲擊的 Seal 卡和優衣給予的 Contract 契約卡~~~ 幾乎是等如空手入白刃~~~:o幸好秋山蓮及時變身成 Knight 用 Final Vent 將怪獸擊敗~~~而秋山的變身在這一集中將黑皮褸撥開飄揚~~~我相信是最有型的其中一次~~~:)

在第二話真司開始了解到當騎士的宿命~~~但他相反有另一套理念~~~就是想去消滅所有以人類為食糧的怪獸~~~:! 接過優衣的空白契約卡後~~~便與無雙龍訂立契約~~~從此刻開始了一段悲痛的騎士體驗~~~直到被怪獸殺死的那一天~~~結束了自己短暫的生命~~~:o

後記: 城戶真司為人善良~~~並無加害其他人的機心~~~只係一個天生 GE 大笨蛋~~~做事只憑一股儍勁~~~所以經常撞板~~~:( 唔係人人都接受到儍瓜做超人~~~所以主角 GE 戲份反而落响秋山蓮~~~淺倉威同埋北岡秀一三個人身上~~~:78: 至於呢隻裝著變身龍騎空白型態其實並無正式發售過~~~廠方只係推出咗配件~~~要自己搵零件組合~~~:60: 需要配件包括誌限 Alternative Zero 內所附上的頭盔~空白召喚機同長短劍~~~自己買多隻 Knight 裝著攞走藍色素體~~~加多套龍騎淨甲~~~同攞埋龍牙裝著附送 GE 空白卡盒~~~砌埋晒就成為一隻額外裝著啦~~~ :( 如果宜家再出龍騎 SHF GE 話~~~Blank Form 九成九係網限~~~:74:重有係 Blank Form 入鏡世界時其實係無坐到 Rideshooter GE ~~~啲相只係我自己想影出黎玩吓啫~~~令到圖片豐富啲咁解咋~~~:DD

我有隻假o既 blank form :DD
:71:support some some
我有隻假o既 blank form
cchong420 發表於 16-5-2010 05:29 PM
真的假不了~~~假的真不了~~~:35:
Thanks for sharing
Thanks for sharing
基拉大和 發表於 16-5-2010 05:35 PM
support some some
himhimhim74 發表於 16-5-2010 05:31 PM
先多謝兩位~~~:)
好正呀some大,請問影完龍騎之後,會係咩系列呢?期待中:D
support :71:
:71:
好正呀some大,請問影完龍騎之後,會係咩系列呢?期待中
axess51 發表於 16-5-2010 06:15 PM
我遲啲會夾住其他系列GE新舊裝著一齊出~~~:) 畢竟裝著都係我至愛~~~幾年前有裝著區果時已經想幫佢哋出分享帖~~~但"的"唔起心肝~~~今日終於行出咗第一步啦:$
Borbor 發表於 16-5-2010 07:17 PM
support
y2jlch 發表於 16-5-2010 06:18 PM
多謝你哋長期支持~~~:)
十卜! :71:

唔知Some大又有無睇過鬼佬版既龍騎呢?
可惜當年對龍騎不太鍾愛, 所以無睇無記果套, 遲D再追返先...
雖然我唔LIKE龍騎,但係我都會十卜Some大
十卜!

唔知Some大又有無睇過鬼佬版既龍騎呢?
可惜當年對龍騎不太鍾愛, 所以無睇無記果套, 遲D再追 ...
virtualman 發表於 16-5-2010 10:13 PM
我第一次睇龍騎都唔知佢個故仔想點咁~~~好難接受到~~~:(但近期返睇個感覺唔同咗~~~原來編劇功力好高~~~值得推薦的一套悲情作品:78:如果唔係安排城戶係劇中儍頭儍腦咁間唔中攪吓笑平衡吓~~~成套劇真係由頭SAD到落尾~~~:o
雖然我唔LIKE龍騎,但係我都會十卜Some大
inowu 發表於 16-5-2010 10:51 PM
可能有一日你會超鍾意都唔定~~只係時間未到~~~:)