Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

E-PL1 + 20/1.7 夜攝能力真係唔錯,近乎全黑都影到:52:

哈哈, 你影親 d 貓都好似索馬利 o個邊過黎咁

第一版 d 建築物同貓都好靚好正呀, 其實係用咩鏡頭 ? 係唔係好貴 ? 佢跟機隻鏡頭影野靚唔靚 ?
哈哈, 你影親 d 貓都好似索馬利 o個邊過黎咁

第一版 d 建築物同貓都好靚好正呀, 其實係用咩鏡頭 ? 係唔係 ...
newnov 發表於 3-6-2010 07:00 PM

跟機 kit lens 相當唔錯,係好嘢嚟:71:
最近發現了一個問題,E-PL1的高iso算是相當優秀的,但係一旦 under 咗再推光, noise 就變得嚴重:72:

呢張正常曝光

呢張 under 2ev 再推光

唯有訓練自己正確曝光唔好咁倚賴後制:55:
最近發現了一個問題,E-PL1的高iso算是相當優秀的,但係一旦 under 咗再推光, noise 就變得嚴重

...
shawn 發表於 4-6-2010 07:02 PM

想問下大大是用ISO幾多來影??
ISO800 or ISO1600?? THX
想問下大大是用ISO幾多來影??
ISO800 or ISO1600?? THX
tobyruri 發表於 4-6-2010 10:07 PM

iso 200^^
iso 200^^
shawn 發表於 4-6-2010 10:35 PM

THX解答啊
原來我詁高左幾個 ISO tim....ha
THX解答啊
原來我詁高左幾個 ISO tim....ha
tobyruri 發表於 4-6-2010 10:46 PM

哈哈,呢張係 iso1000 ,正確曝光睇唔到noise咁濟:61:

呢部機高iso正確曝光比低ISO但錯曝光noise要少得多:43:
哈哈,呢張係 iso1000 ,正確曝光睇唔到noise咁濟

呢部機高iso正確曝光比低ISO但錯曝光noise ...
shawn 發表於 5-6-2010 01:04 AM

即係要正確曝光而不調整 ev 值的情況下就可避免 noise 在高 ISO 中出現吧 ~~:he:
大大可唔可以協助我做一點分析~因為我都係諗住買部相機來影玩具~
本身係用開C記的G5 ....超耐冇換過相機...
我諗緊入己下呢幾部機....可否幫我分析下呢?
-Ep1/Ep2 ....其實想ep2雖然冇咩唔同但個viewfinder....超正, 另外我會換個p記1.7光圈個支鏡~!!
-C記 550D 我見價錢合理但有中級既單鏡機質素

請比d意見我吧!!:64:
大大可唔可以協助我做一點分析~因為我都係諗住買部相機來影玩具~
本身係用開C記的G5 ....超耐冇換過相機.. ...
neweasonlss 發表於 5-6-2010 06:21 PM

我都有諗過買EPL1 好靚仔呀, 不過朋友建議都係買 550D
我都有諗過買EPL1 好靚仔呀, 不過朋友建議都係買 550D
布歐 發表於 5-6-2010 08:19 PM

你朋友建議都相當有道理,玩 DSLR/EVIL 通常睇配套,即刻基本上希望有 ultra wide , standard , tele 三個range ,同埋(起碼)一枝定焦鏡影人同小品:77:

如果 550D kit set (18-55IS) 大槪 $64xx , 加 efs55-250(等效88-400mm) $16xx  就基本 wide 到 tele 都有 , 想玩 ultra wide 最平 sigma 10-20 二手二千頭, 加埋 $50/1.8 $650 , total 大槪 $11k 就搞掂:71:

睇返 E-PL1 , 14-42 kit set 而家大約 $5k , 等效 28 - 84mm , 加枝 panasonic 45-200 (等效 90 - 400mm) 大槪 $2.8k , panasonic 20/1.7 $3.8k , 要玩埋 ultra wide olympus 最平 9-18 (等效 18-36mm) $5k , total 就要 $16.6k:50:

550D 贏價錢,ISO同景深, EPL1 就贏輕便同機身防震(如果接老鏡都有防震) ,EPL1可以日日跟身(小弟就係咁) , 550D 就難d ,有恆心/fit size袋都OK,兩者無抵觸其實可以同時擁有,不過到時DSLR可能多數拍人像先會用:58:
你朋友建議都相當有道理,玩 DSLR/EVIL 通常睇配套,即刻基本上希望有 ultra wide , standard , tele 三個 ...
shawn 發表於 5-6-2010 08:40 PM

咁䏲來我都係會買ep2~因為想日日跟身~同我主要都係影小品多~同最緊要佢有可以用大機鏡第時唔玩evil d 鏡都用得返~
但樓主認為我應該買ep1 or ep2 好哩??
咁䏲來我都係會買ep2~因為想日日跟身~同我主要都係影小品多~同最緊要佢有可以用大機鏡第時唔玩ev ...
neweasonlss 發表於 6-6-2010 12:20 AM

如果兩者選擇一定係 ep2 , ep1 太舊已經開始 fadeout , 同埋 ep2 機能較強有8 個 art filter 係3部 ep 之中最多, e沖c art filter 非常吸引效果好好,而家有埋 non - evf kit set 多咗個選擇, 而且EP2 出咗幾隻新色都好靚:71:
如果兩者選擇一定係 ep2 , ep1 太舊已經開始 fadeout , 同埋 ep2 機能較強有8 個 art filter 係3部 ep  ...
shawn 發表於 6-6-2010 01:00 AM

不好意思那最後如果
gf1 or ep2 呢??