Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

帶張咭去相機舖試但我想試影室外的景物、所以無乜可能了、手感上GF1啱我D、

自己睇了好多網上sample感覺上EPL1 d 相好過 GF1加上銀根短缺可能入EPL1 + panasonic 餅鏡

定焦鏡影玩具如果要微距係咪只可以自己向前D咁影?

Thx reply:64:

[quote]回復  taken

建議你帶張咭去相機舖試下影幾張相先,試下手感,之後回家在電腦上比較一下相片先決定買邊一部.每人口味唔同,好難話邊一部一定好D.不過有比較就易感覺到了.

我就是比呢幾位大人的毒相毒左買E-PL1的........

鏡頭方面如果你之前多數用開DC的,咁我建議你第一支鏡先唔好考慮買定焦的.
如果是考慮作為第二支的咁,我稍為建議17 F2.8的.
其實兩支各有各吸引的地方,不過20MM稍為有點不足,而1.7光圈淺景深當然吸引,但淺景深可是雙面刃呀,要用得好需要一定的經驗.
17MM用在M4/3就是34MM,同人單眼睇野時的視角差不多,亦即是較易我手影我睇了,比較好用.
定焦鏡影玩具如果要微距係咪只可以自己向前D咁影?

taken 發表於 9-6-2010 10:14 PM

每支鏡頭... 都有最近對焦距離... 如果主體比最近對焦距離更短... 係唔可以對到焦嘅...

所以... 並唔係將主體放近相機就得...

小櫻上
thanks
已入EPL1 叉電中
未來老虎送左比我~超感動!! 我自己再加左支lumix f1.7 定焦~

happy

未來老虎送左比我~超感動!! 我自己再加左支lumix f1.7 定焦~
neweasonlss 發表於 16-6-2010 03:27 AM

好女友:D
EP2 樣樣都比 EPL1 強,如果把手位有 EPL1 咁大就真係一百分:46:
happy
taken 發表於 16-6-2010 01:43 PM

嘩送咁多嘢,大大幾錢入手? :@
唔計餅鏡 5390 百記入手、送8GB card, 2個代用電、 mon 贴 、脚架、抺布、card reader, 2個filter、吹氣呇、機袋、禮卷、VIP card

之前同女友行旺角問價都無咁多野送、我見之前shawn兄話唔要8GB card 要多舊電得唔得, 咁昨天去第2到問個sales 話唔使唔要8GBcard可以送多粒電俾我:73:

ok入手, 同場有位靚靚內地女仔一個人買三叔的EX1, 佢話都想入EPL1 但佢見餅鏡頭要另外買入就無要了:38:

嘩送咁多嘢,大大幾錢入手?
shawn 發表於 16-6-2010 01:49 PM

唔計餅鏡 5390 百記入手、送8GB card, 2個代用電、 mon 贴 、脚架、抺布、card reader,  ...
taken 發表於 16-6-2010 02:12 PM

正:71:
我係女sale 表示跟多一張 extra 8GB SD , 我問佢唔要轉副廠電得唔得,所以我都係 total 8GB card + 2舊副廠電:61:
以為佢會減少少價添,歐美大陸都減晒價係香港唔減代理真係食水深:30:
大陸而家kit set 最平 3999 人仔,我首爾仁川機場見黑色EPL1 跟南韓世杯皮套 $579 usd , 如果佢有藍機我即刻買咗俾老婆:70:
我係一出即買$5390 , 而家仲係 $5390:72: 我都影咗萬二張相囉,相機嘢而家好多都偏向早買早享受,遲買價照舊:68:
聽聞星際4600左右乍、但我唔想入水貨怕壞作手尾長、係百記入算

O記代理貴多廣告promo...ok fine, but panasonic 代理少promo又貴就過份少少
最新FIREWARE 係幾多? 我睇自己部係1.1, 最新嗎?鏡頭係咪都要update? 但點知鏡頭係咪最update? Thx
我略嫌ep2支定焦個微距唔夠勁, 太近便會out focus
我想問要配支咩鏡先好d 哩??
http://www.amazon.com/s/ref=nb_s ... field-keywords=epl1

amazon 好多鋪頭減價而家 $524.99 仲要有藍色(其實 EPL1一出嗰日美洲已經有藍色,唔知而家日本限定版出嚟做乜:72:) 運費大槪 $200 hkd 以內,計埋晒所有嘢都唔駛 $4300 好鬼抵:75: