Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

回復  shawn
同呢部機又真係幾夾,我都有D意外.

貓貓是設計師收養的,我只是路過玩下,同叫廚房D人唔好打 ...
warxv 發表於 15-4-2010 02:39 PM

haha , E-PL1影貓眼好出色,晶瑩剔透好質感:52:
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1

该固件据说能够极大的改进奥林巴斯PEN AF算法,使得松下的AF领先优势不再。也就是说,奥林巴斯M4/3的对焦速度将赶上松下现有水准。这对于O家用户来说意义重大!!

warxv 大大真係買得合時喎:71:
回復 62# shawn
下星期就有了,值得期待!!
回復 63# warxv

如果有GF1 八九成已經好好了,期待!!:35:
回復 64# shawn
期實我現在都覺得OK,當然如果更快一點就更順手啦.
百X匯賣$19xx... 星際某貌似OM陳列室仲係舊價$16xx...

趁未加價... 碌咗返歸先...

買果陣問多句confirm係咪可以離機引閃... 佢哋竟然答唔得... 但實情係...

唔係買E-PL1做乜?...

支FL-36R... 細細支... 幾襯部E-Pl1...

最正就係唔到會頂住支機頂燈... 可以當補光燈用...

試試天花板反射... 加機頂燈補光...

呵呵呵...

小櫻上
百X匯賣$19xx... 星際某貌似OM陳列室仲係舊價$16xx...

買果 ...
小櫻 發表於 25-4-2010 04:23 PM

嘩咁大手筆:66:
唔知打bounce output準唔準呢?:35:
嘩咁大手筆
唔知打bounce output準唔準呢?
shawn 發表於 25-4-2010 06:37 PM

都有啲赤嫁...

長遠計... 閃燈點都係必需品...

打bounce準唔準好難講... 尋日試拍都唔係張張OK... 可能角度同輸出未搞好卦...

另外... 尋日都見到MMF-2有得賣... 但係... 喱個膠製嘅竟然賣得貴過MMF-1(百老X)... 或者同價... 癡線... 雖然傳聞OM因為日元升價而加價... 都唔使咁掛...

小櫻上

買果 ...
小櫻 發表於 25-4-2010 04:23 PM

想請教小櫻大大,

小弟上星期買左支日清Di466配E-PL1, 試過係黒暗環境中(屋企内)拍攝, 但係AF輔助燈沒有亮起照射被攝物件....
請問一般閃燈哩個功能係乜環境下先會運作哩?

謝謝你~
想請教小櫻大大,

小弟上星期買左支日清Di466配E-PL1, 試過係黒暗環境中(屋企内)拍攝,  ...
rarityraider 發表於 26-4-2010 10:44 AM

AF輔助燈... 弊... 小櫻無乜用過...

家陣部相機閃燈同說明書不在手... 抱歉未能答覆... 要返屋企試下先得...

咁... 是否一裝咗支日清燈就無咗AF輔助燈呢?... 就咁機頂燈就可以呢?...

小櫻上
AF輔助燈... 弊... 小櫻無乜用過...

家陣部相機閃燈同說明書不在手... 抱歉未能答覆... 要返屋企試下 ...
小櫻 發表於 26-4-2010 11:51 AM

.....抱歉可能係我表達得唔好令你誤會了我的問題; 其實我既意思係想講: 因為部E-PL1本身係黒暗環境時係無輔助燈打出(紅/緑)的光向主體幫助對焦....
咁一般哩種外置閃燈都有粒AF輔助燈話可以彌補相機本身既不足, 不過我裝上閃燈後走向黒暗環境都無見支燈係相機對焦前打出哩種(紅/緑)的光作輔助, 所以想問下係要係乜條件環境下先會運作.... 其次當然係担心支燈有壞~

再次謝謝你回復~
.....抱歉可能係我表達得唔好令你誤會了我的問題; 其實我既意思係想講: 因為部E-PL1本身係黒暗環境 ...
rarityraider 發表於 26-4-2010 12:08 PM

原來如此嘛...

喱個應該要睇翻閣下支燈嘅說明書先得喇...

小櫻就未試過响好黑地方影... 或者今晚返屋企試下...

小櫻上
嘩...

頭先吔飯路過灣仔某C字頭相機鋪... 見到支M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm F4.0-5.6 zoom有得賣...

買幾錢... 回答竟然係HKD58XX!!!...:50:

同Canon EF17-40 F/4L USM 差唔多?...:53:

究竟係小櫻聽錯定係佢噏錯?...:30:

小櫻上
原來如此嘛...

喱個應該要睇翻閣下支燈嘅說明書先得喇...

小櫻就未試過响好黑地方影 ...
小櫻 發表於 26-4-2010 01:57 PM

............咁唔緊要啦∼:(
其實我都已經睇過晒説明書,而且都check過晒部相機既setting都試唔出哩個function....所以有d担心咁囉~:unhappy:   

等我番去都影張相擺上黎俾各位有興趣既大大睇下辨啦~

再謝謝小櫻大大~:64:

分享下小弟支日X Di466...  $9xx~

裝上E-PL1後,支內閃會頂住不能彈出~

開啟RC一樣可以玩飛燈~:43:

支燈裝上部350D後仍可操作,不過要用manual mode~  TTL mode 會無效.....:38:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x