Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

我唔太鍾意先俾錢再等件貨到先有的人、所以上網買野可免則免...
星際同上網係平不過唔知穩唔穩陣、自己唔熟相機D野都係去百記安心D。

大大去百記時叫佢送多Dgift 同拎 ...
taken 發表於 24-6-2010 09:09 PM

其實因為我對d機唔熟~~~所以諗住去百記買~~~:unhappy: 不過我同老婆都係識用傻瓜機~~~都唔知攪唔攪得掂部野~~~:cool:
今日走去$1100 (碌咭+$30) 買咗個圈...

呵呵呵...

小櫻上...
小櫻 發表於 24-6-2010 02:18 PM

買機係咪要買埋您呢set野架~~~~:(

買機係咪要買埋您呢set野架~~~~
黑色三連敗 發表於 25-6-2010 08:42 AM

唔使...

喱個係 4/3 轉 m4/3 轉接器...

4/3系統有兩種... 一種係同Canon呀... Nikon呀... 一樣嘅「數碼單鏡反光機」所用嘅 4/3 接環 (例如E620...E3...)... 而好似 E-P1... E-P2... GF1... 喱幾款所用嘅接環叫「迷你4/3 (m4/3)」...

4/3 接環比 m4/3 大... 而喱個 Four Thirds Adapter MMF-2 (舊款叫MMF-1) 係俾你啲 m4/3 機可以使用 4/3 接環鏡頭... 方便一啲大細4/3機都有嘅人... (例如同時擁有 E3 同 E-P1...)... E-PL1 說明書有提過嫁...

如果你唔會買/用 4/3 鏡頭係唔需要買... 你見到果支係 4/3 接環嘅 35mm micro... 小櫻因為想用喱支先至買 MMF-2... 而且小櫻有個師兄擁有好多 4/3 鏡頭... 問佢借嚟玩玩有個 adaptor 會方便啲...

呵呵呵...

小櫻上
回復 272# 黑色三連敗
我手痕寫了一些關於部機的,你有閒情的話可以睇下,希望有D幫助.
http://hk.myblog.yahoo.com/warxv/article?mid=22862
唔使...

喱個係 4/3 轉 m4/3 轉接器...

4/3系統有兩種... 一種係同Canon呀... Nikon呀... 一樣&# ...
小櫻 發表於 25-6-2010 09:26 AM

死~~~對我呢d門外漢真係好複雜~~~:( 想請問只用來幫小朋友影相~~要唔要買d乜特別鏡頭~~~thx~~~:64:
回復  黑色三連敗
我手痕寫了一些關於部機的,你有閒情的話可以睇下,希望有D幫助.
warxv 發表於 25-6-2010 09:47 AM

THX~~~有時間入去睇下 :64:
死~~~對我呢d門外漢真係好複雜~~~ 想請問只用來幫小朋友影相~~要唔要買d乜特別鏡頭~~~thx~~~
黑色三連敗 發表於 25-6-2010 09:54 AM

喱啲你大可不理... 你買鏡頭果陣只需要買「Micro 4/3」接環... 或者索性話「我部係Olympus E-PL1」... 帶埋部相機去試... 就唔會買到唔啱嘅鏡頭啦...

影小朋友 (幾大?...)... Kit Set其實可以話夠用嫁喇... 或者買支 Panasoic 20mm F1.7... 或者 Olymups 17mm F2.8 定焦餅鏡... 貪佢光圈大啲可以用快啲快門... 嚟防止手震咁囉...

再唔係... E-PL1 嘅場景模式有個「兒童拍攝」... 乜嘢Setting都唔使理... 對焦按快門就OK...

小櫻上
回復 276# 黑色三連敗
呵呵,影小朋友是屬於(極)難影的,器材上可以搭救的,盡量用錢先解決吧.
大約來說小朋友的特性是好動,好奇,話唔聽,可以引誘但不能威迫...
於是為了對應他的好動問題,你會需要一部連拍較快的機身(1秒5張以上),ISO的可用範圍是越高越好,鏡頭方面需要光圈較大(F2.8或更大的),對焦較快(USM之類).簡單來說入門機是無法滿足要求的,當然如果有足夠的經驗同技術可以無視上面的要求.
不過下面的東西還是需要的,一些糖果,一些玩具,大量耐性,比小朋友更好的體力,運氣...最好有個助手,當小朋友四維衝時幫手攔阻,當你比小朋友激到想暈時可以扶下你...
咁基本上可以開工了....
(你需要明白,外面一些影樓收你幾萬蚊一輯相並唔係白白賺你的...)

呵呵呵呵呵
喱啲你大可不理... 你買鏡頭果陣只需要買「Micro 4/3」接環... 或者索性話「我部係Olympus E-PL1 ...
小櫻 發表於 25-6-2010 10:12 AM

Olymups 17mm F2.8 ~~~ 唔等我抄底佢先 ~~~ 謝謝 :64: 今晚出去問下價先~~~:D
回復  黑色三連敗
呵呵,影小朋友是屬於(極)難影的,器材上可以搭救的,盡量用錢先解決吧.
大約來說小朋友的 ...
warxv 發表於 25-6-2010 10:15 AM

星期日先俾$$人地影完~~~係西九龍海濱長廊~~~結果有d受難節feel~~~本來諗住影3個鐘~~~點知全家都頂唔順~~~2個鐘走人 :DD 不過影相個位d高難度post~~~我個細女基本上係唔理佢~~~:he:
Olymups 17mm F2.8 ~~~ 唔等我抄底佢先 ~~~ 謝謝  今晚出去問下價先~~~
黑色三連敗 發表於 25-6-2010 10:28 AM

百記... 無記錯就2290...

旺角星際... 2200 - 2280...

小櫻買拆 E-P2  Kit 鏡 (請睇翻第17頁)... 現金千八...

Olympus 鏡頭係國際保養... 邊樹買都一樣... 記得買果陣對啱盒... 保養證同鏡身上嘅編號...

不過如果怕唔曉就去翻百記買...

小櫻上
百記... 無記錯就2290...

旺角星際... 2200 - 2280...

小櫻買拆 E-P2  Kit 鏡 (請睇翻第17頁).. ...
小櫻 發表於 25-6-2010 10:37 AM

謝謝~~小櫻大~~~:64: 睇黎買機+鏡已經夠買部電視~~~今個月要節衣縮食先得啦~~~:70:
我都唔熟架!唔識咪用Auto mode 囉都好靚、我唔係去參加比賽好多時

只用auto, p mode 己夠用了。慢慢先再玩快門,光圈。

其實因為我對d機唔熟~~~所以諗住去百記買~~~ 不過我同老婆都係識用傻瓜機~~~都唔知攪唔攪得掂 ...
黑色三連敗 發表於 25-6-2010 08:41 AM
我都唔熟架!唔識咪用Auto mode 囉都好靚、我唔係去參加比賽好多時

只用auto, p mode 己夠用了。慢慢先再 ...
taken 發表於 25-6-2010 09:04 PM

謝謝~~~昨晚俾老婆大人ban左~~~:oh: 之前佢話鍾意先諗住買~~~估唔到夠錢佢又話唔買~~~叫我買番傻瓜機~~~:ice: