Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

非嚴謹焦距測試 :77:

14mm

9mm

9mm

Sigma 8mm fisheye

9mm

Sigma 8mm fisheye

反而14-150 我又兩睇,方便就一定啦,不過有無辦法克服呢? 枝鏡要六千幾,epl1 kit set 而家好多 $51xx 都 ...
shawn 發表於 14-5-2010 12:42 AM

....越玩m4/3 就越覺得又係一個深淵; 我都有心思思想入多個m4/3 body既諗法....亦係想同家人去旅行時行雙body~:43:
EP2或者GF1都係心水; 如果GF1又可以玩多個品牌試下∼ 不過除左鏡頭之外, 其他配件就要全部買過, 又係一闊三大....:unhappy:

睇黎我近排食完lunch要留意下商場/海旁有無一位揸住EP-L1+918 既大大試機先得啦~:shiny:
嘩... 918...

為咗上到58ring CPL... 5580買一支918...

嘩... 真係要嘩多兩聲.. ...
小櫻 發表於 13-5-2010 11:50 PM

小櫻大大 '嘩' 到連個頭像都 "嘩" 埋~:DD
E-PL1 嘅反差真係掂...

只係用Kit鏡... 36R打頂反射再加機頂正面補光...

以前真係影唔到咁黑白分明解像度又高嘅相...

呵呵呵...

小櫻上
想問下各位大大有冇人試過用panasonic支 20 F1.7 係E-PL1 到??
因為想知道當 Panasonic 的 m4/3 鏡用在 olympus 的 m4/3 機時可否自動對焦....:80:
Thank you~
想問下各位大大有冇人試過用panasonic支 20 F1.7 係E-PL1 到??
因為想知道當 Panasonic 的 m4/3 鏡用在 ol ...
tobyruri 發表於 15-5-2010 07:53 AM

樓主頂樓個Post... 未有支 Pansonic m4/3 20mm F1.7囉...

另外...

小櫻都借過2支嚟玩... 無問題!

大家都叫得用 m4/3 mount... 基本上就可以互相兼容... 擔心嘅話可以搵有嘅人試咗先或者買果陣帶埋部機去試...

小櫻上
樓主頂樓個Post... 未有支 Pansonic m4/3 20mm F1.7囉...

另外...

小櫻都借過2支&#221 ...
小櫻 發表於 15-5-2010 08:36 AM

leica:71:
mzd 9-18試影貓:35:

另外...

小櫻都借過2支&#221 ...
小櫻 發表於 15-5-2010 08:36 AM

冇細心留意到tim :64:
Thank You 解答 ~~
Luckily, I Saw this post way after I saw a discount on the E-PL1,  which is US$549+ tax for the silver kit.

But i am still kind of get poisoned!  

How is the focus speed?  people mention it is kind of slow. will that useful for baby shot?

My wife sold her casio DC.  may be have her use my LX-3 and i can get this for snap shot. and 40D for other!
回復 130# shawn

條片既效果超正~

係唔係用 "玩具mode" 拍攝??
Thanks for sharing

小弟有事想求教shawn及小櫻大大,
我今日買左支Nikon 28-105 + adaptor 俾部EP-L1用;發覺焦段並未如坊間所講有x2既效果....
我一心係諗住買哩個焦距x2後會得到56-210的;及後再用部350D + 一支舊Canon 35-135mm鏡分別做拍攝比較,結果兩部機拍出既最wide及最遠相片幾乎一樣~:26:另外我亦有用支200mm做比較;部EP-L1+哩支鏡係zoom唔到去200mm咁遠的~
即係話135鏡用係m4/3制式上只獲得大約1.3倍既焦距....:66:  的確令我大失預算....:79:

想請教兩位有無上述問題及成因為何???
會唔會係因為adaptor既厚度係接駁機身及鏡頭時做成消耗既段差哩??
懇請賜教~:64:
小弟有事想求教shawn及小櫻大大,
我今日買左支Nikon 28-105 + adaptor 俾部EP-L1用;發覺焦段並未如坊間所 ...
rarityraider 發表於 18-5-2010 10:00 PM

咁奇怪?我唯一解釋係枝鏡唔足秤,大大應該聽過兩枝相同焦段嘅鏡影近嘢,其中一枝比另外一枝 wide/細, 變焦鏡比定焦鏡尤甚,但係一去返無限遠應該就會變返兩枝鏡相同焦段.

另外一個情況就係枝鏡本身比標明焦距wide / tele ,sigma50/1.4係一個例子,佢比50mm wide實際好似只有 41mm 咁上下,ching 如果要比較建議用返同一枝鏡,因為唔同鏡影出嚟同一位置同一焦距都唔一定相同.

我都可以幾肯定講 e-pl1 係 2x crop factor , 因為我枝 sigma 8mm 用喺 canon aps-c (1.6x) 都仲有黑角但係用喺 e-pl1 係完全無,建議大大再試吓:77: