Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

Sigma 8mm :52:

咁奇怪?我唯一解釋係枝鏡唔足秤,大大應該聽過兩枝相同焦段嘅鏡影近嘢,其中一枝比另外一枝  ...
shawn 發表於 18-5-2010 11:11 PM

聽大大咁講, 我開始有d明白啦....
即係話唔同廠出既鏡頭係焦距定義上都有d出入; let’s say Nikon係焦距控測上較為保守, Canon較為寛鬆~
所以C記用家既眼睛被寵壞後, 去透過N記鏡睇野視覺上會感到少左....
相反N記用家既眼睛較忠實, 去用C記鏡會感到誇大左....

唉....唔通我既八字真係同Nikon唔夾!? (*註:我第一部數碼相機係買N記的, 結果個部機某一批生産序號要回收, 我都有中招)

多謝shawn大大解答~:64:
回復 134# rarityraider
......
鏡頭其實主要是看視角,唔同廠同一焦距視角都會有唔同,不過一般都唔會差太多,通常唔超過一度.但大倍率的變焦鏡有時就會有比較大的出入了.
但你的情況是.........師兄,條數咁計的話:
EPL1 28-105 X 2=56-210
350D 35-135 X 1.6=56-216.........
你影出最WIDE同最遠近乎一樣係正常的WOW.......

至於200MM ZOOM唔到咁遠,我有D唔明你指邊一方面.
回復  rarityraider
......
鏡頭其實主要是看視角,唔同廠同一焦距視角都會有唔同,不過一般都唔會差太多, ...
warxv 發表於 19-5-2010 09:19 AM

warxv大大計出黎條數係正確無誤的,不過係EPL1上面我發覺焦距好似無x2咁大.....
因為我用支C記200mm站在同一位置影同一物件,假設係影一個人;200mm應該影到大頭,但係用部EPL1+支N記只影到半身,zoom唔到大頭~:(

回復 134# rarityraider

正如warxv樣所講...

E-PL1用 28-105 => 56-210
350D用 35-135 => 56-216

有效焦距幾乎相同... 當然就影到差不多的效果啦...

仲有... 你用350D裝200mm鏡... 200 x 1.6 = 320... 咁就當然遠過E-PL1嘅105mm(210mm)嫁喇...

你要記住... m4/3乘2... 但APSC都有 x1.6 效果嫁...

要試嘅話應該借部Nikon FF機來比較... 又或者用相同有效焦距(裁放率)來比較...

例如E-PL1用40mm (80mm)來拍... 350D用50mm(80mm)來拍... 咁先能夠比較個視角效果相同與否...

又或者裝你支Canon 35-135mm到E-PL1上影... 到時應該發現會好似zoom近很多...

至於鏡頭焦距有否足秤... 一般我們拍攝就無可能準確量度到嫁喇... 不過定焦鏡會比變焦鏡來得足秤... 始終變焦鏡片要移動點都有點失著嫁喇... 但一般拍照要在意這樣嗎?

呵呵呵...

小櫻上
回復  rarityraider

正如warxv樣所講...

E-PL1用 28-105 => 56-210
350D用 35-135 => 56-216

有 ...
小櫻 發表於 19-5-2010 09:51 AM

.....真係一言驚醒!!!:@
我太主觀及慣性地去諗用部350D+200mm所得到既影像最近有多大, 而完全忘記個組合其實剩左1.6=320mm....:(
所以我一心諗住部EPL1+支N 鏡後會得到我見慣既200mm焦段 (其實係懞到去同320mm比較):55:

今次真係擺個大烏龍, 多謝三位師兄提點指正....唔該晒~麻煩晒~:64: :64: :64:
見今日天氣好,即刻屋企亂影幾張 9-18,學人玩吓 HDR , 不過第一次用,感覺唔太自然:56:

去旅行用,終於都入埋:68:

試影月亮,crop咗少少:35:

去旅行用,終於都入埋
shawn 發表於 21-5-2010 11:39 AM

嘩~~

想問... 支45-200... 係咪連遮光罩?... 同埋幾錢?...

小櫻响灣電問過要$3150...

小櫻上
嘩~~

想問... 支45-200... 係咪連遮光罩?... 同埋幾錢?...

小櫻响灣電問過要$3150...

...
小櫻 發表於 21-5-2010 12:33 PM

枝45-200跟鏡袋,hood,抵玩過om:71:
我之前瘋賊問,個女sales報$3400俾我當我傻仔:55:
星際再問,無水貨:70:,再問中原 $2980 , 最後百記 $2880 , 再扮吓嘢之前問唔係呢個價,佢問我之前問幾多,我話 $2800唔知而家做唔做到呢個價,佢打返office問平 $100得唔得,最後OK我就俾咗 visa :43:
如果小櫻大大有興趣可以去成成對面間百記搵姓殷嘅主任,招呼幾好又唔會亂報價:52:
你話前幾日高高地嘅四眼仔fd嚟買過佢應該好大機會記得嘅:D
諗過花七千幾買一支鏡... 不如買幾支嚟玩會開心啲...

百X匯... $2880... 分期仲要加一舊... 算把啦... 驚佢加價...

見今日有翻啲陽光... 就嗱支45-200嚟試下...

喱張係裁出嚟嘅...

喱張試反差... OM啲反差做得非常好...

喱張見幾得意...

呵呵呵...

小櫻上
諗過花七千幾買一支鏡... 不如買幾支嚟玩會開心啲...

百X匯... $2880... 分期仲要加一舊 ...
小櫻 發表於 25-5-2010 12:53 AM

我無分期,所以先平dd喳 :shiny:
hoya hmc 係咪換晒新裝?我嗰啲舊filter 係 UV(N) , 而家嗰啲係 UV(C) ,好似貴咗好多唔知小櫻大大幾錢入手?:D

睇翻張單... $96...

Filter喱家嘢... 小櫻無研究... 由其係喱啲UV呀... 洋紅呀... 1A呀... 之類... 買嚟真係當保護鏡用... 所以都唔知係咪新裝唔新裝喇...

本來諗住塊UV第二日落老鴨或者其他地方買... 不過見價錢都唔算貴就要埋...

買果陣個店員好親切咁問小櫻幾次要唔要裝埋上去... 小櫻答咗幾次唔使... 自己曉... 唔通小櫻個樣似唔曉影相嘅咩?...

呵呵呵...

小櫻上