Toysdaily 玩具日報

查看: 191396|回復: 1494

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

原本一心等佢減價,同海關大人食完日本嘢之後行吓商場,因為海關大人對EPL1都有啲興趣,就諗住睇吓邊電器鋪有display俾佢睇吓現貨個樣(佢想睇吓邊隻色好) , 行過中原,無擺出嚟,跟住行過鐳射,見佢成間鋪空無一人,入去實俾啲sales煩住晒就無入到去,跟住經過瘋賊,人夠多sales實唔會煩我 ,見到有白色display,口多多問佢攞部demo機嚟玩吓,跟住俾海關大人拎上手佢話幾輕幾好揸手(平時俾佢用DSLR佢話太重唔肯用:55:  ) , 咁口多多問吓跟乜,都係嗰啲大路嘢,咁到嗰時我個樣都係無乜興趣咁嘅,咁sale姐姐就話:"係咪要?跟多張卡俾你" , 我心諗sandisk class2慢卡你跟多幾多張俾我都無用架,問佢有無快卡佢話成間鋪都無(個心唔信,不過無謂深究:69: ) , 咁就問佢唔要卡要多一舊副電得唔得,咁佢話OK 就有少少心動,因為相機最重要續航力嘛,之前用部F200去旅行每日都要用3舊電,所以對細機啲電有戒心:30: ,咁而家total 3舊電應該都唔錯,分24期又唔駛收charge 就扑咗鎚啦最後 :35:

全家福 :73:

枝 pan記 20/1.7尋日行肥花同鐳射都無貨最後百記買

初部感覺對焦係無咁爽要自己習慣吓,顏色幾通透質感強烈,用開DSLR所以全部 Raw --> JPEG , 摸熟咗setting 先直出 JPEG:61:

玩吓 Art Filters:77:

pan 20/1.7 散景都唔錯:52:

玩得 M4/3 梗係要玩吓轉接 :75:

EF 70-200/2.8IS

EF 50/1.4

Lensbaby

Sigma 8mm/f3.5 ,之前不嬲想買枝對角魚,而家一魚兩用,仲好鬼好質感 sharp 到暈 :43:

EPL1 kit lens 解像力/近攝能力都唔錯:61:

ef50/1.4+extention tube

:handshake: 好多野玩~ 微距好掂!
好多野玩~ 微距好掂!
mars 發表於 1-4-2010 12:58 AM

真係幾唔錯吖,而家我日日都跟身:35:
好正..好毒
看來幾吸引...
對焦方面可以講多一點嗎,因為我覺得有幾爽手是關鍵來的.

輕便加高質,日日跟身無問題:61:

看來幾吸引...
對焦方面可以講多一點嗎,因為我覺得有幾爽手是關鍵來的.
warxv 發表於 1-4-2010 11:31 AM

咁gf-1應該比較適合大大,因為OM Pen Series係無輔助對焦燈:47:,同埋就算日光日白Gf-1對焦都快好多:77:

俗話說pan記sell機能,OM賣畫汁:36:
看來問題又回到女友一號身上...PAN記機我又有點保留...PAN同PEN之間我較傾向PEN...
看來問題又回到女友一號身上...PAN記機我又有點保留...PAN同PEN之間我較傾向PEN...
warxv 發表於 1-4-2010 02:46 PM

最好可以親身攞上手試用吓,睇吓接唔接受到個AF speed:61:
查實小櫻都買了...

暫時只買了Kit Set... 鏡頭等稍後出的14-150...

早兩日在花展影了些...

只用Kit 鏡影...

裁出中間蜜蜂... 手持... 但小櫻有些少拍金遜...

都OK嫁...

又心血來潮摷支Canon數碼機用不到的540EZ裝上去...

Manual 閃... 無TTL... 斷估...

暫時又不需要買燈了...

順便問句... 樓主果個 EOS=>M4/3 要多少錢?... 是否對應到自動對焦?... 或者最起碼可以調教光圈嗎?... 如果可以的話... 暫時鏡頭又可以慳一筆了...

呵呵呵...

小櫻上
warxv 發表於 1-4-2010 02:46 PM

女朋友壹號沒有機身防震... 筆有...

Pan記的鏡頭... 部份由於有O.I.S. 會比較貴...

還有...E-PL1 可以這樣...

呵呵呵...

小櫻上
回復 11# shawn
PEN麻麻地了,PEN L就未試過.GF1可以但PAN記機都係睇定一D.
查實小櫻都買了...

暫時只買了Kit Set... 鏡頭等稍後出的14-150...

早兩日在花展影了些. ...
小櫻 發表於 1-4-2010 03:03 PM

個adaptor 我鴨記買 $268 , 連埋個marumi 40.5mm filter $68 佢平少少實收$330算係咁:45:

無AF架,不過 EPL1 禁一吓個制就去到7x / 10x / 14x 放大,影靜止嘢完全無問題啦:61:
如果要收光圈我就喺canon body度收咗先拆返枝鏡落嚟,咁就OK架喇:51: