Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

分享下小弟支日X Di466...  $9xx~

裝上E-PL1後,支內閃會頂住不能彈出~

開啟RC一樣可以玩飛燈~ ...
rarityraider 發表於 26-4-2010 08:03 PM

依... 幾趣緻咁噃...

買嚟做Slave燈都唔錯...

另外... 睇翻支FL-36R嘅說明書... 見到有類似輔助對焦燈功能...

但E-PL1嘅說明書就唔見... 所以就算燈有(因為要對應其他型號)都無得用?...

呵呵呵...

小櫻上
该固件据说能够极大的改进奥林巴斯PEN AF算法,使得松下的AF领先 ...
shawn 發表於 15-4-2010 03:54 PM

唔... 新Firmware...

據說... 據說嫁咋... 話說有唔少人自行Update果陣唔小心將部機變成磚頭...

所以建議話攞部機到砵蘭街某大地標嘅OM CS俾佢哋搞喎...

呵呵呵...

小櫻上
依... 幾趣緻咁噃...

買嚟做Slave燈都唔錯...

另外... 睇翻支FL-36R嘅說明書. ...
小櫻 發表於 27-4-2010 08:55 AM

......咁AF輔助燈既功能, 真係一個謎呀:75:

如果想買做slave, 可以揀普通版本(黒色)~$7xx
我見有d拍賣區有人放$6xx 添....

我哩款寫明話for 4/3, M4/3 同埋白色所以貴d....:(
......咁AF輔助燈既功能, 真係一個謎呀

如果想買做slave, 可以揀普通版本(黒色)~$7 ...
rarityraider 發表於 27-4-2010 09:11 AM

依... 7舊幾買嚟當「士喱」... 諗得過... 尤其係個電池快拆... 好抵死...

另外... 閃燈多數唔太想買二手... 因為燈膽有壽命而且唔知上手點用嫁嘛...

呵呵呵...

小櫻上
依... 7舊幾買嚟當「士喱」... 諗得過... 尤其係個電池快拆... 好抵死...

另外... 閃燈多數唔 ...
小櫻 發表於 27-4-2010 09:38 AM

哦~ 明白....
不過我見 dxfxxxx 拍賣區d人放話係全新品, 所以可能真係有新貨賣$6xx都唔奇~
我個現貨價係尖沙咀價....:(

另外見你講firmware問題,咁即係唔好自己攪住? 睇定d先?:DD
哦~ 明白....
不過我見 dxfxxxx 拍賣區d人放話係全新品, 所以可能真係有新貨賣$6xx都唔奇~
我個現貨 ...
rarityraider 發表於 27-4-2010 10:00 AM

閃燈嘛... 純個人睇法就係寧願買水貨都唔敢買二手(OM仲係國際保養行水無分別添)... 除非熟人轉讓知佢點用... 原因正如上面提過個燈膽係有壽命... 燒咗換膽就不如買過支... 所以爭果些少都係買新嘅好啲咁囉...

Firmware... 如果未需要到個FW所提及嘅功能嘅話其實可以唔更新都無問題... 但由於聽聞過自己Update一唔小心就出事所以提提大家... 反正去砵蘭街都幾方便而且拎上去CS度搞係即刻有師父幫你做... 唔使放低部機等幾日... 乾手淨腳... 搵日得閒小櫻都拎上去問問...

呵呵呵...

小櫻上
918要近6K!?!?

都係搵D舊手動鏡玩下好了....
918要近6K!?!?

都係搵D舊手動鏡玩下好了....
warxv 發表於 27-4-2010 10:56 AM

「肥花」報導... $5690 (公價兼非玩具...post出嚟無問題卦)... 小櫻可能真係聽錯... 或者係$55xx... 但係同EF17-40mm F/4L USM差唔多而且外表像玩具一樣... 就算成像幾好暫時都係買唔落手... 但5月果支14-150... 就真係好實用...

早排睇過OM Lens嘅Road Map...

見到M4/3... 計劃會出支8mm魚眼... 45mm Micro... 仲有70-300 Zooms... 睇嚟有排受...

呵呵呵...

小櫻上
「肥花」報導... $5690 (公價兼非玩具...post出嚟無問題卦)... 小櫻可能真係聽錯... 或者係$55xx ...
小櫻 發表於 27-4-2010 11:08 AM

但係OM支 14-150 好似都唔平喎, 円價要8万幾9万....:60:

http://olympus-imaging.jp/product/dslr/mlens/14-150_40-56/index.html

點解唔見有人話揀P記支45-200mm/F4.0-5.6既?:(  
計落平好多.... 只係前段輸少少,不過大家如果都有OM支餅鏡戓14-42kit Lens都補償番, 後段就贏少少∼
咁玩法有無着數??:shiny:
小弟新手乜都唔識, 請各位指教~:64:
但係OM支 14-150 好似都唔平喎, 円價要8万幾9万....

點解唔見有人話揀P記支45-200mm ...
rarityraider 發表於 27-4-2010 11:33 AM

其實咁樣都可以... 只係小櫻無考慮到...

原先小櫻仲打算買個MMF-2再加40-150添... 全新加埋應該都係四千左右... 仲有40-150有唔少新淨二手... 小櫻可以搵個喱方面係達人嘅師兄幫手買... 應該可以殺個好價添...

只係小櫻嘅考慮係帶1支鏡同2支鏡嘅問題... 如果1支可以殺晒嘅話用起上嚟會比要2支鏡換嚟換去方便... 到時真係要睇下賣幾錢同啲評語喇...

又或者買個MMF1/2... 出面有唔少二手4/3鏡... 但咁樣好似失去PEN嘅輕便性之嘛... 所以小櫻比較想買翻M4/3鏡囉...

仲有呢... 樂聲嘅M4/3鏡... 部份有OIS鏡頭防震... 但响OM機上用唔到(OM機身防震)... 感覺有啲浪費... 仲有部份Licea鏡都唔平...

再補充一句... 喱啲無話正確著數與否... 有人要求畫質唔介意重量... 亦有人唔想麻煩只需一支搞掂晒... 各取所需... 最緊要嘅係影到自己想要嘅相... 影得高興好玩喱個先係重點嘛...

呵呵呵...

小櫻上
暫時M4/3我就未考慮長焦鏡,因為始終是貪方便先買M4/3的.如果有需要我都是用回DSLR.
支918覺得吸引是因為平時用WIDE的機會較多.不過個價就....真係半支L了.
有D心思思想買支餅乾鏡,咁加起來再 細部D:43:
暫時M4/3我就未考慮長焦鏡,因為始終是貪方便先買M4/3的.如果有需要我都是用回DSLR.
支918覺得吸引是因為平 ...
warxv 發表於 27-4-2010 12:44 PM

餅鏡還是有價值的,有時候會不能/不想用手動鏡,F1.7大光圈加上firmware update 後堅快嘅對焦,很能夠體現愉快拍攝嘅樂趣:73:
回復 77# 小櫻

唔知 FL-36R 同 Di466 喺功能同輸出誰勝誰負呢?:35:
Di466 黑色好平 $6xx ,不過燈頭轉唔到始終無咁方便:30:
kit lens 前面會轉用唔到CPL, 呢枝9-18佢話內對焦係咪即係用得到CPL呢?:58:
20MM F1.7換算之後是40MM 相對的有點貴,呢個價我唔捨得.始終M4/3非我主力,3K以上買一支鏡偏離了我預算.
我現在比較有興趣的是17MM F2.8,光圈方面是沒得比的了,不過換算之後34MM影SANPSHOT剛好.而且亦比較合預算.