Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

回復  shawn
PEN麻麻地了,PEN L就未試過.GF1可以但PAN記機都係睇定一D.
warxv 發表於 1-4-2010 03:18 PM

上網睇人地sample都係 OM 靚相多,反而gf-1比較一般,所以我都完全無考慮過 gf-1:80:
查實小櫻都買了...

暫時只買了Kit Set... 鏡頭等稍後出的14-150...

早兩日在花展影了些. ...
小櫻 發表於 1-4-2010 03:03 PM

我都係插 580ex , 有時就用鴨記飛燈器,輕身又有好效果屋企影貓貓一流:52:
個adaptor 我鴨記買 $268 , 連埋個marumi 40.5mm filter $68 佢平少少實收$330算係咁

無AF架,不 ...
shawn 發表於 1-4-2010 03:51 PM

謝回覆...

要用EOS機身收了光圈然後裝回E-PL1上影?... 這麼麻煩就免了... 買MMF-2 + 70-300... 算了...

Filter... 小櫻都是買到這個...

但何解小櫻的要成80元的?...

小櫻上
回復 12# 小櫻

花展我都有去,不過係最後一日,人多到........:72:
大量賓賓加一家大細,仲要推車仔(好心考慮吓公德心咁迫就唔好推車啦:56:)
一去到用5D + 85L 影咗啲snap , 不過發覺係影嚟影去都影唔到嘅(往幾年我都件第一日一早去,次次都影得好開心:79:)

跟住影一陣超迫又超攰,轉返epl1 + pan20/1.7 , 即刻輕鬆晒, 相質同散景都相當唔錯,個人嚟講絕對收貨:52:影多一個鐘都無用 canon 嗰10分鐘咁攰:55:

你兩個咁"介紹"法真係好易出事的....

如果可以用回C記鏡真係好吸引,可惜光圈問題真係幾煩.
PEN-L可以跳燈....真吸引.
想問一問EX580裝得上PEN??咁當中用不用加什麼配件??
你兩個咁"介紹"法真係好易出事的....

如果可以用回C記鏡真係好吸引,可惜光圈問題真係幾煩.
PEN-L可以跳 ...
warxv 發表於 1-4-2010 04:18 PM

唔使... 可以直接裝上去...

一定閃到... 樹關Hot Shoe中間果點係引閃用...

當然系統不同... 沒有TTL... 要手動調教輸出... 亦所以只可以用如580EX這些可以手動調教的型號... 其他如420EX之類沒有得手動調教的就會全火力閃光...

呵呵呵...

小櫻上
其實光圈嗰度都仲係可以接受嘅,如果係預算影小品嘅,咁全開光圈由得佢,如果影風景嘅,收到F5.6 ~ F8 已經唔錯,影夜景預期落腳長曝嘅收到F8 ~ F11 ,只要大槪知道題材就可以相對應付到:71:,當然就無nikon某啲舊鏡咁方便,不過金圈(G鏡?)咪好似一樣收唔到光圈:59:
剛剛睇左D M4/3鏡的價錢...真係無乜平野又好玩的,看來玩翻手動鏡同點先用到C記鏡會是一個主要問題.
死....我點睇都好似比你兩條"道友"道左入局...已經睇緊機價了...唉...
死....我點睇都好似比你兩條"道友"道左入局...已經睇緊機價了...唉...
warxv 發表於 1-4-2010 05:56 PM

haha:34:初初我都係覺得佢定價高得濟(起碼同美國$599usd比較係貴啲.....) 諗住等佢第一水減價後先買,不過fd一出就訂咗,見佢日日輕輕鬆鬆帶住佢周圍去,過咗一個禮拜就毒發忍唔住了:68:

warx 大大而家有邊幾枝鏡?睇吓我比唔比到意見你:77:
回復 23# warxv

平價手動鏡我見人多數用 cctv , 好似係25/1.4 , 35/1.7 呢啲,最平$160有鏡(adaptor 好似都係百幾二百),不過效果無接canon鏡咁好,係size細枝同埋叫做有光圈環咁解:he:
我有C記的EF 24~70,EF 17~40,SIGMA有支100~400,TAMRON有支70~200,90MACRO常用呢幾支.
用得回C記鏡對我來說幾重要,咁我同老婆出街影相時就一套鏡可以兩份用.咁吸引好多.如果唔得我會有點傾向留錢買部5D留部50D比佢用.

如果玩手動鏡,我想多數都會問D朋友借D舊鏡來玩下,玩下D蘇聯鏡之類.
其實光圈嗰度都仲係可以接受嘅,如果係預算影小品嘅,咁全開光圈由得佢,如果影風景嘅 ...
shawn 發表於 1-4-2010 05:35 PM

nikon to m43 有對應G鏡接環,可以收光圈

canon唔知有無了
小櫻都係用開Canon EOS系統... 屋企有 EF 17-40 F4L... 70-200 F4L... 24-85... 50 F1.8... 85 F1.8... Tamron 20-300... 所以如果可以將啲EF Lens裝到E-PL1嘅到時會好好玩...

但小櫻買M4/3作為「第2系統」... 目的就係要輕便... 所以都會入幾支 OM M4/3 鏡... 例如前面提及嘅 14-150... 又或者加個 MMF-2 裝 70-300... 咁就足夠大部份情況喇...

喱啲嘢到時慢慢買...

呵呵呵...

小櫻上
回復 28# LINEBARRELS

唔怪得 nikon --> M4/3 adaptor 貴咁多 :o