Toysdaily 玩具日報

查看: 18028|回復: 30

[分享討論] 裝著變身分享會精選 vol.5~~~好玩的騎士遊戲

"我設計的遊戲可以操縱人的內心......這個騎士生存遊戲可以令我想出更有趣的玩法......真是非常好玩的呢......"~~~ 從一位大學生口裡說出這樣的說話~~~滿不在乎人的生死~~~從小學習的待人處事~~~道德標準等亦不知跑到那裡去了~~~:o 這代表了現今一蕞年青人當中~~~究竟出了甚麼問題呢~~~ 是不是社會的道德觀念已經扭曲了呢~~~:(此幾話結合了兩位編劇小林和井上道出了對現今部份生活富足的年青人的一些感覺~~~:$

Gai~~~無線譯名幪面超人堅甲~~~龍騎第十五話登場~~~:78: 由二十一歲明林大學學生芝浦淳變身~~~芝浦本身係某大集團社長兒子~~~家境富裕~~~靚仔樣~~~天資聰敏過人~~~擅長編寫電腦程式~~~本來係一位天之驕子~~~但私下品格卻相當卑鄙差劣~~~:( 芝浦不惜利用人心理弱點~~~誘使真人參予電腦生存遊戲 ~~~目的只係為求勝利後得到"覺得自己好叻好威" GE 快感~~~從來唔會顧及遊戲落敗者 GE 生死感受~~~:o 芝浦亦曾利用電腦病毒入侵真司 ORE ( Open Resource Evolution) 手機網新聞公司~~~要脅成為社長之後~~~想利用新聞網進一步擴張遊戲~~~:die: 劇中角色所作所為實在都幾乞人憎~~~所以劇內各人同埋劇外各拉打 FANS 對呢位太子爺評價唔係好高~~~:(  

Gai 的戰力頗高~~~防禦力強~~~曾經打敗 Ryuki ~~~ Knight 同埋  Raia~~~ Gai 專用召喚機角召肩 Metal Visor 設定係左面膊頭~~~好似幾難入卡咁~~:( ~戰力包括有喚獸卡 Metal Gelas~~~Strike Vent~~~Confine Vent 同埋最終臨降 Final Vent~~~而 Confine Vent 可以令敵人發動 GE 攻擊當場消失~~~:Q

犀牛型契約獸 Metal Gelas~~~皮堅力猛~~~擅長用身體衝擊敵人~~~:43: 而最終降臨 Final Vent 亦利用咗 Metal Gelas GE 衝擊力撞擊敵人粉碎而死~~~:74:

芝浦淳係第十九話利用淺倉威逃獄事件~~~加上拐走優衣~~~意圖令更多騎士加入炒起大規模戰鬥~~~:74:  但最終始作俑者亦作繭自縛~~~俾 Ouja 利用作擋箭牌擋咗 Zolda  猛烈一擊之後~~~再俾 Ouja 用 Final Vent 踢死~~~離開騎士世界~~~當時睇到我大快人心~~~呢個衰仔早死早著~~~:(

後記: 堅甲由出場到離場只係五集~~~但編劇好刻意將芝浦啲惡行鋪排出黎~~~當時俾觀眾 GE 印象係想標籤芝浦淳係一個敗家仔二世祖~~~:74: 但係近日再睇番龍騎時又有多一層領會~~~點解出身咁好 GE 一個年青人會變成咁呢~~~呢個問題無論係富裕或者小康家庭都好~~~值得各位作為家長同埋子女深思~~~:67:家長會唔會自己都曾經係一個長輩眼中 GE 敗家仔呢~~~將自己啲習性傳咗俾下一代呢~~~又或者自小學校所教導 GE 德育已經被現實扭曲推翻咗呢~~~:60:  龍騎編劇果然寫中咗~~~我自己都曾經係敗過家~~~宜家都好似敗緊俾笨大喎~~~:44:

隻契約獸:71:
隻契約獸
heinting 發表於 29-4-2010 03:57 AM
隻契約獸同白虎隻怪獸 SIZE 差唔多~~~後來堅甲死後過咗王蛇檔~~~:)
好毒,次次連埋隻獸一齊貼:(
堅甲又係一隻令走眼的裝著..玩過實物,其型態實在不錯...不過不是主角.亦只出得幾集先無咩人要佢..如出shf,可能會係xx限定..一向2打6既命運都係咁
堅甲又係一隻令走眼的裝著..玩過實物,其型態實在不錯...不過不是主角.亦只出得幾集先無咩人要佢..如出shf,可 ...
老文 發表於 29-4-2010 09:54 AM
老文兄講得啱~~~裝著堅甲外型真係好重戰車好有超合金味道~~~:78:今日影番相俾大家睇~~~目的係可以重溫劇集之餘~~~亦可以再睇清楚啲呢隻裝著質素原來都幾唔錯:)

回復 6# Somebody_Ex

超班la簡直..當年瑞記開倉3x一盒..而家追番都係一百咁上&#21523;...有合金有裝著有可動...真係仲想點得架:no:<----開始發狂
另外利刃又係黑馬,實物簡直係靚到爆,好鬼好feel呀..個人認為:64:
回復  Somebody_Ex

超班la簡直..當年瑞記開倉3x一盒..而家追番都係一百咁上&#21523;...有合金有裝 ...
老文 發表於 29-4-2010 10:55 AM
老文兄等等啦~~~好快就會重溫到利&#20996;架啦~~~:$
老文兄講得&#21873;~~~裝著堅甲外型真係好重戰車好有超合金味道~~~今日影番相俾大家睇~~~目的係可以重溫 ...
Somebody_Ex 發表於 29-4-2010 10:42 AM

當年裝著出齊咁多隻真係好感動:$
當年裝著出齊咁多隻真係好感動
yugi 發表於 29-4-2010 11:20 AM
雖然有良心咁出齊款唔玩限定~~~價格亦相宜~~~但結果換來大量死貨~~~:o 我諗今日笨大唔會再重蹈覆轍架啦~~~:(
其實Ryuki隻隻裝著都有佢好玩既地方:71:但我就係差隻白虎買唔到:42:
睇到佢比王蛇打死真係大快人心~~~~~:67:
樓主真不愧為超級裝著愛好者:71:
樓主真不愧為超級裝著愛好者
巴武藏 發表於 29-4-2010 01:55 PM
我投入玩具行列係買裝著開始~~~到宜家雖然俾 SHF 代替&#21655;~~~但熱情仍未減退太多~~~:$
多謝巴兄每次都支持~~~下次你可以叫小弟琛仔得架啦~~~親切&#21874;~~~:)
大大的帖果然出色:71:
這樣回頭一看, 堅甲的造型其實還不錯, 又是一隻走寶拉打:56:

印象中他使用卡時那張卡會反地心吸力飛過去角召肩...(=w=.)"